STROJNISTVO.com • Poglej temo - prenosni računalnik za strojno fakulteto

prenosni računalnik za strojno fakulteto

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

prenosni računalnik za strojno fakulteto

OdgovorNapisal/-a Zanimame » 20.6.2025 22:51

Ali mi lahko napišete konkretno kateri prenosni racunalnik priporočate za strojno fakulteto?
Ne mi pisat kaj vse more tak računalnik imet, ker se ne spoznam, bo pa za darilo fantu, ki končuje prvi letnik strojne fakultete, univerzitetni program. Študij mu gre super, edina težava, ki jo ima je slab računalnik, ki mu povzroča obilo preglavic. Res prosim, če mi svetujete prenosne računalnike, ki bodo dovolj zmogljivi. Želim ga presenetiti z nakupom.
Zanimame
Novinec
Novinec

Re: prenosni računalnik za strojno fakulteto

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.6.2025 7:52

To je moje mnenje in ni merodajno za odločitev.
V času mojega študija smo šli pogledat računalnik v Tobačno LJ. Videli smo eno sobo, tri stene obložene z omarami "elektronike", v drugi sobi so bili operaterji, tastatura, printer (A4) s tiskanjem po eno črko in monitor okrogel s premerom morda 15 cm. Sedaj sem že preko 20 let upokojenec.
V času študija je potrebno spoznati teorijo, zadošča najcenejši računalnik, da lahko na internetu iščeš literaturo. Kar je praktičnega dela pa rabiš ustrezne programe, ki so posebej plačljivi. Faks pa ima vedno na razpolago nekaj računalnikov z ustreznimi programi. Tudi po zaključku študija ne boš kar nekaj let sposoben samostojnega pridobitnega dela - Boš nekje zaposlen z uporabo ustreznega službenega računalnika. Torej : poceni varianta.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 21.6.2025 10:23

Žerjavar, tokrat se pa žal ne strinjam s teboj.
Res je, da ima fax računalnike, ampak žal je danes tako, da je kar nuja, da imaš svojega.
Za nekatere strojniške programe so na voljo brezplačne licence.

Za nakup računalnika je pa nekako tako, da izhajaš iz sredstev, ki so na voljo in za ta sredstva izbereš primeren računalnik. Mogoče v tem primeru presenečenje ni najboljša izbira.
Če bi zase kupoval, bi se verjetno odločil za rabljeni prenosni workstation 17", če bi le sredstva to omogočala.
https://www.bbt.si/prenosniki?filter=58450
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.6.2025 12:23

jan.23 napisal/-a: Res je, da ima fax računalnike, ampak žal je danes tako, da je kar nuja, da imaš svojega.
izhajaš iz sredstev, ki so na voljo in za ta sredstva izbereš primeren računalnik.

Priznam, da nisem na tekočem o sedanjem poteku izobraževanja in obsega potrebnega znanja in prakse. Bi mi prosim lahko naštel nekaj primerov šolskega dokazovanja znanja, do katerega ne moreš priti brez uporabe specialnih programov (za večino plačljivih). Kar se tiče izračunov, sem prepričan, da za vsa področja zadošča teoretični princip računanja, praktični izračun pa se dokazuje le na elementarnih primerkih, ki so izračunljivi z poznavanjem principa (tudi priročnik) in navadnim kalkulatorjem. Za praktični izdelek (načrt, diagram, ... pa brez problema zadošča avtokad, excel, ..
Jaz in moji soštudentje smo pridobili znanje le s knjigami, logaritemskim računalom in ravno desko s priložnim ravnilom.
Vedno se pokrivaš s tako odejo, kot jo imaš. Ni pa dobro pretiravati s prikazom, kaj imaš. V realnem življenju si potem većino časa nezadovoljen z dobljenim za svoje delo. Pa ne pozabi, da v elektronski tehniki čas teče zelo hitro. Preden bo študent za svoje delo res rabil dober računalnik, bo današnji že zastarel.
Podajam le svoje mnenje, odloča pa se vsak zase.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 21.6.2025 19:45

Torej prenosni računalnik in strojniški programi je no go.

Moj stacionarni je že 5-6 let star in ne pogrešam nič
Tule je nekaj podobnega.... nisem več mulec, da bi moral na God of war imeti 260fps-ov. :lol:
Slika

In sedaj, če preslikamo na prenosnik...
Slika
Nekaj takega bi nekako bi bilo podobno mojemu 5 let staremu desktopu po zmogljivostih.
Take gaming zadeve, ponavadi niso nevem kake hude kvalitete in zdrži 3-4 leta mogoče. Torej je bolj kot ne iracionalna odločitev, da ga za svoj denar kupiš (če ti ga firma je seveda drugače).

Torej, če bi bil prisiljen s pištolo na čelu, da kupim prenosnik za strojniške zadeve, bi gledal kaj takega.
Slika
refurbished profesionalna zadeva, mogoče 2-3 leta stara.
https://www.bbt.si/prenosnik-hp-zbook-p ... v-pripravi

Drugače pa moje mnenje je, poceni desktop (z ločeno grafično kartico za 300€).... ne rabiš hudih specifikacij, da ti zadovoljivo goni cad programe (vsaj za faks). Še na šihtu imam še starejšo zadevo kot je tale https://www.bbt.si/delovna-postaja-hp-z4-g4.49 Letos nam jih nove obljubljajo 8)

Itak se mora fant navadit, da bo reven v življenju :lol:
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 22.6.2025 8:37

ja imam stacionarca, pred kakimi 15 leti je koštal celo premoženj, na njem mi pa laufa: creo, pa sw, za enkrat še brez problemov, sestavil mi jo je pa prjatu računalničar, prenosnik je pa hp delovna postaja, rabljen je tudi star več kot dest let, pa sta laufal oba gornja programa, je pa žal riknil, crknil ekran, no nisem pa več mulc, ampak že kar nekaj časa v penzionu...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 22.6.2025 13:06

Grafično naj ima dovolj močno, da bo imel mir vsaj nekaj let. Pa rama 64 ali več. Vzemi nek igračarski laptop, nek "Republic of gamers" ( :) ) , in si na varni strani. Če mu boš kupil nek poceni šit, bo zadeva v enem letu letela na gnoj, tebe bo pa srce bolelo (če boš izvedel).

Ker - danes je pač tako, da s samo šraufencigerjem in gedorami ne moreš več popravljati fičota, ko ti crkne ... nekje v vukojebini, najraje :-? . Zato je prav, da je fant opremljen z neko vsaj spodobno kapaciteto.

Torej: 64 bitni i7 procesor, RAMa vsaj 32GB ali več, grafična pa vsaj 4GB ali več. Da bo vsaj par let mir. Nima smisla kupovati darila, če ne bo funkcionalno. Ker - revež se že rodiš in ni treba tega dejstva vsepovsod dokazovati. Amerikanci so konec koncev šli takrat na luno z navadnim 8 bitnim lesenim abakom iz cedrovine narejenim, pa so uspeli tja in nazaj.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 22.6.2025 20:59

In smo na 2 jurjih :D

Normalna namizna škatla podobnih specifikacij bi bila pa 600-700€ plus en ogromen monitor in si na jurja, Drugače, pa noben ne nosi več prenosnikov okol, nismo več v 2000ih :D
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.6.2025 5:51

Demz napisal/-a: Grafično naj ima dovolj močno, da bo imel mir vsaj nekaj let. Pa rama 64 ali več. Vzemi nek igračarski laptop, nek "Republic of gamers" ( :) ) , in si na varni strani..

Ali svetuješ potrebno opremo za dr.stroj.znanosti - samostojnega raziskovalca? Jaz sem razumel, da je potreba za študenta diplomske ali mag stopnje. Star računalnik do 10 let je popolnoma uporaben. Le če mu povzroča težave z okvarami, ga je dobro zamenjati. Res bo po končanju študija rabil boljšega, vendar bo moral najprej prestati 3 do 5 letni staž, kjer bo imel na razpolago službeni računalnik, šele potem bo padla odločitev ali bo rabil lastnega za kaj več kot za brskanje po internetu, preproste (peš) račune ali igrice.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 23.6.2025 7:47

Zanimame napisal/-a:Ali mi lahko napišete konkretno kateri prenosni racunalnik priporočate za strojno fakulteto?
Ne mi pisat kaj vse more tak računalnik imet, ker se ne spoznam, bo pa za darilo fantu, ki končuje prvi letnik strojne fakultete, univerzitetni program. Študij mu gre super, edina težava, ki jo ima je slab računalnik, ki mu povzroča obilo preglavic. Res prosim, če mi svetujete prenosne računalnike, ki bodo dovolj zmogljivi. Želim ga presenetiti z nakupom.

Lenovo Thinkpad - L serija 15"

https://www.bigbang.si/lenovo-thinkpad- ... -21044180/

Bo dovolj.

Lp

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 23.6.2025 7:52

Če je želja po prenosniku OK, se pa za denar prenosnika da dobiti boljšo škatlo za na mizo.
Če bo prenosnik, potem 17" ali dodaten zaslon, za resno delo, pa dodatno tudi tipkovnica.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 23.6.2025 8:00

fikus_ napisal/-a:Če je želja po prenosniku OK, se pa za denar prenosnika da dobiti boljšo škatlo za na mizo.
Če bo prenosnik, potem 17" ali dodaten zaslon, za resno delo, pa dodatno tudi tipkovnica.

Iz prakse... 17" je ravno toliko velik da se ti ga ne splača nosit naokoli.

Sicer je najboljša varianta priključna postaja za periferijo (monitor, tipkovnica, miška) na USB-C kamor priklopiš prenosnik ko se vrneš za delovno mizo.

Slika

To se je vsaj meni v praksi pokazal kot najboljši sistem za kombinacijo mobilne pisarne in stacionarnega delovnega mesta.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.6.2025 9:22

Žerjavar napisal/-a:
Demz napisal/-a: Grafično naj ima dovolj močno, da bo imel mir vsaj nekaj let. Pa rama 64 ali več. Vzemi nek igračarski laptop, nek "Republic of gamers" ( :) ) , in si na varni strani..

Ali svetuješ potrebno opremo za dr.stroj.znanosti - samostojnega raziskovalca? Jaz sem razumel, da je potreba za študenta diplomske ali mag stopnje. Star računalnik do 10 let je popolnoma uporaben. Le če mu povzroča težave z okvarami, ga je dobro zamenjati. Res bo po končanju študija rabil boljšega, vendar bo moral najprej prestati 3 do 5 letni staž, kjer bo imel na razpolago službeni računalnik, šele potem bo padla odločitev ali bo rabil lastnega za kaj več kot za brskanje po internetu, preproste (peš) račune ali igrice.

Ne vem ... če misliš golo izobraževanje, bo čisto dovolj svinčnik HB in rehnšiber. Tisti, ki sem ga omenil pri amerikancih in njihovem apolo. Toda če mu danes daš to opremo, jo bo gladko zabrisal v kanto. Tudi jaz bi jo.

Opremi fanta, da lahko normalno dela, vsaj 2 - 3 leta. Potem bo pa že ... :P
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 23.6.2025 9:34

Moja punca je že koncem osnovne šole začela šponat za apple tablico. Bla bla gor, bla bla dol.., - ne dam, predrago itd ... vmes najmanj dve neki oornk tablici (le da nista bili apple) - :roll: , na koncu pač popustiš, upam da sem na pametnejši strani. Sedaj je na medicini in imam že tri leta mir glede tega. Ne vem kaj je na tem eplu. :roll: Mir pa je. Bom trikrat potrkal po bangarju ... ko bom šel skozi.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.6.2025 10:30

Demz napisal/-a: Opremi fanta, da lahko normalno dela, vsaj 2 - 3 leta. Potem bo pa že ...

Delal = študiral? Jasno, tudi 5 + let. Potem pa delo za lon ( = računalnik delodajalca ali lastni), takrat bo sam vedel kaj rabi in si bo sam z delom tudi pridobil.
Za študenta morajo biti razpoložljiva materjalna sredstva pol nižja od začetmiške plače
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov