STROJNISTVO.com • Poglej temo - Autodesk Fusion 360

Autodesk Fusion 360

Vsi ostali programski paketi.

Moderator: -M-

Autodesk Fusion 360

OdgovorNapisal/-a Ham Ham » 14.2.2018 13:18

Po testni uporabi /30dni/ Autodeskovega programa Fusion 360 se odločam ali plačati naročnino za eno leto ali ne.
Nimam velikega proračuna in legalno je samo ta programska oprema zame cenovno dosegljiva.

Moje vprašanje je, ali ima kdo kaj izkušenj s tem programom?

Kako je združljiv ".f3d file" s npr. Inventor-jem, če bi kasneje kdaj prešel na Inventor?

Ali bi ob eventuelnem prehodu na Inventor izgubil vse kako je bilo modelirano (sketches itd.), podobno kot pri step datoteki, kjer se 3D model sicer izriše vendar si precej bos kako kaj spreminjati.
You don't have to be great to start, but you have to start to be great.
Ham Ham
Novinec
Novinec

Re: Autodesk Fusion 360

OdgovorNapisal/-a -M- » 14.2.2018 16:47

Osebno tega programa ne poznam in ti ne morem dati uporabnega nasveta. Končnica datoteke mi ni poznana, mogoče bi jo bilo možno nekako odpreti v Inventorju, ali pa jo v Fusion-u shraniti v drugačno obliko, kjer bi ostala "zgodovina" datoteke. Najbolje bi bilo poskusiti.

V kolikor tu na forumu ne boš dobil uporabnega odgovora, se lahko obrneš tudi na distributerje Autodeskove programske opreme(da se ne bo kdo pritoževal nad reklamiranjem, jih raje ne omenjam).

Lahko pa malo pregledaš tudi na tujih forumih(recimo sdotson.com)
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Ham Ham » 14.2.2018 18:05

Hm, ok.

Hvala za odgovor in namig da naj pogledam po tujih forumih.
Če bom kaj koristnega izvedel napišem še tukaj gor, kako in kaj je s tem.
Ham Ham
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a 33test » 14.2.2018 18:10

V kolikor nimaš preko 100k € prometa na računu, lahko dobiš licenco Fusion 360 zastonj.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Uporabniško ime » 14.2.2018 18:20

Fusion 360 je zastonj za študente, hobi uporabnike, start-upe in podjetja, ki imajo manj kot $100000 letnega prometa.
Več si lahko prebereš tukaj:
https://knowledge.autodesk.com/support/ ... n-360.html
https://www.autodesk.com/company/legal- ... titlements

Kolikor vem prehod na Inventor z zgodovino ni mogoč. Dobiš solide, podobno kot če uvoziš STEP datoteko.
Odvisno kako kompleksne modele delaš, ampak nekatere stvari se da urejati brez težav na uvoženih modelih. Za inventor ne vem, ampak pri solidworksu (in tudi fusion360) lahko brez težav izbrišeš zaokrožitev in nato narediš novo zaokrožitev. Ali pa če je potrebno prestaviti kakšno površino za nekaj mm, to tudi ni problem. Ali pa brisanje/ prestavljanje lukenj,...
Uporabniško ime
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Ham Ham » 14.2.2018 19:27

33test napisal/-a:V kolikor nimaš preko 100k € prometa na računu, lahko dobiš licenco Fusion 360 zastonj.
Prebijem ta 100k€ letni limit prometa, tako da moram plačati.

Uporabniško ime napisal/-a:Kolikor vem prehod na Inventor z zgodovino ni mogoč. Dobiš solide, podobno kot če uvoziš STEP datoteko

Sem si mislil, da je tako. Ob eventuelnem prehodu bi rad ohranil "zgodovino", kar pa očitno ne bo šlo.

Potrebujem namreč tudi sheet metal, kar je pa v Fusion zaenkrat omejeno na "flange" design. Jaz pa imam velikokrat še kar kompleksne oblike, razne čudne prehode itd. Kar se sicer vse da narisati v Fusion 360 z "patch" itd., ampak se potem, žal ne da dobiti razvitega plašča in kje kriviti. Bojda potrebujem za tako Inventor ali pa Solidworks, kar si pa ne morem privoščiti.

Res se je pa neumno učiti nek program za katerega veš, da z njim ne moreš narediti vsega kar potrebuješ, ampak kaj morem.
Ne maram pa piratov in tega.

Bolje vrabec v roki kot golob na strehi.
Ham Ham
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Uporabniško ime » 14.2.2018 20:39

Pri 100k prometa pa mislim da bi lahko našel nekje 2500€/leto za Inventor. Kaj pa če se naročiš na primer samo vsak tretji mesec (300€ na mesec) in si v tako reorganiziraš delo, da takrat licenco na polno izkoristiš?
Mi je pa zanimivo, da ne obstaja kakšen sharing licenc med manjšimi podjetji - takimi, ki jih ne uporabljajo vsak dan. Oz. da bi bilo kot neka "knjižnica", kjer si izposodiš licenco in plačaš samo za tistih nekaj ur.
Uporabniško ime
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Ham Ham » 14.2.2018 22:26

Zaenkrat mi ne znese kaj dražjega. Zato sem pa spraševal, kako je, če bi kdaj prešel na kaj drugega.

Ja, res je, da ne potrebujem zadeve vsakodnevno, vendar tedensko pa.
Res bi se težko organiziral tako, da bi na vsake tri mesece kaj narisal, čeprav ni slaba ideja.

Uporabniško ime napisal/-a:Mi je pa zanimivo, da ne obstaja kakšen sharing licenc med manjšimi podjetji - takimi, ki jih ne uporabljajo vsak dan. Oz. da bi bilo kot neka "knjižnica", kjer si izposodiš licenco in plačaš samo za tistih nekaj ur.

Res bi bilo fino, če bi lahko plačal samo za toliko časa, kolikor si uporabljal. Ampak, to ni njihov cilj, vse gre sedaj na mesečne/letne naročnine in tako poberejo te software hiše več, kot pa so takrat, ko si kupil in je bilo tvoje, oni pa niso nikoli več slišali zate.

Nekako sem dobil asociacijo na kmeta. Skoraj vsak ima traktor, če ne celo po dva. Takrat, ko ga potrebuje, ga najverjetneje rabi še kdo drug in si ga v vasi zelo težko sposodi točno takrat, ko ga rabi.

Sicer pa kar debelo gledam, kako imajo lahko nekatera podjetja po 150k€ prometa in po 10 zaposlenih. Tu nekaj ne štima. Razen, če bi bili softweraši, ki jim po novem še CD-ja ni potrebno poslati. So pa razni krovci, pa zidarji ali pa tudi kovinarji. Pri toliko zaposlenih to ni dovolj za plače, kje pa še za druge stroške.
Sedaj sem pa povsem zašel iz teme. Nekako bom moral to poštimati.
Ham Ham
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a areje » 14.2.2018 23:08

Zdravo!
Vem da ni v kontekstu z Autodesk Fusion...si mogoče že poizkusil uporabiti Onshape? Gre prav tako za orodje v oblaku, preizkusiš/uporabljaš ga lahko povsem brezplačno (v tem načinu so sicer vsi modeli javni). Sicer razvijanja pločevine še nisem preizkusil, vem pa da so pred časom naredili precejšen napredek na tem področju.

Zna biti zanimiva alternativa.
Lp, Anže
areje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ham Ham » 14.2.2018 23:29

areje napisal/-a: Onshape? Gre prav tako za orodje v oblaku, preizkusiš/uporabljaš ga lahko povsem brezplačno

Hvala za info. Bom pogledal kako je s to zadevo.
Ham Ham
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ojanez » 5.9.2018 7:16

Bom za svoje vprašanje izkoristil kar to temo.

V podjetju imamo že nekaj let cnc obdelovalni center, ki pa ga uporabljamo samo za obdelavo serijskih izdelkov. Število različnih izdelkov je precej majhno, zato smo na začetku dobili pomoč s strani prodajalca stroja, oni so nam namreč napisali oziroma izdelali kode za obdelavo. Obdelava je precej enostavna (rezkanje), menjava orodij ipd. ni potrebna.

Zaradi občasnih prostih kapacitet bi želeli na stroju opraviti še kakšno drugo obdelavo. Vendar nam žal primanjkuje znanja, predvsem na področju priprave modelov in g kode. Iščemo ustrezne cad/cam programe (lahko vse v enem, lahko ločeno), vendar si zaradi trenutnega majhnega obsega obdelave kakšnih večjih in priznanih ponudnikov (Inventor, Solidworks, Mastercam,...) ne moremo privoščiti.

V oči mi je padel Fusion 360, ki po mojem laičnem razumevanju omogoča vse zgoraj navedene korake?

Mogoče še kakšen drug predlog?

Hvala za odgovore.
ojanez
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostali programski paketi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost