STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nadstrešek ob hiši

Nadstrešek ob hiši

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Nadstrešek ob hiši

OdgovorNapisal/-a motion » 11.8.2016 14:06

Pozdravljeni,

potrebujem en konkreten nasvet glede dimenzij ostrešja za nadstrešek. Ob hiši sem naredil AB ploščo, na kateri bo stal nadstrešek nad teraso. Padec strehe je minimalen, stran od hiše. Stranica hiše je 780 cm, nadstrešek bo nekaj cm ožji. Torej legi bi bili ena ob hiši, ena na kapu in sicer 16x16x770cm. Špirovcev bi dal 11 kom, dolžine 520 cm, pri kapu podprti z lego nekje na 500 cm, pri hiši tesno z hišo. Mere špirovcev sem predvidel 12x18x520cm. Stebri so štirje na zunanji strani, zaradi izgleda bi dal enake mere kot lege, 16x16x220 cm. Pri hiši imam zalepljene nosilce v enakem razmaku, kot bi dal stebre in sicer na širini 770cm takole: 16-243-16-220-16-243-16cm.

Na strehi bo opaž 20mm in kritina izotekt+ izoreflex. Prvi meter od stene bi bilo steklo, ki pa ga po teži primerjam z opažem in kritino. Lokacija Vrh nad Laškim.

Moje vprašanja so:
- so dimenzije lepljencev primerne oz. pravilno izbrane?
- a dobim lepljenec v enem komadu 770cm?
- postavitev brez rok? A je na vsakem špirovcu 2x zabit opaž avtomatsko tudi diagonala ravnine strehe? Če ni, a lahko opaž (20mm) zafrezam po obeh diagonalah (črka V gledano od hiše) in vložim ploščato železo, cca 20x5mm, vijačen na vsak špirovec, je to dovolj?
- je smiselen cnc razrez, glede na to da je zadeva relativno enostavna?

Hvala za pomoč, veliko mi boste pomagali. Rad bi naročil lepljence in še letos zadevo postavil.

Mitja
motion
Novinec
Novinec

Re: Nadstrešek ob hiši

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 12.8.2016 6:55

Dosti opisanega, vendar še premalo povedanega:
- Lega ob zidu je pritrjena na konzole. Na eno konzolo lahko pride do 1500 kg vertikalne in 500 kg horizontalne (če nadstrešek nima nobene stranice zaprte) sile. Ali bodo vzdržale obremenitev (skica/opis konzole)?
- AB plošča, na katero so postavljeni stebri: Ali bo vzdržala pritisk stebra? Računaj, da bo ob max snegu pritisk stebera okrog 1800 kg v eni točki.
- Želiš imeti brez rok med stebri in lego. Obvezno diagonalna povezava v ravnini špirovcev. Predlagam jekleni trak debeline 2 mm (ustrezna širina) po obeh diagonalah, nad špirovci, čez pa deske (OSB) brez kakega frezanja. Le glave vijakov je treba skriti = ob izvrtini v traku malo deformacije traku = ustrezen obročasti podstavek, široko točkalo (morda se imenuje drugače) in krepak udarec s kladivom.
OSB plošče bi lahko nadomeščale diagonalno povezavo, če se prej določi potrebno pritrjevanje (debelina in razmak vijakov) na špirovce.
- Ali bodo konzole na zidu sposobne prevzeti tudi horizontalne sile (veter, potres)?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a motion » 12.8.2016 8:29

Slika

To je najboljša slika, ki jo najdem na dopustu.

Upam, da bo slika dovolj velika, če se poveča, se vidijo vsi štirje nosilci, montirani v ab ploščo. Nosilci so vijačeni 2x z M16 navojno palico 8.8 zalepljeno z sika dvokomponentnim lepilom. Material za nosilec je debeline 10mm, širina je 200mm. Višina in globina celega nosilca je cca 320mm, privarjena je roka, kotse vidi na sliki. Material 10mm je upognjen strojno, varil je profesionalni varilec. Pocinkano. Ko so bili nosilci montirani sem spodaj levo vsakemu dodal še eno sidro M12. Imel sem občutek, da ne ležijo lepo na površini, zato sem zadaj namazal z e lepilom in dodatno fiksiral.

Ab plošča je po vsej površini debeline 16 cm, dvojne mreže, 8mm, okno 15x15, spodaj utrjen tampon, ca 50 cm.

Za opaž smo se odločili, ker je zadeva spidaj na izgled takoj končana. Če je možno, bi rad, da se diagonale ne vidi, zato sem mislil frezati nad opažem...
motion
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.8.2016 5:30

Konzola na zidu: Ukrivljena pločevina 10 x 200 mm štrli od zidu 320 mm? V krivini je uvarjena trikotna pločevina (1 ali 2 kom?), dimenzija te pločevine?
Debelina fasadne izolacije?
Za opaž smo se odločili...
Opaž je kakršnakoli plošča (deska, panel, ...) s katero se obloži neka površina in je potem vidna ta plošča. V osnovi pa je to model za vlivanje betona. Kaj boš dejansko dal nad špirovce (materjal, debelina)?

O rokah med stebri in lego še nisi rekel končne odločitve. Možno je z ali brez.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a motion » 13.8.2016 6:54

Uvarjen je HEA 120. Ja, konzola štrli id zidu 320 mm, prvih 175mm je skritih z fasado, debelina stiropora je 16cm. HEA je uvarjen ravno tako daleč, da je skrit fasado, torej bi rekel na prvih 170mm in pod 45 stopinj. Profil stoji z svojo mero 120 horizontalno.

Opaž... Ladijski pod, folcane deske 20mm. Želel sem sprva raven, gladek bel strop, pa je recimo cena visoka glede na rezultat + dodatna teža...

Kar se tiče rok, raje brez....
motion
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 14.8.2016 9:46

- Konzola na zidu je nekoliko šibka. Ne bom rekel, da ne bo vzdržala, se ne bi čudil, če bi se s časom upognila in bi rob kritine odstopil od zidu za nekaj cm. Če ti višina dopušča, lego obesi (postavi pod konzolo) na konzolo z po 2 kom M12.
- Špirovec je potreben 14 x 20 cm. Tvoj predlog 12 x 18 cm bo vzdržal, vendar bo imel velik poves (2,8 cm), kar bo prav gotovo preveč, če misliš en del kritine imeti iz stekla.
- Lega bo zadoščala 14 x 16 cm, ob zidu je lahko tudi 12 x 16 cm.
- Stebri bi lahko bili tudi 10 x 10 cm, vendar priporočam 14 x 14, da je enak kot širina lege.
- Zavetrovanje jekleni križ med predzadnjima špirovcema (500 x 600 cm). Diagonala trak 2 x 40 mm, konec pritrjen z 4 kom lesni vijak 6 mm, na vmesne špirovce pa po 1 kom. Špirovec z pritrjenim koncem dodatno pritrditi na lego. Porezkanje opažnih desk ne sme oslabiti izpod 16 mm debeline.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a motion » 14.8.2016 16:27

Žerjavar, najlepša hvala za tvoje odgovore. V bistvu mi je žal, da te nisem prosil za pomoč že pri konzolah.

Si opazil v mojem tekstu, da sem spodaj dodal sidro? Kot te razumem dopuščaš možnost, da se cel nadstrešek odpelje nekaj mm ali cm od hiše. Zvila bi se vertikalna pločevina? Višina mi žal ne dopušča lego obesit, kaj če lego po montaži nekajkrat privijačim v steno skozi njeno sredino, bi pa to bilo v opeko...?

Če bi vedel od kod prihajaš oz. kje te lahko srečam bi ti z veseljem/spoštovanjem stisnil roko. Hvala
motion
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 14.8.2016 17:55

Problem konzole je v debelini pločevine. Vertikalna obremenitev prihaja iz naslona špirovca na lego, ki je kakih 10 do 12 cm od površine fasade oziroma še nekaj več od začetka ojačitve z uvarjenim IPE profilom. Je nevarnost, da se bo ob dodani horizontalni obremenitvi (potres, ...) pločevina upognila navzdol in se bo vrh lege odmaknil od fasade. Vertikalni pritisk od špirovcev bo še bolj oddaljen od fasade, ...
Dobra rešitev je pritrditev vrha (tik pod vrhom) lege v zid. Kako to izvesti pa težko rečem, ker je potrebno za vsako konzolo po dva vijaka M10 - kako sidrati v opeko?

Spodnjega sidra nisem spregledal. Konzola se ne odmakne od zidu ampak se zaradi lastnega upogiba zasuka navzdol ter s tem pomakne zgornji rob lege navzven.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zakl » 13.10.2016 6:23

Da ne smetim druge teme,

gre za enokapni nadstrešek, dimenzije širine 450 cm, dolžine 450 cm z naklonom strehe ca 42st. (skladišče sipkega materiala, da se vanj lahko kipa) Špirovci 16/14 cm na razmaku (srednjica) ca 85-90 cm, strešna in kapna lega 20/20 cm. kakšna naj bi vmesna lega, da bi bili poveski v meji normale? Vsak cm višine mi je dobrodošel zaradi lažjega raztovarjanja. Kritina betonska, lokacija osrednjeslovenska, Poljanska dolina.

Hvala, p
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.10.2016 7:21

@: zakl:
Nekaj podatkov sem si izmislil. Bo še potrebno rezultat korigirati glede na dejanske podatke.
Optimalno za majhno višino (debelino) ostrešja:
- late na razmaku 33 cm, 6 x 6 cm.
- špirovci na hor.razponu 450 cm, razmak 150 cm, 20 x 20 cm. Z vmesno lego sicer pridobiš nekaj lesa, vendar bo višina (debelina) ostrešja znatno večja (vmesna lega + špirovec + lata).

Povej kaj več o nadstrešku: Zidane 4 stene z vrati 3 x 4,5 m? Kje so vrata? ....
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zakl » 13.10.2016 8:43

Žerjavar napisal/-a:@: zakl:
Nekaj podatkov sem si izmislil. Bo še potrebno rezultat korigirati glede na dejanske podatke.
Optimalno za majhno višino (debelino) ostrešja:
- late na razmaku 33 cm, 6 x 6 cm.
- špirovci na hor.razponu 450 cm, razmak 150 cm, 20 x 20 cm. Z vmesno lego sicer pridobiš nekaj lesa, vendar bo višina (debelina) ostrešja znatno večja (vmesna lega + špirovec + lata).

Povej kaj več o nadstrešku: Zidane 4 stene z vrati 3 x 4,5 m? Kje so vrata? ....

Špirovce že imam, 16/14 cm. Zadeva naj bi stala na 7 stebrih 20/20, obito z deskami, sprednja-najvišja stranica ostane odprta. Je vmesna lega 20/20 dovolj, če bi bili špirovci zažagani recimo 5 cm?

Hvala za trud!
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.10.2016 9:37

- Nadmorska višina?
- Svetla višina do višje lege?
- Ali imaš tudi že vse tri lege? Kakšne?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zakl » 13.10.2016 9:48

nadmorska višina 532 m. Lege imam 20/20. Bi zadostovale?

Koliko se predvideva teža snežne odeje za to področje? so ti podatki kje dostopni? kakšen se vzame faktor varnosti?
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.10.2016 10:48

Max težo snega najdeš za svoj kraj na ARSO Atlas okolja. Jaz imam eno priročno približno karto na papirju - zate bo okrog 300 kg/m2.
Varnost 1,8 do 2,3 odvisno od vrste obremenitve. Običajno je večji problem poves, ne trdnost.

Vmesna lega 20 x 20 ne bo vzdržala. Potrebna 20 x 24 cm.
Za gornjo lego še nisem vprašal, koliko bodo špirovci čez lego (širina napušča)?
Spodnja lega 20 x 20 s 3 podporami nima problema.

Špirovci 14 x 16 na vmesni legi nimajo problema.
Bi brez vmesne lege vzdržali na razmaku 60 cm. Takrat zgornja lega 20 x 20 ne bo vzdržala. lahko pa daš dve eno nad drugo in vijačeno.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.10.2016 10:51

mislim, da je tole, to je karta za arso strani:

http://meteo.arso.gov.si/uploads/probas ... _51-05.png
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja