STROJNISTVO.com • Poglej temo - Stara hiša in novi beton

Stara hiša in novi beton

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Stara hiša in novi beton

OdgovorNapisal/-a 300kosmatih » 6.1.2025 22:33

Pozdravljeni!

Sicer sem prečesala forum že glede parih tem in najprej moram reči, da sem zelo hvaležna za tako platformo ljudi, ker se tukaj skriva res ogromno znanja in nasvetov!

Dalje pa, z možem se spravljava k obnovi male starejše hiške, kjer bi rada naredila podstrešje bivalno. Tako ali tako pride še en ekstra statik, da pregleda, ampak me zanima sledeče. S projektantom sva malo ruknila, ker z možem ne želiva menjavati lesene medetažne konstrukcije za betonsko, kar najin projektant trdi, da je po njegovo nujno. Nujna je seveda potem tudi vsa ojačitev temeljev in vertikalne vezi, venec etc. Nama pa s tem gre še dodatna stojna višina, in sledi nadzidava, ker ne bi bilo več dovolj višine v nobenem primeru etc. Nama pa se zud logicno, da hišo razbremenimo in delamo nekako cimbolj skupaj s hišo, ne pa proti njej. Kolikor se pač le da. Da če delamo mansardo iz podstrešja, je potem ključnega pomena razbremenitev, ne pa obratno?

Da ne bo pomote, če je potrebno, bomo že naredili te vence in vertikale etc, vendar je moje vprašanje, koliko od jačanja se priporoča, v kolikor se NE dela betonske plosce? Obstaja kaksna vmesna varjanta, da se npr, pozida samo venec za povezavo in ohrani lesena konstrukcija plosce?
Občutek imava pač, da bi vsi kar avtomatično vlili ploščo, da se lesenega stropa sploh ne tretira več kot opcijo.

Hiška je drugače 9x5m, zidana iz polne opeke, nekje 1967/1968, zračni posnetki niso bili čisto jasni. Temelji bi po skici, ki smo jo našli, naj bili 80 cm globoki in 40 široki. Tramovi v medetazi so verjetno premalo nosilni, Oz presiroko narazen, so na nekje 80 cm, naj bi pa bili (spet, glede na skico) 22/18 - tako piše, nismo pa se dovolj daleč, da bi lahko preverila. Pa preko je po najini presoji vlitega 5 cm estriha v podstrešju (predvidevam, da so želeli enkrat vmes tole narediti bivalno že).

Hvala za vsako informacijo in vse lepo v 2025!
300kosmatih
Novinec
Novinec

Re: Stara hiša in novi beton

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.1.2025 7:05

Kar boš dodajal naj bo čim lažje.
Eden naj bo v hiši med vrati, drugi naj na podstrešju poskoči. Če se bo tisti spodaj prestrašil ali opazil tresenje stropa, bo treba strop menjati ali ojačati.
- Debelina zunanjih zidov? Višina spodnjega prostora (tla - strop)? Višina podstrešja vsaj 50 cm od slemena (tla - špirovec)? Naklon strehe ali višina špirovca od tal podstrešja tik ob zunanjem zidu? Ali bi spremenil (zmanjšal naklon strehe? Vrsta trenutne - bodoče kritine?
- Lokacija (občina) zaradi potresa in mnv zaradi snega?
Ali boš čim več delal sam s sorodniki in znanci? Bo hiša po prenovi postala stanovanjska ali šele po vajini upokojitvi?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 300kosmatih » 7.1.2025 17:37

Žerjavar napisal/-a:Kar boš dodajal naj bo čim lažje.
Eden naj bo v hiši med vrati, drugi naj na podstrešju poskoči. Če se bo tisti spodaj prestrašil ali opazil tresenje stropa, bo treba strop menjati ali ojačati.
- Debelina zunanjih zidov? Višina spodnjega prostora (tla - strop)? Višina podstrešja vsaj 50 cm od slemena (tla - špirovec)? Naklon strehe ali višina špirovca od tal podstrešja tik ob zunanjem zidu? Ali bi spremenil (zmanjšal naklon strehe? Vrsta trenutne - bodoče kritine?
- Lokacija (občina) zaradi potresa in mnv zaradi snega?
Ali boš čim več delal sam s sorodniki in znanci? Bo hiša po prenovi postala stanovanjska ali šele po vajini upokojitvi?

Ja sej to je tudi moja logika glede obtežitev.

Plosca se zgoraj na enem delu trese, tako da predvidevam da bo treba jačat ali menjat kaki del.

Debelina zunanjih zidov je 30 cm polna opeka, nad stropniki je ravno 50 cm mislim, je pa zdaj manj, ker je pač tisti estrih preko vlit ali kaj pač so vlivali na late naknadno. Naklon je med 40 in 45, nismo čisto ziher, je pa v planu nardit frcade, sam zato bomo rabili gradbeno. Trenutna kritina je opecnata, pride pa že zaradi frcad nekaj plehnatega.

Lokacija je štajerska regija.

Jah sej to je, projektant imam občutek, bi rad nardil novogradnjo iz te hiške, kar se nama res ne zdi smiselno. Če bi se dalo, bi že delala, ampak zaradi frcad bomo rabili gradbeno, težko bomo tolko frcade spravili skozi kako drugače, ampak dobro, to še sprejmem, ne rabim pa verjetno zaradi te frcade skoraj podreti cele hiše in vlit tone betona notri ali?
300kosmatih
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.1.2025 19:43

Za dober nasvet so potrebni ustrezni podatki. Vprašanja prav gotovo niso iz radovednosti
[quote=] Višina prostora (tla - strop)? ??? Višina podstrešja Naklon strehe % ali stopinje ???
- Lokacija (občina) zaradi potresa in mnv zaradi snega? [color=#BF0040] ??? [color=#BF0040]
Ali boš čim več delal sam s sorodniki in znanci? Bo hiša po prenovi postala stanovanjska ali šele po vajini upokojitvi?[/quote]
PS: Frčada ni nujna, lahko so strešna okna.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 300kosmatih » 7.1.2025 20:25

Pardon, nisem vsega videla.

Tla-sleme sedaj je 2.7m, 45 stopinj je naklon. Obcina Maribor, delali bomo večinoma notri sami, razen strehe, in če bo potrebno kaj betonirati a la venec, ojacitve etc. Frcade pa so dokaj nujne, ker je ozka hiša, visanju bi se pa radi izognili, razen za venec.
300kosmatih
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.1.2025 6:54

300kosmatih napisal/-a:Pardon, nisem vsega videla. ...... . Frcade pa so dokaj nujne,

Tudi sedaj nisi videla vsega. Pri prenovi te bo vsako spregledanje koštalo = rušitev že narejenega in Jovo na novo.
Za izdelavo frčad bo tesar hotel ostrešje podreti in narediti novo. Tudi dvig ostrešja za višino venca bo argument za novo ostrešje. Ali je ostrešje že dotrajano in potrebno menjave? Pri nas je na cerkvi že 413 let leseno ostrešje, menjano le nekaj elementov, ki so bili med 2.sv.vojno poškodovani z izstrelki. Posledica dobre kvalitete in vzdrževanja kritine. Ali so frčade res potrebne ?? ali bo po obnovi to dom le ene ožje družine, morda čez leta le dva upokojenca in mlada 4 članska družina. Ali že obstoja ustrezen dostop na podstrešje?
Kaj že veš, da bo potrebno narediti in boste delali sami, bi lahko pričeli, pa še ne veste kako?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ivo1111 » 9.1.2025 12:06

Pozdravljeni
Pri sanaciji oziroma obnovi sem sodeloval pa seveda konkretno delal v 6 primerih, ki so bili podobni opisanemu. Vzroki za tak način so bili različni. V glavnem so bili to moji kolegi, ki so tudi meni veliko pomagali pri novogradnji, katere zagovornik sem.
Svetujem da najprej odkopljete temelje, ocenite kaj je statiko, na kakem terenu stoji zgradba.
Naslednje pa je treba pogledati, kako je s hidroizolacijo temeljev. To je zelo neprijetno delo. Če hidroizolacija ni dobro izvedena, jo je nujno potrebno izvesti. Izkaže se navadno, da je potrebno ogromno ročnega dela.
Bivalni standardi so danes zelo visoki in vlaga, tudi najmanjša, nima kaj iskati v današnjih stanovanjih.
Bil sem zraven, ko smo temelje podkopali, pa do betonirali, potem pa smolili. Šlo je meter za metrom.
Kolega pravi da je sedaj nekako dobro, čisto ta pravo pa ni.
Naprej opravite to aktivnost, pa bodo odločitve, kako naprej, veliko lažje.
Pišem glede na moje izkušnje, pa veliko uspehov želim.
ivo1111
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 9.1.2025 15:49

ivo1111 napisal/-a: Svetujem da najprej odkopljete temelje, ocenite kaj je statiko,
Naslednje pa je treba pogledati, kako je s hidroizolacijo temeljev.
Bivalni standardi so danes zelo visoki .

Dobro opisane izkušnje ki jih je treba upoštevati.
V ustreznost temeljev 60 letnice jaz nebi dvomil, razen če bi z rekonstrukcijo dodal ne vem koliko mase.
O hidroizolaciji pa bi malo razmišljal. Če je zidna opeka najbližje tlom že načeta od vlage, bo poseg potreben. Se pa poseg razlikuje, če je talna voda visoka, za razliko, če je talna vida le izjemoma višja od 1 m izpod temeljev. Potreben poseg je na zunanji in na notranji strani, le redko tudi izpod temeljev ali s prežaganjem stika med temelji in zidno opeko.
Zaradi bivalnih navad pa je pogosto poseg v vmesne zidove ( ojačevanje, rušenje in novo postavljanje na drugo mesto).
.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov