STROJNISTVO.com • Poglej temo - centralna napeljava

centralna napeljava

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

centralna napeljava

OdgovorNapisal/-a clovek » 11.5.2021 11:25

- Ogrevanje bojlerja s centralno kurjavo:
https://ibb.co/ccrFsyQ
Na elementu označenem na sliki sem v zadnjem času opazil kapljanje (ob segrevanju) zadaj iz odprtine. Mogoče je kapljalo že prej pa nisem opazil.
Rdečo kapico sem malo odšraufal in je začelo ceret zato sem privil nazaj. Se s kapico kaj regulira ali mora biti do konca privijačena? Je to nepovratni ventil?
Dotok hladne vode iz vodovoda je na isti ravnini kot element, iz desne strani.
Ker je zraven ekspanzijska mislim da ne bi smelo kapljati.

-Ogrevanje radiatorjev:
Opazil sem da se tlak na centralnem sistemu, ki je v hladnem 0,8 bar, ob segrevanju dvigne na 1,2 bar pri 60 stopnij C. Je odpovedala ekspanzijska posoda?
Vsako leto tlak malo pade in dopolnimo, kar ni dobro zaradi vodnega kamna.

Lahko ekspanzijski posodi kako preverim če delujeta?
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: centralna napeljava

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.5.2021 14:08

Kapljanje iz varnostnega tlačnega ventila pomeni, da ob segrevanju vode pritisk raste preko dovoljenih meja. Verjetno je probem v raztezni posodi. Preizkusi: zapri dovod hladne vode v bojler, odpri toplo vodo, da bo začelo počasi teči, izmeri pritisk zraka v raztezni (enako kot v avtopnevmatiki). Če je pritisk zraka manj kot je običajen pritisk vode vodovoda, ga dopolni do tega pritiska. Odpri hladno vodo v bojler.
Povečanje pritiska vode za ogrevanje radiatorjev od 0,8 na 1,2 bar je čisto normalno. Zaskrbljen bodi, če se bo dvignil preko 2 bar.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.5.2021 17:46

to je ventil sanitarne vode na mrzlem vodu, o tem se je že pisalo par mesec nazaj, malo poglej..., ni pa nič hudega, če ga enkrat letno odviješ za sekundo dve, da voda špricne in priviješ nazaj , ja do konca...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 11.5.2021 18:52

To je razbremenilni ventil ki je narejen za to da kdaj kane kaka kapljica vode. Zunanji vodovod je npr. pod tlakom 4 bare, v tvojem notranjem sistemu pa vodo točiš, segrevaš, ohlajaš ... ves čas spreminjaš sistemski tlak in temperaturo, zato posledično tudi volumen. Tista razlika v volumnu mora nekam it, zato imaš tam ta ventil, da izpusti kdaj kako kapljico vode.

Zadeva ti dela čisto dobro kakor si opisoval, zato samo redno obriši kako pajčevino po kotih in opazuj (čuvaj) delovni tlak.

Ne diraj lava dok spava.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.5.2021 19:33

no pri meni se je začelo kapljanje pojavljati, ko so na vaserlajtenge pri števcih montirali protipovratne ventile, kaj imaš pa ono plavo posodo, to zna biti ekspanzijska, ki pa je res spustila dušo..., ja glede na prah in pajčune, ima na sebi kar nekaj križev... :D :D :D, malo heca...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 14.5.2021 10:34

Za ekspanzijsko posodo sem prebral da se najhitreje preizkusi s trkanjem. Če posoda doni votlo potem je verjetno v redu.

- Ogrevanje
35 l ekspanzijska posoda za centralno ogrevanje se sliši v redu. Če je nihanje tlaka znotraj nekaj desetink bara normalno potem bom pajčevino pustil pri miru.
Kje pušča voda da jo moramo občasno dotakati se mogoče ugotovi kdaj kasneje.

- Sanitarna voda
12 l ekspanzijska posoda je po zvoku sodeč pokvarjena - napolnjena z vodo

Če je tisti element razbremenilni ventil in ni narobe da med segrevanjem pušča vodo potem se sprašujem kakšno vlogo ima zraven ekspanzijska posoda. Če je tam samo zato da z njo prihranim pol deci izcurljane vode na dan potem naj raje ostane pokvarjena.
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.5.2021 10:43

ja ta ekspanzija na sanitarni vodi služi samo temu, da ti varnostni ventil ne kaplja po tleh, jebeš kurilnico, problem so bojlerji v kopalnicah, ko imaš vse mokro po tleh, lužo po ploščicah, jaz imam na ventilu obešen lonček in je zadeva rešena, lahko bi tudi speljal cev v odtok... :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 17.5.2021 13:09

vili napisal/-a:... lahko bi tudi speljal cev v odtok... :D :D :D

To je tam 60-tih letih naredil moj oče kot inžinir zelo "strokovno"... v omet je zazidal eno aluminijasto cevko fi cca 10mm in je po parih letih bila komletno zamašena... :x :( ..torej fi 30 najmanj!! in to plastika....
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 31.5.2021 14:23

Ko smo ravno pri razbremenilnih ventilih... v kopalnici imamo 50 litrni bojler, v kuhinji 8 l.

V kuhinji iz razbremenilnega ventila ne kaplja. Ko se bojler segreva kaplja le iz pipe (enoročna pipa Airmal) Tako že 30 let.

50l bojler v kopalnici uporabljamo izven kurilne sezone. Pred uporabo odpremo ventil hladne vode pod bojlerjem v kopalnici in zapremo izhod vode na bojlerju v kurilnici.
Kapico na razbremenilnem ventilu sem odprl da je špricnila voda in privil nazaj. Na bojlerju v kopalnici ne kaplja niti iz razbremenilnega ventila niti iz pipe. Ko smo bojler aktivirali sem naslednji dan pod razbremenilnim ventilom v lončku opazil manj kot 0,1 dl vode. Sedaj ne priteče niti kaplja...mogoče od takrat ko sem ga odšraufal da je ven brizgnilo nekaj vode. Ali pa je kapljalo ker mogoče ni še bil odprt ventil za hladno vodo -ne spomnim se več točno.
Do letos je bila pod razbremenilnim nameščena banja in nismo bili pozorni če kaplja.
Kam gre voda ob segrevanju? Bi moral zamenjati razbremenilni ventil ali pa mu zmanjšati dopustni tlak -se ga sploh da regulirat?

Na 120 l bojlerju v kurilnici sem predzadnji dan kurjenja na razbremenilni ventil priklopil cevko da ni več kapljalo po spodnji cevi. Glede na mokra tla bi rekel da je v enem večeru kurjenja (par polen, Menim da se je bojler segrel na ca 70C) izcurljalo med 0,5 in 1 l vode - je ta količina vode primerna?
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.5.2021 15:05

clovek napisal/-a: V kuhinji kaplja le iz pipe.
50l bojler v kopalnici uporabljamo izven kurilne sezone. Ko smo bojler aktivirali sem naslednji dan pod razbremenilnim ventilom v lončku opazil manj kot 0,1 dl vode.

Kuhinjski bojler je verjetno nizkotlačni. Iztok tople vode je vedno odprt, če hočeš, da bo pritekla topla voda dejansko z ventilom spustiš hladno vodo v bojler, ki potisne toplo ven. Ko se voda segreva, poveča volumen in višek kaplja skozi pipo. Verjetno nimaš razbremenilnega ventila. Možno, da ga imaš, vendar brez koristi.
Bojler v kopalnici pa ima raztezno posodo vgrajeno v bojlerju. Izpust tople vode je pri vrhu bojlerja, nad iztokom je še nekaj zraka, ki vrši enako funkcijo kot zrak v raztezni posodi. Ob segrevanju hladne vode (ventil tople vode zaprt) se pritisk tega zraka in s tem tudi vode povečuje. Če se preveč poveča, varnostni tlačni ventil izpusti nekaj vode. Če izpustoš večino tople vodes tankim curkom, bo ob segrevanju pritisk sigurno preveč narastel. Če toplo vodo izpustiš s popolnoma odprtim ventilom, ki ga hitro zapreš, bo pred segrevanjem nižji pritisk vode kot v vodovodu in pri segrevanju pritisk ne bo preveč narastel. Spuščanje varnostnega ventila preprečiš z dobro delujočo dodatno raztezno posodo.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 31.5.2021 15:10

glej v bojlerjih imaš vedno nakaj "zraka" na vrhu in to je "blazina", ki niha, odvisno od višine odvodne cevi tople vode, če pa tega ni je vse "trdo", potem pa mora nekam iti ali ti bo pa razpidilo kesel bojlerja, kapljevine - voda so načeloma nestisljive, če se nima kam razširiti, ko se segrevajo, je vrag, malo težko razumeti, zato so na njih nšraufani ti ventili, bo šlo..., ma spustiš vodo iz bojlerjev, pa zopet nafilaj in bo nekaj časa mir..., plini so se ti raztopili v vodi in nimaš zgoraj več blazine, uau sem pameten...

žerjavar oprosti si me prehitel...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 31.5.2021 20:59

Kot je že Žerjave napisal, možno da je v kuhinji netlačni bojler, verjetno podpultni. Ta na rabi varnostnega in nepovratnega ventila, samo pravo pipo.
Tlačni bojlerji pa morajo imeti prigrajen varnostni in nepovratni ventil, dobro pa je, če je prigrajena se raztezna posoda.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 4.6.2021 11:25

Na koncu me zanima samo še to s čim naj zamenjam pokvarjeno raztezno posodo v kurilnici.
Zraven posode je razbremenilni ventil in če se ta pokvari bo nekje počla cev....
Naj dodam še en razbremenilni ventil?
Kakšna je sploh razlika med razbremenilnim in varnostnim ventilom? Pri varnostnem izteče vsa voda v cevi? Če je tako potem varnostni ne bi bil primeren saj bi cela kurilnica pristala v bazenu.
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 4.6.2021 13:14

"s čim naj zamenjam pokvarjeno raztezno posodo v kurilnici."

z novo raztezno posodo

Razbremenilni ventil ??????

"Pri varnostnem izteče vsa voda v cevi?"

Ne, ampak samo toliko, da pade tlak na nastavljenega.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 4.6.2021 15:07

Se mi je zdelo da gre za isto zadevo.

Kot smo že ugotavljali raztezna posoda na strani sanitarne vode ni nujna.
Če se naveličam pretakat bom dal pa novo raztezno gor.
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost