STROJNISTVO.com • Poglej temo - HEA 120 in vpliv vetra

HEA 120 in vpliv vetra

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

HEA 120 in vpliv vetra

OdgovorNapisal/-a janz » 6.3.2020 14:27

Pozdravljeni,

potrebujem pomoc za izracun vpliva vetra na vertikalni HEA120 nosilec dolzine 4,7m.

nosilec bo preko vmesne plosce vpet v betonski postavek z vijacnimi sidri M20 (8-10 sider - odvisno od armature). plosca bo debeline 20mm kotniki preko katerih bo nosilec vijacen in sidran na plosco pa so debeline 8mm (crna plocevina st37). celotna konstrukcija mora biti vijacena zaradi lazje postavitve kot tudi zaradi povrsinske zascite - vroce cinkanje.

na slikah lahko vidite obstojeco situacijo kjer podobni profili stojijo vijaceni z M12 sidri. projektna hitrost vetra je 180km/h, loakcija blizu Calais FR.

Slike: https://photos.app.goo.gl/zWZJMrT31zv127Gz5

v kolikor lahko kdo naredi simulacijo v SW ali pa podobno lahko posljem step model.
Narocnik je zacel zoostrovati pogoje in kar naenkrat je potreben izracun, ceprav je bilo po dogovoru narejeno in oblikovano po vzoru obstojecih nosilcev in bi vse moralo iti cez za testni sistem brez vecjih problemov. sedaj pa je zahteva po izracunih ki pa jih sam ne znam opraviti.
Pritrditev senzorjev na nosilec se ni dokoncno resena (mora biti omogocena nastavljivosd
v 2 oseh). dimenzije ohisij senzorjev je 2100 x 180 x 65 mm.

potrebujem nek osnoven izracun ki potrjuje da se temeljna plosca ne bo izruvala iz betonskih nosilcev in da bo profil HEA 120 sposoben prenasati vetrne obremenitve na ohisje nosilcev.

Hvala za pomoc!

seveda placam za opravljeno delo!
Priponke
vertical pillar for sensors 3.JPG
vertical pillar for sensors 3.JPG (68.62 KiB) Videno 2491 krat
vertical pillar for sensors 2.JPG
vertical pillar for sensors 2.JPG (157.95 KiB) Videno 2491 krat
vertical pillar for sensors 1.JPG
vertical pillar for sensors 1.JPG (169.12 KiB) Videno 2491 krat
janz
janz
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: HEA 120 in vpliv vetra

OdgovorNapisal/-a runocar » 6.3.2020 15:42

Rezultirajoča sila okoli 2,77kN oz. 0.59kN/m1. Tako na hitrco. Naj nekdo preveri.

LP
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janz » 12.3.2020 7:24

a res nihce ne zna narediti tega izracuna?
janz
janz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 12.3.2020 8:01

janz napisal/-a:a res nihce ne zna narediti tega izracuna?

Pošlji step. model da vidim zadevo.

Hvala
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 12.3.2020 8:07

Točnost rezultata je odvisna od točnosti podatkov! Če nekdo ni prepričan v podatke, nima smisla, da karkoli računa.
Na prvi pogled bi rekel, da je komplet konstrukcija z opremo sidrana z 10 vijaki v zid in konstrukcija je ob zidu navzgor.
Za določitev sile vetra pa je predvsem:
- moč (hitrost) vetra ob konstrukciji
- vetrna površina konstrukcije z opremo
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janz » 12.3.2020 16:03

zavedam se da so podani podatki verjetno nezadostni za izracun. V kolikor so potrebni se dodatni podatki se bom potrudil jih pojasniti. Zahteva po izracunu se je pojavila naknadno - nekdo se je spomil da lahko tako zavlece in si kupi nekaj casa. Prvotni dogovor je bil da se kopira obstojece nosilce oz se jih ne naredi sibkejsih. V kolikor bi bil pripravljen pomagati se bom potrudil dostaviti informacije, ali pa na novo definiramo katero od komponent. Izracun potrebujem da "zadostim" pogoju ki ga je izpostavil en od odgovornih, katerega naloga je greniti zivljenje dobavitelju.

v principu pa bi rabil samo nek izracun lahko poenostavljen, ki dokazuje da bo nosilec ostal na mestu. Nevarnosti da bi nosilec padel na cloveka skoraj ni ker je obmocje prepovedano za prosto gibanje. Pac res se gre samo za neko kaprico cloveka ki je vkljucen v projekt ker mora odobriti poseg v prostor. Ti nosilci pa se najmanj posegajo v ta prostor. Zerjavar ce lahko pomagas mi prosim povej kaj in katere podatke se potrebujemo da se da zadeva izracunati in pokazat na razumljiv nacin cloveku ki nima tehnicne izobrazbez da bo nosilec ostal na mestu (ne bo padel, se zlomil) pri vetru 180km/h.
janz
janz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kekoT » 13.3.2020 6:00

janz napisal/-a:zavedam se da so podani podatki verjetno nezadostni za izracun. V kolikor so potrebni se dodatni podatki se bom potrudil jih pojasniti. Zahteva po izracunu se je pojavila naknadno - nekdo se je spomil da lahko tako zavlece in si kupi nekaj casa. Prvotni dogovor je bil da se kopira obstojece nosilce oz se jih ne naredi sibkejsih. V kolikor bi bil pripravljen pomagati se bom potrudil dostaviti informacije, ali pa na novo definiramo katero od komponent. Izracun potrebujem da "zadostim" pogoju ki ga je izpostavil en od odgovornih, katerega naloga je greniti zivljenje dobavitelju.

v principu pa bi rabil samo nek izracun lahko poenostavljen, ki dokazuje da bo nosilec ostal na mestu. Nevarnosti da bi nosilec padel na cloveka skoraj ni ker je obmocje prepovedano za prosto gibanje. Pac res se gre samo za neko kaprico cloveka ki je vkljucen v projekt ker mora odobriti poseg v prostor. Ti nosilci pa se najmanj posegajo v ta prostor. Zerjavar ce lahko pomagas mi prosim povej kaj in katere podatke se potrebujemo da se da zadeva izracunati in pokazat na razumljiv nacin cloveku ki nima tehnicne izobrazbez da bo nosilec ostal na mestu (ne bo padel, se zlomil) pri vetru 180km/h.

Mogoče bi samo malo na opisal kako priti do sile vetra. Bolj poenostavljeno, potrebno pa je poleg hitrosti še več lokalnih podatkov o terenu, nadmorski višini in višini objekta, če je to pritrjeno na nekem visokem objektu. Ker tega ni, ne more biti izračun točen. Preseneča pa me hitrost vetra. Take hitrosti v SLO ni. Bi se pa lahko upoštevala v kakšnem nezgodnem stanju, predvsem za sidrišča.
.
Ne bom navajal formul in koeficientov važno je, da pridete do neke info sile, ki pa je lahko še večja.
Osnovni tlak je pri takšni hitrosti 1.6 kN/m2 Tlak pri neki mali višini, da ni na višjem objektu je nekje za 25+ % še večji in znaša 2 kN/m2, potem se mora tlak zaradi oblike prereza še povečati in znaša 4.0 kN/m2 kN/m2 (cf=2). Na tlak še vpliva površina prereza, če je manjša od 10 m/2. Pri zelo preciznih računih pa tudi drugi konstrukcijski faktorji.
Če tukaj računate s silo 4 kN/m2 mislim ne bo nobene napake....pri preverbi višine.
Zadnjič spremenil kekoT, dne 13.3.2020 7:18, skupaj popravljeno 1 krat.
kekoT
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.3.2020 6:54

kekoT napisal/-a: . Preseneča pa me hitrost vetra. Take hitrosti v SLO ni. Bi se pa lahko upoštevala v kakšnem nezgodnem stanju, predvsem za sidrišča.
Le v informacijo: JUS M.D1.050 (račun jeklenih konstrukcij za žerjave) iz leta 1968 predvideva na višini 30 do 60 m v III. vetrni coni (burja) pritisk vetra 150 kg/m2 kar je enakovredno hitrosti 176 km/h.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kekoT » 13.3.2020 7:15

Žerjavar napisal/-a:
kekoT napisal/-a: . Preseneča pa me hitrost vetra. Take hitrosti v SLO ni. Bi se pa lahko upoštevala v kakšnem nezgodnem stanju, predvsem za sidrišča.
Le v informacijo: JUS M.D1.050 (račun jeklenih konstrukcij za žerjave) iz leta 1968 predvideva na višini 30 do 60 m v III. vetrni coni (burja) pritisk vetra 150 kg/m2 kar je enakovredno hitrosti 176 km/h.

Poznam te JUS-e in dolgo sem delal z njimi....danes veljajo EN in če primerjaš tisto dobljeno silo
4 kN/m2 s tvojo JUS silo je razlika očitna.
kekoT
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.3.2020 7:48

kekoT napisal/-a: danes veljajo EN in če primerjaš tisto dobljeno silo
Jasno, da je razlika, če ne drugo pa 50 let. V tem času so se tudi izmerjene hitrosti vetra povečale.
Moja reakcija je bila le, da hitrosti vetra v SLO ne dosega 180 km/h. Sem pokazal, da je bilo že pred 50 leti potrebno računati s tako hitrostjo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kekoT » 13.3.2020 9:50

Žerjavar napisal/-a:
kekoT napisal/-a: danes veljajo EN in če primerjaš tisto dobljeno silo
Jasno, da je razlika, če ne drugo pa 50 let. V tem času so se tudi izmerjene hitrosti vetra povečale.
Moja reakcija je bila le, da hitrosti vetra v SLO ne dosega 180 km/h. Sem pokazal, da je bilo že pred 50 leti potrebno računati s tako hitrostjo.

Ti si neko občutljivo bitje-;)
180 tu (EN) in 180 km/h tam (JUS), da različne sile. In tukaj se gre, da ne bi ta človek, ki to potrebuje nekje v EU upošteval tvoje sile, ki jih ne napišeš, ampak bolje je naj upošteva taprave. Veter v YUgi piha še več kot 180 km/h. Podatek, hitrost 180 km/h je dal avtor.
Sam še zelo rad pogledam v knjige pred drugo sv. vojno, pa takoj po njej. JUSe sem vsaj jaz po uvedbi EN zavrgel.
Če je znana hitrost se pač iz tega izračunajo sile. Tudi v SLO lahko investitor in ali se odloči projektant in določi višje hitrosti vetra. V YUgi in na jugu juge so pač še danes te hitrosti vetra višje kot v SLO.
V SLO so smernice, tri (3) vetrovne cone z različnimi hitrostmi v različnih nadmorskih višinah in mimo tega ne smeš iti.
kekoT
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.3.2020 10:10

Praviš, da sem občutljiv? :o Sem le reagiral na:
Preseneča pa me hitrost vetra. Take hitrosti v SLO ni.
Sedaj pa priznavaš, da veter v Yugi piha še bolj.
O velikosti sil nisem govoril, sem le povedal o nekaj potrebnih podatkih. Teh še sedaj ni.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kekoT » 13.3.2020 10:38

Žerjavar napisal/-a:Praviš, da sem občutljiv? :o Sem le reagiral na:
Preseneča pa me hitrost vetra. Take hitrosti v SLO ni.
Sedaj pa priznavaš, da veter v Yugi piha še bolj.
O velikosti sil nisem govoril, sem le povedal o nekaj potrebnih podatkih. Teh še sedaj ni.

Saj jaz nimam kaj priznat.
Kaj bi priznal?
Kolikor sem bral po časopisu je pihal letos veter v Dubrovniku s hitrostjo 220 kmh.
Po HR karti ima tudi Senj referenčno hitrost manjšo kot 40 m/s in celotna Dalmacija, otoki in Istra manjšo od 40 m/s. Edina izjema je severno od Zadra tam okoli Karina. Tu pa je 60.3 m/s.
.
Podatkov ta človek brez pomoči ne bo znal dati. Poglej. Dobronamerno. Brez poznavanja EN jih tudi ti ne bi znal.
.
OK dovolj imam.
kekoT
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.3.2020 10:53

Brez poznavanja EN jih tudi ti ne bi znal.
EN je za te podatke le povzetek meteoroloških podatkov, ki so bili znani prej, kot je EN nastal.
Saj jaz nimam kaj priznat.
Te nihče ne sili. Je pa dejstvo, da si najprej trdil, da hitrosti vetra 180 km/h v SLO ni, pozneje pa, da je še več. Saj je nazadnje možno, da točno take res ni.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a runocar » 13.3.2020 11:02

Mislim, da je avtor vprašanja podal dovolj podatkov. Podal je hitrost vetra, iz zemljevida se vidi, da je lokacija blizu morja (kategorija terena 0), povedal je višino stebra (4,7+1 m podstavka) in pa njegovo obliko HEA120. cf,0=2,0, lambda je 70, psi =0,92. Tistih nekaj majhnih senzorčkov pa tudi ni ne vem kaj.

LP
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov