STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nadstrešek za teraso

Nadstrešek za teraso

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Nadstrešek za teraso

OdgovorNapisal/-a Jaz.Robi » 23.3.2021 11:45

Pozdravljeni,

Namen imam postaviti nadstrešek za teraso sedaj če bi bil "normalnen" nebi niti pisal vendar bi gavrad naredil brez enega stebra. Sedaj pa me zanima, če mi lahko kdo izračuna statiko, kakšne dimenzije cevi bi potreboval ter ali je bolše na kovinskih stebrih ali je bolje zazidat 2 steni, ki bi vse to nosili. Glede dimenzij cevi mi je že nekdo svetoval da naj vzamem 180mmx100mm in 8mm debelo steno, da bi to naj držalo. Sedaj pa me zanima ali bi se to res držalo? V kolikor bi zidal steno- kako debela naj bo da bo vzdržala to težo oz kakšno dimenzijo stebrov uporabiti da bo to vse držalo. Spodaj sta dve sliki za lažjo predstavo - ena je moja skica( ni najbolj strokovna vendar služi svojemu namenu :-) ).

Dimenzije pa bi bile 5mx4m višina cca 2,5m

Najlepša hvala za pomoč že vnaprej

Lp, Robi
Priponke
16164962056847745658907491470969.jpg
16164962056847745658907491470969.jpg (913.33 KiB) Videno 3540 krat
Screenshot_20210321-222224_Chrome.jpg
Screenshot_20210321-222224_Chrome.jpg (427.47 KiB) Videno 3540 krat
Jaz.Robi
Pripravnik
Pripravnik

Re: Nadstrešek za teraso

OdgovorNapisal/-a vili » 23.3.2021 12:11

krasna slika s palami... :o :o :D :D
Zadnjič spremenil vili, dne 23.3.2021 13:52, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.3.2021 12:55

Jaz.Robi napisal/-a: Najlepša hvala za pomoč že vnaprej
Kakšen je razlog, da se pozneje ne boš mogel zahvaliti? Običajno se v naprej prosi za pomoč, pozneje se za pomoč zahvali.
- Kaka bo obtežba od snega in vetra (lokacija, nmv)?
- Kako bo temeljenje stebrov? Dejansko bosta obremenjena le dva stebra (diagonalna). Steber na sredini enega roba prekritja je brez pomena.
- Zid lahko služi le za zaščito pred vetrom, kot nadomestilo za stebre pa se na položajih treh stebrov naredi AB stebriče v sklopu zidu.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jaz.Robi » 23.3.2021 13:28

Ne bot malenkostni- jaz sem navajen da se že vnaprej zahvalim-tako sem vzgojen- seveda pa se tudi na koncu zahvlaim :-) bolše 1x več kot pa sploh ne...

V mislih sem.imel temelje nekje 60x60x60 na vse tri stebre preko pa še pride betonska plošča oz. V sklopu temeljev...
Je to dovol? Drugače sem iz okolice MB - nadmorska višna cca.250m...snega kot smo videli je bilo letos bol malo, vendar se nikoli ne ve koliko ga bo v prihodnosti...sem tudi že v tej smeri razmišljal in bi čez zimo spodaj dal steber - v primeru da bi padlo recimo 30cm snega( brez stebra bi rad imel poleti da je več prostora).

Torej kot sem napisal temelj cca. 60x60x60 na 3 vogalih.
Stebre bi dal dimenzije recimo 100x100 x 8mm
Gornji okvir 180x100x 8mm
Vmesne prečke pa bi dal verjetno 50x100x 4mm

Je to izvedljivo v takšnih merah in dimenzijah? Da nebom imel straha da se vse skupaj poruši- ali bi bilo mogoče dobro narediti kakšno "roko" da dodatno ojačam?
Jaz.Robi
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.3.2021 14:36

Očitno se bonton spreminja. V času moje vzgoje je veljalo, da kdor se v naprej zahvaljuje, ima namen takoj po izpolnitvi želje ponikniti = spiz.iti (možno je tehten razlog, da se pozneje ne bo mogel zahvaliti).
- Za račun temelja je bistveni podatek o kvaliteti zemljine (prod, peščena ilovica, glinena ilovica, ...). Morda bi zadoščala temeljna plošča (debelina? armatura?) na kvalitetnem tamponu?
- Če bi jaz delal to sebi, bi okvir in stebre dal KC 180 x 6; medsebojni spoj z vertikalno pločevino 12 x 254 x 280 znotraj vseh treh cevi vogala po diagonali. Se ne bi nekaj ur ukvarjal z izračunom deformacij. Če pa kdo dobrovoljno zmodelira situacijo in obremeni na upogib obe daljši stranici okvirja z 4,2 kN/m vertikalno in 0,6 kN/m horizontalno - če ne drugo, bo spoznal obnašanje takega nadstreška na le treh stebrih. Lahko se malce igra s podobno močnimi pravokotnimi cevmi (PC), da vidi, kaj je ugodneje. Spoj steber temelj prenaša le vse tri sile.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.3.2021 15:34

će se mi bo ljubilo bom zavrtel v FEM u... mislm , da bo zanimmivo....
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pek » 23.3.2021 15:53

@Žerjavar
Tudi jaz bi se malce poigral v MKE in me zanima, če lahko prilepiš hitro skico spojev cevi in pločevine, kot si si zamislil, kajti meni je malce nejasno. Pa če še lahko izprosim hitro skico mest delovanja obremenitev na konstrukcijo (nejasnost glede horizontalne sile). Lepo prosim.
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.3.2021 16:45

Horizontalna sila je od vetra in ima prijemališče po simetrali KC okvirja. Dejansko je prijemališče bližje gornjemu robu profila, razlika vpliva je zanemarljiva. Na 5 m dolg profil je skupaj 3 kN, enakomerno po vsej dolžini. Glede na smer svetra se obremenitev daljšega profila spreminja obratno kot krajšega. Predlagal sem obremenitev, ko veter piha v smeri krajšega profila. Če pa hočeš res eksaktno pa je treba vzeti smer vetra pravokotno na eno diagonalo prekritja. Še to veter v smeri krajše diagonale deluje na oba daljša profila (sta povezana s "Špirovci), veter v smeri daljše stranice pa deluje le na prednjo (krajšo) stranico. Vpliv horizontalnih sil na skupne napetosti okvirja je neznaten, ima pa velik vpliv na stebre.
Na oglu okvirja brez stebra je pločevina nekaj nižja, toliko da spaja obe cevi okvirja. Će se hočeš igrati, lahko poskusiš brez te pločevine na vseh štirih oglih.
Priponke
ogel nadstreška.jpg
ogel nadstreška.jpg (9.74 KiB) Videno 3442 krat
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jaz.Robi » 23.3.2021 17:51

Uf kr dosti informacij.... nekaterih niti prav ne razumem - nisem iz te stroke- zato vprašam, kako je treba naret da bo vredu :-) in da se mi nebo čez 5 mescov vse zrušlo.

Plošča bo armirana in debela 15 cm, na vsaj 20-30 cm "utrjenega" šodra. Cevi bodo med sabo vse varjene.
Jaz.Robi
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Jaz.Robi » 23.3.2021 17:58

Žerjavar napisal/-a:Horizontalna sila je od vetra in ima prijemališče po simetrali KC okvirja. Dejansko je prijemališče bližje gornjemu robu profila, razlika vpliva je zanemarljiva. Na 5 m dolg profil je skupaj 3 kN, enakomerno po vsej dolžini. Glede na smer svetra se obremenitev daljšega profila spreminja obratno kot krajšega. Predlagal sem obremenitev, ko veter piha v smeri krajšega profila. Če pa hočeš res eksaktno pa je treba vzeti smer vetra pravokotno na eno diagonalo prekritja. Še to veter v smeri krajše diagonale deluje na oba daljša profila (sta povezana s "Špirovci), veter v smeri daljše stranice pa deluje le na prednjo (krajšo) stranico. Vpliv horizontalnih sil na skupne napetosti okvirja je neznaten, ima pa velik vpliv na stebre.
Na oglu okvirja brez stebra je pločevina nekaj nižja, toliko da spaja obe cevi okvirja. Će se hočeš igrati, lahko poskusiš brez te pločevine na vseh štirih oglih.

Mora biti ta pločevina vmes pri okvirju? Jaz sem mislil, da bi za okvir vogale samo lepo odrezal na 45° in jih lepo zvaril skupaj ( na tleh ) nato pa z hiabom vse skupaj dvignil na stebre in nato okvir privaril na 3 stebre...
Jaz.Robi
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.3.2021 18:11

Jaz.Robi napisal/-a: "Na oglu okvirja brez stebra je pločevina nekaj nižja, toliko da spaja obe cevi okvirja. Će se hočeš igrati, lahko poskusiš brez te pločevine na vseh štirih oglih."
Mora biti ta pločevina vmes pri okvirju? Jaz sem mislil, da bi za okvir vogale samo lepo odrezal na 45° in jih lepo zvaril skupaj ( na tleh ) nato pa z hiabom vse skupaj dvignil na stebre in nato okvir privaril na 3 stebre...

Te razumem, čim bolj enostavno, da bo manj dela. Ali je dovolj močno pa ni važno. Če se bo kdo poigral z varianto brez te pločevine, pa boš dobil konkreten odgovor. Moje mnenje: možno je tudi brez te pločevine, vendar morajo biti cevi močnejše = težje, dražje. Če pa te cevi vzdržijo obremenitve brez pločevine, potem pa bi moral predvideti šibkejše (lažje, cenejše) cevi z pločevino.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jaz.Robi » 23.3.2021 18:22

Žerjavar napisal/-a:
Jaz.Robi napisal/-a: "Na oglu okvirja brez stebra je pločevina nekaj nižja, toliko da spaja obe cevi okvirja. Će se hočeš igrati, lahko poskusiš brez te pločevine na vseh štirih oglih."

Te razumem, čim bolj enostavno, da bo manj dela. Ali je dovolj močno pa ni važno. Če se bo kdo poigral z varianto brez te pločevine, pa boš dobil konkreten odgovor. Moje mnenje: možno je tudi brez te pločevine, vendar morajo biti cevi močnejše = težje, dražje. Če pa te cevi vzdržijo obremenitve brez pločevine, potem pa bi moral predvideti šibkejše (lažje, cenejše) cevi z pločevino.

Ne me narobe razumeti prosim- ne grense čik bol poceni- meni se gre da bo varno in me bo držalo naslednjih 20 let...

Torej še prqv razumem bi vi med obe cevi nosilca dali to pločevino in skupaj zvarili- toren ne cev na cev ampak cev na to pločevino...to verjetno da cev obdrži obliko? Ali kaj pripomore to tukaj vmes, kr vem da bom mel potem isto debato z očetom, zakaj mora to biti vmes...kr ta ploščica vmes res ni vredna omenjanja pri ceni...glede na do da bo vso železje verjetno 1000€ in še verjetno kaj preko ta ploščica pa.je verjetno 20 eur...

To ploščico bi vi potem pobrusili na ravno- da se dejansko ne vidi da je ploščica zraven al bi pustili kak zob recimo...oz. da se je en del spusti v steber noter?

Pa zgoraj ste napisali, da bi bil cevni profil 180x60 v debelini 8mm dovol?
Jaz.Robi
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Jaz.Robi » 23.3.2021 18:31

Kaj sem še samo pozabil omenit- dejansko zelo pomemben podatek pokrito bo po vsej verjetnosti z kaljenim steklom...kar dejansko nanese nekaj dodatne teže..

Kaj mislite da bi verjetno v vsakem primeru bila priporočljiva taka "roka" kot na sliki? Samo črto sem naredil, vendar verjetno veste kaj mislim z tem
Priponke
Screenshot_20210321-222224_Chrome.jpg
Screenshot_20210321-222224_Chrome.jpg (199.59 KiB) Videno 3389 krat
Jaz.Robi
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Pek » 23.3.2021 18:48

Po mojem igranju s KC 180 x 6 in obremenitvijo 4,2kN/m v vertikalni smeri (horizontale še nisem upošteval- še vedno lahko naknadno dodam) in upoštevanjem lastne teže konstrukcije dobim maksimalni poves okoli 6cm. To je poenostavljen model za hitro modeliranje.

@Žerjavar Obremenitev 4,2kN/m je mišljena kot 42kN vertikalne obremenitve na oba daljša 5m profila? Namreč to sem upošteval pri simulaciji.

Predlogi za naprej. Lahko se poigram z drugimi profili, lahko dodajam stebre, dodajam roke,... Povejte in podebatiramo.
Priponke
Rezultat_Naris.png
Rezultat_Naris.png (28.69 KiB) Videno 3384 krat
Rezultat_Izometrija.png
Rezultat_Izometrija.png (34.83 KiB) Videno 3384 krat
Obremenitev.png
Obremenitev.png (71.49 KiB) Videno 3384 krat
Pek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.3.2021 19:12

Pek napisal/-a: 1. obremenitvijo 4,2kN/m v vertikalni smeri (horizontale še nisem upošteval-
še vedno lahko naknadno dodam) in upoštevanjem lastne teže konstrukcije dobim maksimalni poves okoli 6cm.
2. To je poenostavljen model za hitro modeliranje.
3. Predlogi za naprej. Lahko se poigram z drugimi profili, lahko dodajam stebre, dodajam roke,... Povejte in podebatiramo.

1. Horizontalne sile z vetrom od zadaj (vzporedno s krajšo stranico) bo povečala poves zaradi dodatnega upogiba stebra. Vertikalna sila je vsota lastne teže (60 kg/m2) in možnega snega (150 kg/m2). Dodaj še sliko napetosti.
2. Ali to pomeni, da v spoj vogala ne moreš vstaviti pločevine. Ta pločevina precej zmanjša lokalne napetosti v območju spoja.
3. Lahko dodaš dve roki (od stebra proti manjkajočemu stebru) poves in max napetosti se bodo nekaj zmanjšale - odvisno predvsem od dolžine in naklona roke.
Aktualna je v ogle vstavljena pločevina. Ko bodo znane lokalne napetosti v spoju, bo nadaljna odločitev.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost