STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zvar z polno penetracijo

Zvar z polno penetracijo

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Zvar z polno penetracijo

OdgovorNapisal/-a jolica » 22.10.2024 18:51

Pozdravljeni, prosim za pomoč. Kako narediti vogalni zvar z polno penetracijo med pločevino 8mm ter 12mm? Mogoče g.@žerjavar
Slika
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Zvar z polno penetracijo

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.10.2024 7:03

Pred 30 leti je bil 1/2 V zvar = 8 mm pl. poševno obrušena z 2 mm nebrušenega. Danes je verjetno že drugače.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 23.10.2024 10:05

Varianta A, lahko polovični V ali K zvar. Spodnji opis za K
Pl.8 mm narediš posnetji 3x45°, na sredini ostane 2 mm, zračnost med pločevinama 1,5-2 mm, najprej spenjalno varjenje na razdalji 80-100 mm na eni strani, sledi korenski var na drugi strani, izbrusiš spenjalne varke in potem korenski var na drugi strani.
Vsaka stran se vari z dvema varkoma, če boš zapolnil z enim varom na vsaki strani, bodo velike deformacije. Seveda daš tudi podpore med pločevinama, da ti zaradi napetosti pri varjenju ne deformira/spremeni kota med pločevinama.
Naredi poskusno varjenje na krajšem in manjšem kosu, da vidiš, kako se deformira material po varjenju.

Pri polovičnem V moraš zbrusiti in povariti koren zvara. Pri V zvaru bodo nastale večje deformacije, pločevini pred varjenjem postaviš in spneš pod nekim kotom, da je po varjenju zaradi deformacij v željenem kotu.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.10.2024 12:54

jolica napisal/-a: Kako narediti vogalni zvar z polno penetracijo med pločevino 8mm ter 12mm?

Za dober in koristen odgovor boš moral bolj natančno povedati, kaj želiš in okoliščine.
Vizuelni izgled: na eni strani čisti oster vogal, na drugi strani pa je možna zaokrožitev r=? ali kotni var a=?
Trdnost vara: enaka kot neposredna bližina neprizadetega osnovnega materjala? Obremenitev bo: nateg / tlak vzdolž vara, upogib ogla ( kot med pločevinama ima tendenco spremembe), strig, tlak/nateg) vara, ko je ena ploč. tlak/nateg, druga pa upogib. Dinamika obremenitve: statično, utripno, izmensko?
Dostopnost: ali je možno koren vara izbrusiti, povariti in pobrusiti.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 23.10.2024 18:46

Slika
Na tej siki je kako pride montirano

Slika
Na tej je kao detalj, kjer je označen neprekinjen var ob 4mm

Slika
Takole pa si jaz tole razlagam. V navodilih piše da je mora biti zvar z polno penetracijo.

Slika

Zdaj pa mene zanima, če bo takole v redu. Namreč tukaj ne bi bilo nič posnemovanja robov.
V bistvo gre za protipotresne ojačitve objekta.
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.10.2024 19:29

a boš to ti varil ali načrtuješ ta var, če boš varil ti, ti mora naročnik dati vse zahteve glede varjenja s simboli oznakami kašen mora biti var, ne pa, da ti in tu na forumu odločajo kaj in kako..., kašen pa je to var 4 mm???..., kotni, soležni V ali K..., malo hecno...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 23.10.2024 19:41

Mi bomo varili, Kar se pa tiče načrtov pa je vse kar so nam dali v zgornjem prispevku
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 23.10.2024 19:54

kakšen mora biti var ti mora določiti narocnik...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 23.10.2024 20:27

Se strinjam. Naročnik je gradbeno podjetje iz Trsta. Objekt je v Trstu, podjetje, ki je projektiralo pa je iz okolice Rima. Cel cirkus. Načrt je takšen kot sem ga priložil v zgornjem prispevku brez nobenega detalja. Sem mislil da bi jim jaz dal en ali dva primera kako bi naredili in potem da mi oni potrdijo ali pa ne.
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 24.10.2024 5:34

"Neprekinjen var debeline 4 mm" bo pomenilo var a4.

Jaz bi to naredil tako, da bi bila plošča 12mm v vogalu krajša za 6mm in bi torej nalegala za 2mm v notranjosti kota preko plošče 8mm. Zadevo sestaviš, povariš, prebrusiš notranjost kota in na koncu tam potegneš var a4. Koren bo prevarjen.

Variš torej od zunaj, notranji a4 je pa samo zato, da zapre koren, 4 mm je ravno dovolj za eno lago.

Sicer je pa dolžnost naročnika, da ti določi način varjenja.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.10.2024 7:59

a boš ti prevzel odgovornost, če var crkne , pa še protipotresni element, ne se igrat , a ti veš kaki bodo pospeški mas, napetost itd, ki obremenjujejo ta tvoj švajs, naročnik mora določiti vse okoli varjena, oblika vara, način varjenja in kontrola vara, penetracija, ultrazvok, rendgen..., samo dobronamerni nasvet, ti pa naredi kot misliš, da je prav...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 24.10.2024 8:23

jolica napisal/-a:Cel cirkus. Načrt je takšen kot sem ga priložil v zgornjem prispevku brez nobenega detalja.

:roll: Klasična gradbeniška posla... Najprej arhitekti malo namalajo lepe slikice, potem pride nek gradbeni inženir in naredi statiko, na koncu pa en malo armature čez tloris nalepi, pa je za njih konec. Nikoli niso znali detajlov reševati. Pa tako vse z betonom zalijejo in je problem čez 70 let, prej pa nobenega ne briga. :lol:
Vem, da ne pomagam veliko, ampak kot ti pravijo jih moraš prijeti nekako za jajca, da dajo od sebe, kar morajo. Verjamem pa da ni enostavno - če ne boš ti naredil, bo pa naslednji v vrsti, ki ne bo nič spraševal.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 24.10.2024 17:58

Demz napisal/-a:"Neprekinjen var debeline 4 mm" bo pomenilo var a4.

Jaz bi to naredil tako, da bi bila plošča 12mm v vogalu krajša za 6mm in bi torej nalegala za 2mm v notranjosti kota preko plošče 8mm. Zadevo sestaviš, povariš, prebrusiš notranjost kota in na koncu tam potegneš var a4. Koren bo prevarjen.

Variš torej od zunaj, notranji a4 je pa samo zato, da zapre koren, 4 mm je ravno dovolj za eno lago.

Sicer je pa dolžnost naročnika, da ti določi način varjenja.

Hvala za konstruktiven odgovor.
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 24.10.2024 18:05

Kot sem napisal zgoraj....Ne bom jaz nič delal brez neke potrditve. Jaz sem mislil da bi jim dal par variant in oni mi potrdijo, če se strinjajo, če ne pa dajo en svoj predlog.
Je pa za naredit preko dvesto taksnih komadov in dolžina vara je 500mm.
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 24.10.2024 19:02

Naročnik bi moral podati vse zahteve, tako glede materiala, varjenja kot tudi NDT.

Naročnik je določil le obseg kontrole(100%), ni pa določil stopnje sprejemljivosti po SIST EN ISO 23277.

Kot izvajalec verjetno nimate lastnega osebja za izvedbo PT? Torej boste poklicali zunanjega, da bo izvedel kontrolo in vam predložil poročilo. Tudi papirologija je del posla.

Iz lastnih izkušenj vem, kakšne zahteve(želje) imajo lahko naročniki glede kontrole. Iz naše severne sosede je naročnik imel "željo" po roza/belem testu. Na ameriških načrtih pa imajo zahteve veliko bolje definirane, vendar pri nas osebje ni certificirano po ASME standardu, pa se je potrebno obrnit na Inštitut za varilstvo, ali katero drugo ustanovo.

Dokler je vse vredu, je vse vredu. Ko pa ni...
-M-
Moderator
Moderator

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost