Pozdrav vsem na forumu.
Sem navdušenec vse "kosilne tehnike", šraufanje raznih vrtnih kosilnic, koslinic na nitko, BCS kosilnic mi je v veselje, je že skoraj moj hobi, saj se vedno znova rešim kakšen problem.
Da mi ne bi bilo dolgčas sem se odločil, da prijatelju naredim generalno obnovo motorja ACME na njegovi BCS-ki, ki že kakšno leto stoji v skednju.
Govora je o navadnem klasičnem ACME motorju, kot ga ima večina BCS kosilnic (na sliki).

Da se bo motor razdiral je privedel vzrok, da se motorna gred ni vrtela. Kaj kmalu sem našel vzrok, iglični ležaj na ojnici se je razletel, in ga je dobesedno zmlelo. Mojstra ki bo preprešal ojnico, zamenjal iglični ležaj in centriral gred že imamo.
Na kratko:
Problem je, kako sestavit zadevo nazaj.

Kaj takšnega delam prvič, in se je zadeva malo zakomplicirala... Demontiral sem sestav z vžigom in platinami. Ki pa začuda nima označene pozicije, s katero pride skupaj z zobnikom na odmični gredi.

Glavna gred poganja zobnik z odmično gredjo. Na zobniku, ki je na glavni gredi, je označena pozicija s piko, ki pride skupaj z zobnikom odmične gredi na katerem je tudi pika.

Zobnik z odmično gredjo pa poganja sestav z vžigom. Vžig je gnan preko zobnika in na njem ni nobene oznake, nobene pike, s katero bi določil pozicijo, da pride skupaj z odmično gredjo. Gledal sem tudi, če bi bil kakšen zob posnet na teh dveh zobnikih, da bi se na tak način določila pozicija. Pa nisem našel ničesar. Sedaj pa imam res velik problem.

Sedaj je tukaj nešteto možnosti, kako prideta zobnika vžiga in odmične gredi skupaj. Pozicija po mojem mnenju mora biti na zob natančna, ker če ni, je verjetno živ bog ne bo več vžgal.
Torej iščem mojstra, ki je že šraufal podobno zadevo, in ga hkrati vljudno naprošam, če bi mi lahko razložil, kako določiti pozicijo tih dveh zobnikov, s katero prideta skupaj vžig in odmična gred.
Že v naprej najlepše hvala za odgovor.
Lep pozdrav.