STROJNISTVO.com • Poglej temo - cnc izdelava roto noža

cnc izdelava roto noža

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

cnc izdelava roto noža

OdgovorNapisal/-a someone70 » 11.3.2016 0:28

Pozdravljeni!
Prosim vas za pomoč, oz. informacijo, kdo je pripravljen izdelati roto nož, ki izgleda enako kot zobnik s poševnim ozobjem- kot zob glede na vrtiščno os 15 stopinj, št zob =8, premera 60 mm, dolžine 60 mm. Sliko pošljem na zs! Predvidevam, da lahko to izdela marsikdo. ki ima cnc rezkalni oz. obdelovalni center!? Material roto noža je inox 440c. Ostali detajli po skici. Rabim 3 vzorcne komade, ostalo mesečno cca. 1200 kom. hvala za informacije!
someone70
Novinec
Novinec

Re: cnc izdelava roto noža

OdgovorNapisal/-a vili » 11.3.2016 1:26

daj gor risbo, pa bomo videli za kakšno mašino gre, lahko je fauter, je nx ceneje kot kak bv cnc...

je pa ta rf kar kru---, živ martenzit---
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 11.3.2016 7:35

S 3-osnim CNC centrom bo poševni zobnik (ali podoben izdelek) težko izdelati. Je pa možno z žično erozijo, kjer lahko režemo tudi najtrša jekla ali karbidne trdine. Seveda poševni zobnik ne bo tak kot ga naredi stroj za zobnike, geometrija boka zoba pač ne more biti helikoidalna, ker žica reže ravno. Če se gre pa za neko rezilo, pa zagotovo dovolj dobro. Daj kako datoteko (sliko...)
Seveda postopek ni primeren za 1200 kosov mesečno, za tri vzorce, za preverit delovanje noža pa že...
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a skakac » 11.3.2016 7:55

v kolikor je podoben ali celo enak kot zobnik s poševnim ozobljenjem, ga je najlažje naredit na odvalno frezalnem stroju (pošlji risbo). Problem je lahko samo oblika zoba, ki ni standardna glede orodij za izdelavo zobnikov. :-?
skakac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.3.2016 10:35

gre tudi na univerzalni frezarici z delilnikom, pa s paličnim ali kolutnim frezalom...
stružnica z gnanim orodjem...

naj prilima risbo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a someone70 » 11.3.2016 17:15

Ja, evo sliko:

http://shrani.si/f/2d/xQ/1rGmcYLy/roto-cutter.png

Upam, da se vidi! Se strinjam, da bi šlo z žično erozijo vsaj za probne 3 kose!

Kaj pravite zdaj, ko vidite, kaj rabim?
someone70
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a skakac » 12.3.2016 6:00

-moje mnenje
1. zelo velik zalogaj ,na katerega se je potrebno ZELO dobro pripravit
2. mesečna količina 1200- dnevno 60
3.pri tehnologiji obdelave upoštevati specifičnost materiala- to ni avtomat jeklo
4.obdela se lahko na cnc stružnici-aktivna C os in gnana orodja
5. obdelava luknje!!
6.orodja morajo biti TOP-glede na količine in mat.
Drugač pa projekt je izvedljiv, dobro se pripravit in veselo na delo.
skakac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 13.3.2016 13:02

Po fotografiji sodeč, morajo biti rezni robovi res ostri. Torej, najprej rabiš ustrezno jeklo, obdelaš osnovo res lahko na CNC stružnici z gnanimi orodji, potem pa je treba stvar zakaliti, kakšni bodo rezni robovi po rezkanju in kaljenju, pa ne vem. Dvomim, da vstrezni !!! Kaljenega na 65 HRC obdelovati na stružnici pa ...., jaz ne bi, tudi če bi jo imel.
Na videz me stvar spominja na rezkar-seveda z manjšim kotom spirale, bolj je podobno povrtalu. In ta orodja so vsa obdelana na brusilnem (ali ostrilnem) stroju. Pomeni, ta ki ima CNC stroj za izdelavo trdokovinskih rezkarjev (Globevnik, Kovinos, Cajhen...) bi lahko brusili-ostrili.
Za vzorčenje in preizkus ustreznosti pa sigurno najhitreje žična erozija. Kos jekla poravnaš na debelino, predvrtaš luknje za središčno izvrtino, ga zakališ po zahtevah (verjetno min 65 HRc), potem pa na žici odrežeš tako izvrtino z utorom za moznik oziroma pravokotno-kvadratno luknjo, kot kompleten zunanji profil, s tem da bodo rezila takoj res ostra.

Še enkrat sem preveril zahtevan materjal-inox, se ga da kaliti do 60-62 HRC, še vedno hud zalogaj za rezkanje v kaljenem stanju.
Zadnjič spremenil magnum44, dne 13.3.2016 13:17, skupaj popravljeno 1 krat.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.3.2016 13:12

magnum, da te popravim:
to ni spirala ampak vijačnica, ja
spirala je ravninska krivulja, n.pr.: "feder" v uri, pa plošča z ozobjem in spiralo v "amerikanerjih"....
vijačnica je pa prostorska in to na tem frezalu je vijačnica
pa to ni samo zate, ampak tudi za ostale forumaše :o, malo edukacije mislim, da ne škodi...
malo sem hud :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 13.3.2016 13:23

vili napisal/-a:magnum, da te popravim:
to ni spirala ampak vijačnica, ja
spirala je ravninska krivulja, n.pr.: "feder" v uri
vijačnica je pa prostorska in to na tem frezalu je vijačnica
pa to ni samo zate, ampak tudi za ostale forumaše :o, malo edukacije mislim, da ne škodi...
malo sem hud :evil:

Vili, kot vedno, kompliciraš. Jaz temu rečem tudi helikoidala. Če pa gledaš kataloge rezkarjev, običajno napišejo: KOT SPIRALE. In tako sem tudi jaz napisal, ker je morda za neuke razumljivejše. Zato ne išči dlake v jajcu, temveč poskušaj odgovoriti na postavljeno vprašanje, kot sem poskušal sam.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.3.2016 14:37

še enkrat to ni spirala ampak vijačnica, pa, če se na glavo postaviš :D
ja katalogi so pa res strokovni - relevantni, še posebno pa zastopniki..., ha ha.. :oops:
sem pa že zgoraj napisal kako se lotiti problema, za 1200 kosov bo pa potrebno namensko profilno frezalo, pa primeren stroj, gre tudi na univerzalnem frezalniku z univerzalnim delilnikom,
ja za prototip pa tudi "drat", samo je v slo bolj malo "mašin", ki bi "žgale" pod kotom ali pač, (dobro izdelati vpenjalo pod kotom in vpeti na mizo...???), že več kot deset let nisem bil v stiku z "erodarji" :x , samo, če boš žgal z dratom, neboš dobil vijačnice ampak kar nekaj..., ampak dobro, morda je to za naročnika sprejemljivo, glej ne vem, kakšne so zahteve...???
cepilni kot ne bo povsod enak???, dobro, lahko, da ni pomembno daš pa potem prebrusit...
Zadnjič spremenil vili, dne 13.3.2016 15:44, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 13.3.2016 14:40

Meni je pa to v redu, da se opozarja na pravilno izrazoslovje. Že tako imamo vsaj 90% strokovnih izrazov 'ponemčurjenih' :roll: . Torej tudi nepravilno uporabljanih.

In da, tudi jaz se poizkušam vedno izražati "po kmečko", da bi me zares vsi takoj razumeli.
Sedaj pa spravi skupaj ta paradoks :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.3.2016 15:07

ha,
tudi veliki ruski narod, 100 mio+ je imel velikega voditelja STALINA :evil: , to je JEKLENI, tudi del moskovskega predmestja se imenuje "elektrostal", ja rusi pravijo jeklu STAL, to pa je prišlo od nemških metalurgov (žalostno, tako velik narod, bogat jezik, pa nima svojega imena za JEKLO, ja mi mali slovenci ga pa imamo, a ni lepo, se nismo pustili tem grdim germanom, ti ti nemci grdi 8) ..., še to Madžari tudi nimajo svojega izraza za klobaso ampak pravijo kar kolbas, pa koača so pobrali kar kovač, spet malo nakladanja...), ki so naselili rasijo in vodili rusko metalurgijo, ker niso sami bili na začetku dovolj dobri...???, tudi ladje so jim delali Nizozemci...???, nakladam...
no pri nas pa germanski vpliv spoh ni problematičen, vmes so samo karavanke...
ni pa nemško poimenovanje zveličavno - relevantno..., daleč od tega... :o

da pa srbov sploh ne omenjam, oni sploh ne poznajo vijaka tako kot naša lepa slovenščina, ampak, imajo kar "knjižno" po karadžiču: šaraf (vijak), pa radkapna na fičotu in stoenki (kolesni pokrov)
se opravičujem malo sem zsra...l (zopet po slovensko) temo :oops: , se opravičujem...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 13.3.2016 16:17

Ja, saj ... :P

Sploh ko pošljejo vajenca v skladišče po "štrompajser", "ketenštauher", ... ali npr. najbolj ljudsko prepoznan "šraufenciger :D " - se strinjamo menda vsi, da bi bilo mnogo bolje reči schrauben...itd, kot pa tisto spakedranščino, ki je mimogrede tudi meni mnogo bolj "domača" kot pa "izvijač" :)

Ker smo se pač vsakodnevno tako izražali.

Če napišem v gugl "šraufen*** ", ne bo prav gotovo nič našel. Zabavljam zato, ker se danes itak vsa mladina sporazumeva samo še s pomočjo gugla :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.3.2016 16:33

bom še malo zasmetil temo:

pred kakim mesecem, me moja zlata vnukica (drugi razred) vpraša: vili a ti ŠTEKAŠ ???!!! :o ,sem skoraj padel dol ej...!!!, sem imel pa ravno pri roki mešalnik, ja pikica moja, bom "uštekal" in sem ga, pa pravi: pa ne mešalnik, ampak, če "štekaš"... haha, dobro zopet nakl... ... :D

no glede pošiljanja "lerpobov" v skladišče je bilo pri nas: "augenmas", pa "kompresija", pa še kaj...

no tisti šraubenziger je pa lahko tudi samo "vijač" - nik zakaj iz, če tudi v-vijač, ma ja, slovenšćina je zaj...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov