STROJNISTVO.com • Poglej temo - ACME - Generalna obnova motorja težava

ACME - Generalna obnova motorja težava

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

ACME - Generalna obnova motorja težava

OdgovorNapisal/-a atrofe » 12.7.2015 19:54

Pozdrav vsem na forumu. :D

Sem navdušenec vse "kosilne tehnike", šraufanje raznih vrtnih kosilnic, koslinic na nitko, BCS kosilnic mi je v veselje, je že skoraj moj hobi, saj se vedno znova rešim kakšen problem.

Da mi ne bi bilo dolgčas sem se odločil, da prijatelju naredim generalno obnovo motorja ACME na njegovi BCS-ki, ki že kakšno leto stoji v skednju.

Govora je o navadnem klasičnem ACME motorju, kot ga ima večina BCS kosilnic (na sliki).

Slika

Da se bo motor razdiral je privedel vzrok, da se motorna gred ni vrtela. Kaj kmalu sem našel vzrok, iglični ležaj na ojnici se je razletel, in ga je dobesedno zmlelo. Mojstra ki bo preprešal ojnico, zamenjal iglični ležaj in centriral gred že imamo.

Na kratko:

Problem je, kako sestavit zadevo nazaj. :( Kaj takšnega delam prvič, in se je zadeva malo zakomplicirala... Demontiral sem sestav z vžigom in platinami. Ki pa začuda nima označene pozicije, s katero pride skupaj z zobnikom na odmični gredi.

Slika

Glavna gred poganja zobnik z odmično gredjo. Na zobniku, ki je na glavni gredi, je označena pozicija s piko, ki pride skupaj z zobnikom odmične gredi na katerem je tudi pika.

Slika

Zobnik z odmično gredjo pa poganja sestav z vžigom. Vžig je gnan preko zobnika in na njem ni nobene oznake, nobene pike, s katero bi določil pozicijo, da pride skupaj z odmično gredjo. Gledal sem tudi, če bi bil kakšen zob posnet na teh dveh zobnikih, da bi se na tak način določila pozicija. Pa nisem našel ničesar. Sedaj pa imam res velik problem. :( :( :(

Slika

Slika

Sedaj je tukaj nešteto možnosti, kako prideta zobnika vžiga in odmične gredi skupaj. Pozicija po mojem mnenju mora biti na zob natančna, ker če ni, je verjetno živ bog ne bo več vžgal.

Torej iščem mojstra, ki je že šraufal podobno zadevo, in ga hkrati vljudno naprošam, če bi mi lahko razložil, kako določiti pozicijo tih dveh zobnikov, s katero prideta skupaj vžig in odmična gred.

Že v naprej najlepše hvala za odgovor. :D

Lep pozdrav.
atrofe
Sodelavec
Sodelavec

Re: ACME - Generalna obnova motorja težava

OdgovorNapisal/-a atrofe » 12.7.2015 20:26

Vsak odgovor, namig, načrt od tega motorja, vse je dobrodošlo.

Hvala vnaprej. :)
atrofe
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a spidi64 » 12.7.2015 20:56

Zdravo,prej vam bi sestavil kot napisal.Predvidervam da veste kako motor deluje,platine se morajo odpreti 1-2mm pred zgornjo mrtvo točko( kompresijskega takta).Tako tudi sestavite in to je to, predvžig pa boste nastavili kasneje,da bo motor pravilno deloval ,Upam da smo se razumeli.
Lp.
Poglejte, da ni mogoče oznaka na strani kjer so platine. :D
spidi64
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a poknjen » 12.7.2015 22:06

Malo poguglaj in poisci kaksen pdf manual za ta tip motorja in tam imas od a do z vsaj jaz sem za lombardini motor dobil brez problema. Veliko uspeha zelim pa lep pozdrav
poknjen
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a atrofe » 14.7.2015 5:17

Zdravo,

hvala za odgovor. Sem malo pogooglal, našel pdf manual od tega motorja, vendar ni nikjer opisano kako zadeva pride skupaj.

Torej če prav razumem: v kompresijskem taktu (oba ventila zaprta) mora biti bat 1 - 2 mm pred zgornjo mrtvo točko? Takrat morajo biti platine popolnoma odprte? Ali morajo šele začeti odpirati?

Predvžig pa se nastavlja tako, da se obrača tisto plato, na kateri so prišraufane platine?

Hvala.

Lep pozdrav.
atrofe
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a spidi64 » 14.7.2015 7:56

Se morajo začeti odpirati.V trenutku ko platine izgubijo kontakt preskoči iskra.
Lp.
spidi64
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a borisk » 14.7.2015 12:39

za štart je itak vredu, potem se pa lahko še mal prestavi naprej ali nazaj. Ta zadeva drugače laufa tudi na petrolin (petrolej+bencin), poštartat jo je pa treba na bencin. Če boš trošil samo bencin, bi na tvojem mestu dodajal nadomestek svinca.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a atrofe » 15.7.2015 5:32

Kako se pa lahko prestavlja predvžig naprej ali nazaj? Mogoče tako, da se obrača tista plata na kateri so prišraufane platine?

Glede goriva vem da se uporabljata petrolej in bencin. Petrolej je danes že težko dobiti, če pa ga kje imajo, pa ni ravno poceni. Ji nima kaj bit, če laufa samo na bencin, ali? Iz kakšnega razloga naj bi se dodajal nadomestek svinca?

Lp.
atrofe
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a borisk » 15.7.2015 6:13

da, obrača se plošča s platinami. Naša laufa enkrat na leto 3 ure, tako da ni reprezentativni vzorec, dodatek se dodaja zaradi ventilov in vodil, ki so narejena še v času ko je bil v bencinu svinec.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a atrofe » 15.7.2015 9:29

Hvala. Torej bom probal rešiti zadevo.

Kako pa svinec vpliva na ventile in vodila ventilov?
atrofe
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a atrofe » 16.7.2015 20:35

Danes ko sem pral vse dele z bencinom, sem našel še eno neobičajno zadevo...

Počen bat. Sem imel že na parih BCS-kah glavo dol, vendar še na nobeni nisem videl, da bi počil bat. Dokler bata nisem opral z bencinom tega niti nisem opazil, ker je bil celi črn.

Slika

Zanima me, zaradi česa bi se lahko to zgodilo? Slab material? Pregrevanje?

Ne upam tvegati, raje bom nabavil nov bat.
atrofe
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a bpod » 22.7.2015 5:35

Značilnost teh motorjev je, da po desetletjih uporabe dobijo zračnost na ojničnih ležajih, kar utrudi material bata in ga lahko celo utrga na pol preko luknje za sornik. Obvezno zamenjati!
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a atrofe » 30.7.2015 16:53

Pozdravljeni. :D

Naj omenim, da mi je uspelo sestaviti motor. Dela ko urca. :D

Glede nastavitve vžiga... Ne nastavlja se ravno čisto tako kot je bilo omenjeno. Je potrebno kar nekaj živcev, kakšno pivo, 3 popoldneve časa... Ko pogruntaš, je enostavno. Tudi tisti "podložki" ki odpirata ventila, ni vseeno kje je katera. :lol:

No, še malo za pregled:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

To je to! ;)

Za kakšna vprašanja v zvezi z BCS-kami, Acme, Lombardini motorji - rade volje pomagam.

Pa lep "kosilniški" pozdrav. :D
atrofe
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a weta1 » 31.7.2015 19:36

Vse pohvale za lepo obnovo starine. Upam, da bo za naslednjih 30, 40 let.
weta1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a bpod » 3.8.2015 20:54

Mene že nekaj zanima. Kako se nastavlja zračnost ventilov na tem motorju?
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov