STROJNISTVO.com • Poglej temo - Miza za varjenje

Miza za varjenje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Miza za varjenje

OdgovorNapisal/-a yyyeb » 7.5.2020 7:10

Živjo, razmišljam, da bu si dlma izdelal hobby mizo za varjenje ampak prej moram razčistit nekaj pojmov. Do zdaj sem vedno varil na tleh z elektrodami. Imam nekaj vprašanj:
- a je lahko miza lesena in na njo dana železna plošča?
- a mora biti miza ozemljema? Dam minus na mizo ali varjenec?
- a me lahko na kak način elektrika strese?
yyyeb
Pripravnik
Pripravnik

Re: Miza za varjenje

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 7.5.2020 7:36

Leseno ti odsvetujem, še posebej, če bo pločevina zgoraj, boš enkrat varil preblizu plošče in jo pregrel, les pod njo bo pa začel tleti.

Nisi napisal kako veliko mizo hočeš? 1 x 2 m? Pločevina 8 mm x 1 x 2 m , to je 125 kg boš dal okrog 250 eur, narediš še kovinski okvir in noge pa imaš solidno mizo.
Če bo miza čista in varjenec brez rje na naležni površini na mizo, potem lahko "minus" na mizi. Sicer je pa najbolje, da klešče stisneš na varjenec, ker lahko ima preko mize slabši kontakt.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 7.5.2020 7:58

Tist da maš maso na mizi ni glih fajn, ker če ni dobrega kontakta ti zašmelca med mizo in varjencem in imaš zakurjen/uničen komad,če delaš kaj bolj finega.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 7.5.2020 8:28

Šolski princip mize za varjenje za elektrodo, korito, čez korito pohodna rešetka, v koritu lahko naknadno montiraš tudi odsesovanje.

Vse iz pločevine. Bo verjetno najceneje, za maso narediš kljuko iz strani.
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.5.2020 8:37

Varilna miza mora biti trdna in ravna. Če ni - bolje da je ni.

Za delo z NR imam leseno izvedbo, torej spodaj močan jeklen grušt, na njem pa dve iverici po 30 mm. Ko je ena površina zgonjena - enostavno obrnem plato in sem spet nov. Pravim za NR.

Za črno jeklo pa Siegmundovo mizo, če jo daš na vago, sploh ni tako draga. Miza mora biti masivna in ravna.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a yyyeb » 7.5.2020 11:07

Kako korito to misliš? A me lahko miza iz železa strese, če se je dotaknem?
yyyeb
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a MarioRo » 7.5.2020 11:13

MarioRo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 7.5.2020 11:25

Demz napisal/-a:Varilna miza mora biti trdna in ravna. Če ni - bolje da je ni.

Za delo z NR imam leseno izvedbo, torej spodaj močan jeklen grušt, na njem pa dve iverici po 30 mm. Ko je ena površina zgonjena - enostavno obrnem plato in sem spet nov. Pravim za NR.

Za črno jeklo pa Siegmundovo mizo, če jo daš na vago, sploh ni tako draga. Miza mora biti masivna in ravna.

Predvidevam da če sprašuje po mizi ter da če bo treslo se govori o začetniku. Miza siegmund je še za malo manjše obrtne mojstre precej velik denarni zalogaj. :D

Prvo bi bilo pa g. yyyeb super da poveste kolikšne izdelke mislite delati, s kakšnim postopkom variti, ter koliko je ravnost važna za te izdelke.

Se opravičujem mogoče sem prehitro domneval lajičnost vpraševalca, ter zaradi tega podal lajično rešitev za varjenje z elektrodo.
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sajko993 » 7.5.2020 11:32

http://www.razvoj-upd.si/wp-content/upl ... RJENJE.pdf

Nekaj podobnega temu yyyeb, če to govorimo o manjših kosih. V primeru da imaš dolge ter večje kose je najbolje gledati masivno mizo kar je pa že kar nekaj €€€.

Jaz osebno sem 2 leti varil na tleh v delavnici pa se je dalo nekaj povariti (otrok brez €, nekako je treba začeti) :D, ravnino sem lovil kar nekaj časa na uč.

Naredi si tako mizo da ustreza zahtevam varjenca. oz. dela. Kot vemo tam kjer ni potrebno strašne tolerance loviti je zgolj stran vržen čas ter preveč računan denar za ljudi ki toleranc ne potrebujejo.
Sajko993
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.5.2020 14:29

Lejte - če vzameš konfekcijsko varilno mizo ala Siegmund ali Demeler (oba izhajata iz iste osnovne hiše, ki je enostavno bila precej pred časom in zato propadla), dobiš nazaj ceno nekje 2,20 Eja na kilo.

Zato sem izjavil, da se ne splača doma improvizirat. Zraven dodaš še kopico pomožnih spon - kaj je lepšega?
Ko imaš komad FIKSNO vpet, ga povariš in počakaš da se ohladi, bo ostal tam kot je bil vpet. Diagonale bodo štimale, vzvoj bo štimal ... če se že greš varilno mizo, naj bo oornk. Ali pa nič.

Bolje nič kot pa da se yebeš z dimenzijami in ti ni čisto nič jasno zakaj in kako. Pri varjenju je kvalitetno vpetje 2/3 dela.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a yyyeb » 7.5.2020 15:21

Neko profi mizo ne bom kupoval, ker se mi ne splača. Občasno varim obločno z elektrodami kaki okvir, popravilo orodja, ograje doma... vse zase. Rad bi samo, da mi več hrbet in kolena ne trpijo. Lepše je na mizi delat. Torej mora bit cela železna. A me lahko strese, če dam minus na varjenca, plus na elektrodo in varjenec stoji na mizi? Ne bi rad, da me strese, če se slučajno dotaknem z trebuhom ali čim drugim. Ali pa sploh ni te nevarnosti?
yyyeb
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 7.5.2020 15:26

Demz,ali si se malo zmotil ali pa jaz ne razumem.Če prav razumem stane 200kilogramska miza 440eur.
Kar se mi zdi nekajkrat premalo.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.5.2020 15:39

Dobro, Ok, toda za denar dobiš veliko muzike. Če bo tako bolj razumljivo.

In, @yyyeb, ne, nič ne bo treslo, ker so to nizkonapetostne zadeve, masa je ozemljena, torej je miza tudi ozemljena, pa tako naprej.
Vsekakor pa moraš vedno varjenec priključiti na maso - ne preko mize, ampak s spono direkt na komad , ( ! ) , sicer ne bo nič prav. Ne da te bo ubilo, toda niti var ne bo prav. Če pa kaj ne bo prav, te bo pa malce streslo - nič hudega, boš vsaj vedel da grešiš.

Uh, fantje - pejte še malo švasat, namesto da kar naprej sprašujete. Delo krepeli človeka. :roll: Je že Buh tako naredil.
Zadnjič spremenil Demz, dne 7.5.2020 15:42, skupaj popravljeno 1 krat.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 7.5.2020 15:41

Se strinjam.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.5.2020 16:55

Saj ni drugo - vse je v relativnosti. Dogovorili so se pač, nekje pred tisoč leti, da bomo vse potenciale merili v razmerju proti vodikovi elektrodi. Lahko bi merili proti ... zlatovi elektrodi in bi imeli čisto druge številke kot jih pa imamo :-? .

Miza je ozemljena in je torej "dogovorjena nula". Sedaj variš material z nekim potencialom. Lahko je pozitiven (proti vodikovi standardni elektrodi ) , lahko pa negativen, seveda. Tedaj je extra negativen,toda uporabniško ga mirno označiš za pozitivnega, saj je v razmerju z vodikom v vsakem položaju pozitiven. :wink:

Gre samo za potreben potencial gibanja elektronov, s katerimi operiraš ob varjenju. Ti so pa po definiciji negativni, merjeno proti vodikovemu atomu. Ali vodikovemu protonu, bla bla bla...

Vse ostalo je kvantna fizika, kjer se pa skisa marsikomu, jaz se je npr. zato niti lotiti nisem hotel, pa sem firbčen.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov