STROJNISTVO.com • Poglej temo - CNC v garažo

CNC v garažo

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

CNC v garažo

OdgovorNapisal/-a ziggy » 6.3.2016 8:46

Pozdravljeni!

V bližnji prihodnosti bi rad v garažo postavil CNC obdelovalni stroj (rezkarico), vendar nisem prepričan, če kablovje do hiše to podpira. Obrnil sem se na elektro podjetje (Gorenjska), in dobil Enotno vlogo za izdajo...

http://www.elektro-gorenjska.si/resourc ... ovo_10.pdf

Za izmero trenutne moči oziroma za ustrezno povečanje je verjetno primerna vloga "B", ne?
Morda kdo ve kako je s potrebnimi prilogami?

Ima kdo podobne izkušnje?

Hvala za odgovor,
Žiga
ziggy
Novinec
Novinec

Re: CNC v garažo

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 6.3.2016 9:48

najprej: Kako močan CNC imaš namen kupiti (moči motorjev). Kakšne elektropriključke imaš dosedaj v hiši-garaži. Verjetno ne nabavljaš stroja za hobi, temveč za registrirano dejavnost. V tem primeru rabiš poseben, ločen priključek-števec , ločen od stanovanja. Če že imaš 3-fazni priključek z varovalkami 3x25A, boš lahko kar priključil CNC garažne velikosti (ne glede, da bo v navodilih pisalo naprimer 3x50A-pretiravajo). Meni dela na take varovalke CNC center z glavnim motorjem 7,5kW, stružnica s 5,5kW, erozija ali žična erozija-s hladilnikom vode, pa še klima, kompresor, seveda ne vse naenktat, vendar pogosto istočasno vsaj klima, kompresor in dva od strojev.
Pred redno dejavnostjo pa boš rabil dodaten priključek.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a alesdov » 6.3.2016 11:04

kakšen cnc pa potem imaš če imaš glavni motor ''samo'' 7.5kW. In ali imaš vse skupaj priključeno na počasne varovalke??
alesdov
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 6.3.2016 11:55

alesdov napisal/-a:kakšen cnc pa potem imaš če imaš glavni motor ''samo'' 7.5kW. In ali imaš vse skupaj priključeno na počasne varovalke??

HURCO, delovni pomiki cca760x460x610mm. Če se ne motim, lahko za krajši čas potegne tudi 11 kW, 100% intermitenca pa 7,5 kW, pa redko sploh rabiš take moči, razen za težke obdelave, za kar pa stroj ni primeren (imam orodjarstvo). Varovalke v omarici klasične, ob števcu tarifni odklopnik, ki ga ne moreš preslepiti -če je poraba večja od 25 A, "vrže ven"
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ziggy » 6.3.2016 15:02

Stroj bo profesionalen, zahteve so 3x32A, motor med 11 in 14kW. V garaži je že trifazni priključek 3x25A, pred leti je bil tudi ločen števec, saj je tam že potekala registrirana dejavnost, vendar nikoli ni bilo priklopljeno nič drugega kot vap, varilni aparat in kompresor.
Si bil kdaj na vezi s temi fanti z elektra?
ziggy
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 6.3.2016 19:10

jaz ti svetujem, da stroj postaviš in priključiš na te varovalke. Sem 99% prepričan, da bo dovolj moči. Naredi preizkus s polno obremenitvijo, pa še kak manjši porabnik zaženi zraven istočasno. Potem pa, če ne bo šlo, daj vlogo za močnejše varovalke. Sicer samo plačuješ za večjo priključno moč, če jo rabiš ali ne. V vsakem primeru pa boš rabil nov ločen števec za registrirano dejavnost. Jaz sicer živim na Primorskem, nisem imel kakih problemov z Elektro Primorska. Povedali so mi kaj in kako mora biti omarica urejena -števec, varovalke, tarifni odklopnik, izdelal sem si sam vse, samo na koncu so mi iz Elektra priključili na omrežje, malo preverili moje delo in montirali svojo ključavnico na omarico.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov