STROJNISTVO.com • Poglej temo - Hurco bmc 30 klicanje M98 P____

Hurco bmc 30 klicanje M98 P____

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Hurco bmc 30 klicanje M98 P____

OdgovorNapisal/-a ExWireboy » 11.1.2006 19:09

Je mozno izvesti kaj takega kot na Fanuc krmilniku.

Nastimas si 4 vpenjalne pozicije in jih fliknes v G55-G58.
Napises gl. program za 1,2,3,4 pozicije.

primer za 3 pozicije:
N01 G55
N02 M98 P1001
N03 G56
N04 M98 P1001
N05 G57
N06 M98 P1002
N07 M02

v podprogramih je pa geometrija + M99 na koncu.

Any idea?
LP ExW
"Bolj kot stroji so pomembni ljudje"
VMVS
ExWireboy
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 11.1.2006 20:56

NE. Hurco nima polne G kode. Če delaš v hurcovem jeziku je to zelo enostavno, če pa greš v G kodo, ti pa podprogramov ne zna obdelati. Možno je uporabiti več delovnih koordinatnih sistemov, kot si napisal G54 do G59, se pravi skupaj 6, potem pa moraš skopirati kompleten program za izdelavo oblike za stavkom kjer spremeniš koordinatno izhodišče. Program se zato 2 do 6x podaljša, deluje pa. Problem so zelo veliki programi, ki pa jih preko RS232 kabla lahko preneseš v memorijo ali disk HURCO-ta. Tudi če je program večji od velikosti memorije, to ni problem, ker pač ostali stavki enostavno čakajo, dokler se tisti v memoriji ne izvršijo. Hurco ima pač svoje slabosti pa tudi veliko prednosti.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ExWireboy » 11.1.2006 21:52

Hvala za odg.

Sem kar pricakoval, kajti najdel sem en pdf kjer se omenja
neka opcija ISNC (opisujejo jo kot Fanuc M&G stil), ki je ni na stroju.

Zal bomo ostali pri zdruzevanju programov :-?

LP
VMVS
ExWireboy
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 12.1.2006 7:57

Ker že delaš s hurcom, povej svoje izkušnje. Zanima me ali ti stroj kdaj "pobegne" pri velikih hitrostih pomika, dolgih programih in zelo kratkih stavkih (se pravi dolžina enega G stavka v stotinkah. Meni včasih CAM naredi zelo majhne segmente. Ko so pomiki nekje do 700mm/min deluje, naprimer pri obdelavi grafitnih elektrod spustim z večjimi hitrostmi 1000 ali več mm/min in tu se mi dogaja da krmilnik ne more več sledit stavkom, stroj neprijetno sunkovito pospešuje in zaustavlja, včasih pa preprosto par milimetrov pobegne, se vrne na pravo pot in nadaljuje. Ob tem pa je izdelek poškodovan, če je to v jeklu pa tudi rezkar polomljen.
To se pa nikdar ne dogaja, če programiram v Hurco načinu
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ExWireboy » 12.1.2006 17:17

Zal ne delam s Hurcotom, sem pa govoril z nasim operaterjem/programerjem in pravi, da takih pomikov ne uporablja. Kaki so to potem obrati pri tebi?(pri nas je bmc 30 in se vrti po podatkih do 7000-8000, mislim pa da nad 5000 ne gredo).

Kako pa izgleda 3d koda v hurco nacinu, so G03/G02 in G01 ali samo G01.

Mogoce je stroj prehiter glede na stevilo vrstic, katerih pregleduje v naprej (v 100 vsticah je torej npr. 1mm).

Mogoce bi probal interpolacijo 0.1 pa na dol, da vidis ce je to to. Pri nas delajo z 0.01 ampak z manjsimi pomiki.
VMVS
ExWireboy
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 12.1.2006 18:47

Najprej vrtljaji: poskušam se držati rezalne hitrosti 60m/s za TiN in 80m/s za TiAlN karbidne rezkarje, ter podajanje 0,02 do 0,08mm/zob. To pa pripelje do teh hitrosti in pomikov. S Pokolmovimi glavami za šropanje, recimo fi25, s tremi ploščicami fi 10, pa sploh moraš pri 2500 vrt/min imeti podajanje vsaj 1500 mm/min, sicer se ploščice samo obrabijo. Pri šropanju uporabljam večji "scalop", zato so stavki daljši in deluje, pri fini končni obdelavi pa naredi včasih, ne vedno, CAM program v enem mm 100 stavkov, in stroj enostavno ne zmore. Sicer pa vrtljaji do 6000/min niso problematični, velikokrat tudi po nekaj ur skupaj delam tudi z 8000/min. Vretenjak se sicer malo segreje (in za par stotink mm podaljša), drugih problemov pa ni. Paziti je treba le, da delaš s temi vrtljaji na končno mero ko je vretenjak že segret, sicer imaš po z osi večjo mero.
3D rezkanje v hurco načinu je možno le, če imaš njegov softver za 3D (kot tudi "ridgid tap"-rezanje navojev brez kompenzacijske glave, "rezkanje žepov z otoki"...)
Je pa ta 3D softver bolj eksotičen in uporaben le za enostavne stvari: recimo krivuljo zavrtiš, dobiš rotacijsko obliko, raztegneš v neko smer... zahtevnejših 3D modelov tako ne moreš delati. Te softverje sem nekako izsilil pri nabavi stroja, niso pa vsi preveč uporabni. Drugače je pa 2D programiranje žepov, vrtanje, rezanje navojev, elipse, helikoidale, neverjetno enostavno programirati v Hurco sistemu. Recimo rezkanje velikih navojev z enoreznim profilnim nožem. Program za tak navoj narediš v minuti. Sprejme tudi dxf risbo, kjer samo pokažeš kaj boš obdeloval. In pri teh programih potem lahko uporabiš maksimalne pomike, tudi 10m/min, pa ne bo zgrešil poti.
Toliko o hurkotu, večinoma sem z njim zadovoljen, včasih ga pa tudi preklinjam.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov