STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nadgradnja stroja Deckel fp42nc

Nadgradnja stroja Deckel fp42nc

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

Nadgradnja stroja Deckel fp42nc

OdgovorNapisal/-a Mihael00 » 19.7.2022 9:04

Pozdravljeni mojstri!
Sem Miha, strojni tehnik in si lastim NC rezkalni stroj Deckel fp42NC na katerem mi je pred kratkim crknila glavna kartica za nadzor X,Y,Z osi. Kartico sem sicer našel rabljeno za cca. 500€, ampak mi je serviser svetoval, da je bolje premisliti o nadgradnji, ker je možnost tudi da se je program izbrisal iz trdega diska in najti program za stroj take starosti je težko. Stroj je sicer mehansko v odličnem stanju, razen elektronike, ki je iz leta 1989.
Zdaj če bi se odločo za nadgradnjo, sploh nevem kaj vse rabim in koliko bi to kaj stalo. Če kdo ima kakše nasvete/informacije, sem več kot hvaležen.
Mihael00
Novinec
Novinec

Re: Nadgradnja stroja Deckel fp42nc

OdgovorNapisal/-a cr7 » 24.7.2022 7:25

Mihael00 napisal/-a:

Mogoče bi blo na slabi kartici za zamenjat kondenzatorje. To je največkrat vzrok na vsej elektroniki.
cr7
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a pocar » 25.7.2022 11:19

Zdravo!

Ni najbolj poceni, zagotovo pa deluje na Decklih.
https://www.singer-werkzeugmaschinen.de ... uppen.html

Pa malo sreče je treba imeti, da dobiš rezervni del. Rezervni deli naj bi bili preverjeni.
pocar
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a DaD » 2.8.2022 13:03

Za nadgradnjo obvezno potrebuje krmilnik, ki ga povežeš na računalnik, ter gonilnike, ki jih potem povežeš na krmilnik, ter na obstoječe motorje.
Krmilnik lahko tudi kaj takega, plod domače pameti:

https://planet-cnc.com/hardware/

Lahko pa tudi ta poceni kitajske za 5€ na LPT port, če le imaš takšen računalnik. Kakšnim dražjim kitajske na USB ali LAN povezavo se raje izogni, sem preizkusil več njih in prav noben ni deloval 100%.

Gonilnike potrebuješ takšne ki gredo skupaj s tvojimi motorji, ni nujno da so isti brand, morajo pa biti za isti tip motorja (koračni, servo, hibridni...)
DaD
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a johanes » 3.8.2022 19:05

Za take stroje je najboljši LinuxCNC. PlanetCNC podpira samo izhode za koračne motorje (step/dir) in ni najbolj primeren za resne stroje.

Jaz sem si ravno predelal en starejši cnc stroj s servo motorji na LinuxCNC, vendar pa moraš vložit kar nekaj časa. Da ti bo nekdo to delal, pa se verjetno ne splača.
johanes
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost