STROJNISTVO.com • Poglej temo - konstruiranje smrekovega trama

konstruiranje smrekovega trama

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

konstruiranje smrekovega trama

OdgovorNapisal/-a Sunate » 25.2.2021 15:36

Pozdravljeni;
Odločil sem se za nekakšno dvigalo, ki pa bi bilo pritrjeno na smrekov tram. Ta tram pa bi bil pritrjen na stebra ki sta v razmaku 4m. V sredini trama pa bi bila skupna obremenitev nekje 1200 kg. Prosim če mi lahko kdo izračuna kakšne dimenzije moram imeti ta tram. Z kolegi sem se pogovarjal pa so mi vsi trdili, da imam dovolj tram ki je 18cm x 18 cm. Mene pa je malo strah, da ni to kje švoh. Prosim za odgovor glede dimenzije trama. lp.
Sunate
Novinec
Novinec

Re: konstruiranje smrekovega trama

OdgovorNapisal/-a vili » 25.2.2021 16:41

a imaš morda kako skico kaj bi sploh rad, če bo to videl žerjavar, on ve o granikih "skoraj" vse, bo popizdil..., res noro..., ma naredite s kolegi pa bo, samo, da ne dobi kdo kaj na glavo..., kolegi... :evil: :evil: :D :D, če bo pa tebe pokopalo, pa nič hudega..., neboš tu več sral...

spet en BOT...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Andrazzupan » 25.2.2021 20:59

Imaš dve podpori z razmakom 4m. Na sredini je točkovna sila 12000N.
tram 18x18cm ima W=972cm3

Potreben W=923cm3 (če upoštevaš da ima smrekov tram dovoljeno upogibno napetost 13N/mm2)

Torej zdrži.

Naj pa še kdo potrdi upogibno napetost za les ker sem podatek dobil v eni nalogi na netu.
Andrazzupan
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 25.2.2021 21:15

andro:

to je "bot" ne se trudit, brez veze..., saj niti ne veš kako bo to dvigal in s čim, samo s štrikom...

je že limal gor BOT - e, so ga fantje našli..., malo jebe stvar...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.2.2021 7:02

Andrazzupan napisal/-a: če upoštevaš da ima smrekov tram dovoljeno upogibno napetost 13N/mm2.
Prilagam ti del tabele dopustnih napetosti lesa, kot jih jaz uporabljam. Napetost v kN/cm2. Nateg v, tlak v = v smeri vlaken; nateg p, tlak p = pravokotno na vlakna.
Boš lahko še komu pomagal z nasveti. Ne vzeti podatkov interesenta za sveto. Najprej povprašaj o okoliščinah, ki bi lahko vplivale na obremenitev (hor.sile, način vpetja, namen uporabe - pogostost, ...)
Priponke
Les dop.napetost.jpg
Les dop.napetost.jpg (55.25 KiB) Videno 1584 krat
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost