STROJNISTVO.com • Poglej temo - Prehod iz študija fizike na magisterij iz strojništva

Prehod iz študija fizike na magisterij iz strojništva

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Prehod iz študija fizike na magisterij iz strojništva

OdgovorNapisal/-a Fizik » 29.11.2020 15:45

Pozdravljeni,

Letos zaključujem dodiplomski študij fizike in se spogledujem s študijem strojništva na drugi stopnji. Predvsem me vleče v energetsko in procesno strojništvo, saj se mi po pregledu predmetnika zdi najbolj "fizikalno" obarvana smer strojništva.

Zanima me kakšen bi bil preskok iz fizike na strojništvo in kaj bi mi znalo predstavljati težave? Morda bi si želel tudi kakšen nasvet, kaj bi bilo mogoče pametno samostojno nadoknaditi itd.

Zanima me tudi kaj v praksi počno energetski strojniki?

Za vaše odgovore, se vam že v naprej zahvaljujem.
Fizik
Novinec
Novinec

Re: Prehod iz študija fizike na magisterij iz strojništva

OdgovorNapisal/-a vili » 29.11.2020 15:50

ena tema kaj počnejo energetiki je pod tvojo, kako - s čim greti vodo v eni kadi..., malo poglej... :D :D, to bi bilo za enega fizika šala mala...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 29.11.2020 17:05

Lahko greš na kemijsko inženirstvo .. sanjska služba.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a RikoRR » 29.11.2020 21:06

jaz nebi, sploh pa energetike ne. poleg tega se v slo bolj malo uporablja, kar se učijo tam. če hočeš delati z dinamiko tekočin, boš pa najbž na boljšem, če ostaneš na fiziki in greš delat doktorat. samo v slo je tega bore malo.
Honda CBR1000RR Fireblade
RikoRR
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Fizik » 29.11.2020 21:23

Hvala za dosedanje odgovore.

Rad bi zamenjal smer izobrazbe zaradi same prakticnosti, se pravi zaposlitve. Za fizike ni ravno veliko delovnih mest, delo v znanosti, za katero se primarno izobrazujemo, pa moras tretirati bolj kot hobi, saj se dosti dela zastonj in pogodbeno. Redne zaposlitve so zelo redke.

Inzeniri mehanike pa kolikor mi je znano ste zelo iskan in raznolik kader, ki lahko dela v kateri koli panogi. Energetika se mi je zdelo po predmetniku zelo zanimiva, samo ce je situacija podobna kot s fiziko, potem nima smisla da rinem tja.

Mogoce kaksen drug nasvet glede izbire smeri na strojnistvu in kaj bi lahko potem iz tiste smeri pocel v praksi? Ce izrazim osebne preference, bi si zelo zelel delati v kaksnem razvojnem oddelku ali kaj podobnega, saj me tovrstno delo izredno veseli.

Tudi tokrat se v naprej zahvaljujem za prejete odgovore.
Fizik
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 29.11.2020 23:39

Bolj slabo je tu s tem. Večjih igralcev na področju strojništva (skoraj) ni več. Razvojnikov se rabi bore malo, bolj res pridne delavce, ki naredijo tisto kar se jim reče.

Če te to res zanima, potem se obrni v tujino, kot sem na žalost že večkrat predlagal marsikomu. Bi raje rekel drugače, pa ne bi rad lažnega upanja zbujal.

V zadnje nekaj časa vedno bolj razmišljam, da imamo ravno cca. 1,5 strojne fakultete preveč v državi za trenutne (in verjetno tudi bližnje pretekle) potrebe po inženirjih.

Nekako je od smeri na fakulteti v samem gospodarstvu najbolj pokrita proizvodna stran. Veliko se dela po podjetjih na strojnih obdelavah, proizvodnji plastičnih izdelkov, itd.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 30.11.2020 6:29

Če si že fizik, potem pojdi raje programiranje se učiti, pusti pleharijo in paro... to več nič ni vredno. Delamo v industriji za drobiž z predpotopnimi tehnologijami.

Drugače pa škoda vsake izobrazbe, diplome se danes štancajo, politika, kapital in management odloča kaj in kako bo ne stroka.
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 30.11.2020 7:33

Poglej,
ti študiraj tisto kar te veseli. Če boš delal tisto kar te veseli, boš v tem tudi dober. In če boš v poklicu dober, boš od tega tudi dobro živel. Dela za tehnične poklice je v Sloveniji veliko, v Evropi pa je sploh velik primanjkljaj.
Če te zanima fizika, lahko v Sloveniji delaš v Fotoni, Optoteku, Meridianu, LPKF-u, Danfossu...
V strojništvu je tudi dovolj dela (že zgoraj omenjena podjetja + ...) in lahko je tudi dobro plačano, samo moraš znati prodati svoje delo! V vseh poklicih pa boš moral biti prilagodljiv; stvari se hitro spreminjajo...
Priporočam, da greš študirat smer, ki ti srednjeročno omogoča, da greš na svoje. In sploh ni nujno, da greš v tujino. Saj se da delati za tujino tudi iz Slovenije.

Vse napisano je iz lastne izkušnje
Ni lepše rožice na svet, kot je ta vinska trta...
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 30.11.2020 8:50

Da ne bo narobe razumljeno, tudi sam podpiram, kar pravi Kranjčan, da pojdi študirat to kar te veseli. To je še vedno najbolje.

Samo realen je pa tudi treba biti, zato se strinjam tudi s tem kar pravi Mmeister. Kombinacija klasične tehnične stroke in kar dobro znanje programiranja zna biti dobitna kombinacija, če te ne zanima samo programiranje.

Študirati, kako iti v prihodnosti na svoje je tudi dobro. Če pogledamo pa od daleč, je pa rahlo problem, če bomo vsi na svojem. Sicer je trg ves svet, samo bi bilo dobro, če tudi doma kaj večjega stoji v gospodarstvu. Ključno za kvalitetno zastavljeno gospodarstvo je pa nekaj dobrih večjih igralcev, na katera se potem lahko naslonijo tudi manjši. Tega pa tu ni oz. kmalu ne bo več.

Glede energetike je pa tako, da glede potreb v prihodnosti in prihodkov posameznika je že super, samo pri nas boš verjetno bolj kWh sem pa tja prekladal in prodajal. Nekih srednjih in večjih podjetij, kjer boš v energetiki deloval kot razvojnik, se pa bojim, da ne boš našel. Seveda se pustim popraviti...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Fizik » 30.11.2020 19:15

Še enkrat bi se rad zahvalil vsem za izčrpne odgovore. Bili so mi v veliko pomoč, da sem pridobil približen vpogled in ugotovil, da še moram malo razmisliti preden storim naslednji korak na svoji poti :lol: .

Se mi pa zdi zelo zanimiva ta ideja o samostojni podjetniški poti. Mogoče pa nekoč nekje, vzklije podjetje, ki bo razvijalo energetske stroje :P
Fizik
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 30.11.2020 21:07

grega:
delam za firmo, ki je kar soliden svetovni igralec (vse celine, skoraj cela evropa, tudi japonska, avstralija, da ne naštevam naprej...), ja, če bi delal samo za slo trg jih nebi bilo več, to pa ja, so pa to SIAPRO..., jih imaš na netu pa ne delam nobene reklame, ampak je to domača slovenska roba..., res pa je, da ni vse v lublani..., se zna tudi kje drgej kej narest in to svetovno z lastnim znanjem...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 30.11.2020 22:33

Vili, poznam podjetje. Vse pohvale, samo v rangu 30 zaposlenih ne moreva govoriti o nekem igralcu na trgu. Kot primer za relacijo je tudi naše največje telekomunikacijsko podjetje, ki ima celih 2000 zaposlenih. Si videl to? 2000? Si lahko predstavljaš?

Se pa vse da in v dani situaciji je treba za sebe poskrbeti. Imamo kar nekaj takšnih majhnih, ker so nekateri videli da iz večjih nič ne bo, ker je bilo bolje vse razprodati in počasi uničiti. Malo smo pa še Slovenci, kar nam ne koristi vedno, če se malo v ogledalo pogledamo.

Glede Ljubljane pa se strinjam, ni vse tam, kar je edino pravilno. Že tako smo preveč scentralizirani. Če lahko govoriš o centralizaciji, ko imaš sredi doline vas s 300.000 ljudmi :D.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov