STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zrak v radiatorjih

Zrak v radiatorjih

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Zrak v radiatorjih

OdgovorNapisal/-a Mako » 16.3.2006 10:40

Ali mi lahko kdo, prosim, pove, kaksni so mozni razlogi za stalno pojavljanje zraka v radiatorjih. Po odzracenju gretje deluje v redu, vendar je ze cez kaksen dan ali dva ponovno potrebno odzraciti radiatorje.

Ze v naprej najlepsa hvala za namige in nasvete.

LP,
Mare
Mako
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a hine » 16.3.2006 11:17

Ni urejenega odzračevanja v najvišji točki sistema.
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bojan Bricman » 16.3.2006 11:36

Zdravo

Možno je to, kar je napisal hine, drugi vzrok je lahko puščanje inštalacije, zelo velika verjetnost pa je, da zrak prihaja v sistem iz raztezne posode, ker je membrana že porozna.

Lep dan

Bojan
Bojan Bricman
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Slovenj Gradec

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 16.3.2006 12:05

Najbrž je res ekspanzijska kriva!
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a energy » 16.3.2006 15:11

Hoj!

Zagotovo je ekspanzijska posoda. Pušča lahko tudi pri polnilnem ventilu ali pa kot so že omenili kolegi je lahko tudi membrana. Če je membrana je najbolje, da se jo zamenja.
energy
Sodelavec
Sodelavec

zrak v radiatorjih

OdgovorNapisal/-a sedušak nande » 16.3.2006 15:26

Če imate radiatorske termostatske ventile je možen dotok zraka skozi ventil,ko se radiator ohlaja in se voda krči.
sedušak nande
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a hine » 16.3.2006 17:25

Samo kam pa voda steče katero zrak zamenja? Ko vsi pravte da pušča nekje.
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Aleksandar » 16.3.2006 20:27

Ko zrak vstopa v sistem se mu voda istočasno umika, povsem jasno in logično. Če ne opaziš nikjer "luž" potem se menja takrat ko se radiatorji ohlajajo. Voda se krči, uhaja pa napol para... Način isparevanja je podoben izparevanju vode v vlažilcih zraka, ki jih nameščamo na radiatorje. Torej neopazen.

Moje laično mnenje..
mladi strokovnjak
Aleksandar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luzer » 16.3.2006 20:57

Najprej preveri ali ti sistem centralne 100% tesni. Če sistem nikjer ne pušča je v tvojem sistemu raztezna posoda premajhna ali pa zanič.
Poglej kakšen imaš tlak v sistemu, ko je centralna hladna in kakšen ko je "ful" segreta. Če ti tlak naraste pri segreti več kot za kakšne 0,2bar je moja trditev točna.
Poišči ventilček na posodi, ki je včasih pod kakšnim pokrovčkom. Ko stisneš ventilček in če priteče voda je raztezna posoda sigurno zanič. Če vode ni, pa je potrebno preveriti pritisk in po potrebi "napunmpati" zrak, ki je za normalne stanovanjske hiše 1,5bar pri hladni centralni.
Če posode ne snameš moraš, ko boš pumpal posodo, nekje odpret odzračevalni čep na radiatorju, da sistem ni pod pritiskom. Nato pa dopolniš sistem z vodo na tlak spet odvisno od višine hiše cca 1,5bar za normalno hišo.
Če pa je posoda premajhna se ti bo gotovo delal zrak še naprej.
sm popravu, je ko novo, sam dela ne
luzer
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luzer » 16.3.2006 21:00

Pa še eno pazi, ko sistem dopolnjuješ z vodo je najbolje, da je cev fiksno spojena na sistem, ker drugače ob vsakem dopolnjevanju dodaš nekaj zraka in se po določenem času "pojavi" v radiatorjih.
luzer
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oldi » 17.3.2006 7:39

Poglej kaj ti kaže merilnik tlaka v sistemu - seveda ko napolniš, ko se sistem segreje, ohladi, ko moraš dotočiti vodo. Ta ti veliko pove o expanzijski posodi in še o čem.
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a stbe » 17.3.2006 12:58

Meni se je zrak pojavljal dokler se mi je mestoma voda v peči preveč segrevala, ker nisem imel vklopljene črpalke ob zagonu kotla. Ali se je voda tam uparjala in je nastajal zrak. Ali mi to lahko kdo obrazloži.
Ko sem prevezal črpalko, da stalno obratuje tega problema nimam več.

LP
Stbe
stbe
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a davor » 17.3.2006 18:21

Te vrste težava z "zrakom" se rada pojavlja pri kombinaciji: aluminjasti radiatorji, bakrene cevi. Če dobro povonjate ta "zrak", katerega odzračite iz sistema, boste opazil, da ima poseben vonj. To pomeni da ni to zrak, ampak se v sistemu tvori neke vrste plin.
V Italiji se da dobiti ene vrste tekočina, katero ulijete v sistem (2 litra bo dovolj). Iz zkušenj vem, da ta stvar pomaga. Baje deluje ta tekočina tako, da se na stene sistema naredi zaščitni sloj, ki preprečuje uplinjanje.
davor
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a luzer » 17.3.2006 18:53

A se za tole izjavo, da dobit kaj napisanega - utemeljitev. Pa tudi kakšni podatki o tej tekočini. Jaz sicer še vedno mislim, da so za to težave krive expanzijske posode in začetni tlak ter neodzračen sistem!
luzer
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Zrak v radiatorjih

OdgovorNapisal/-a PEME » 6.12.2021 8:30

Se še jaz priključim tej temi, mogoče je kdo imel odobno težavo.
Julija sem v stanovanjski hiši dal vgradit toplotno črpalko. Ogrevanje sanitarne vode deluje brez problema. Problem se mi je pojavil sedaj pri ogrevanju raditorjev. Radiatorji se segrejejo samo do polovice, gledano od zgoraj navzdol, pa še to ne dovolj. So samo malo bolj topli - mlačni.
Predvideval sem da je v sistemu zrak zato sem celoten sistem že vsaj 2x odzračil ampak se situacija ne izboljša. Isto mi je turdi rekel mojster kateri mi je sistem namotiral da je v sistemu zrak.Tudi sam je odzračil sisem ampak ni bilo bolje. Izdelale so se meritve pumpe, pretokov... in bi naj bilo vse v zahtevanih mejah.
Ima mogoče kdo izkušnje z čem podobnim?

Lp
PEME
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov