Ja, glede verige, ko se vertikalna med valji razdalja spremeni, bi moral prestavit en dodatni pomožni verižnik, ki bi bil v vlogi napenjalnika verige. Ker bi tako napeljana veriga objemala cca 3/4 obsega verižnika vsakega valja, bi bila lahko dokaj rahla... ampak če je prisoten napenjalnik, je problem rešen. Če bi pločevino vlekel, pogona sploh ne bi rabil.
Vprašanje o 15 plehih letno je popolnoma korektno in se res lahko upravičeno vprašam, ali ima smisel
Materiala se hitro nabere za 150-200eur, pa če še tako šparam, ur sploh ne računam. Če bi delal na 3 valje, bi precej zmanjšal strošek in tudi porabo časa. Vsekakor bi moral nekje na 3 valje probat kako se na hladno zglihajo "obroči" če bi sploh šlo
Glede tolčenja mi je popolnoma jasno, da napetosti dodatno povzročam, saj sem že napisal in bi se zato temu rad izognil, čim manj tolčenja, oziroma nič tolčenja, samo valjanje, kontra od izdelave soda.
Tak pleh je zastonj, porabit se ga da za vse sorte namene, lepše je poravnan, bolj je uporaben. Če je kar tako malo poglihan, pohojen, potolčen, da je še precej zverižen in približno na daleč raven, je uporabno za neugledno pokritje skladovnice za drva, nekje kjer se ne vidi
Prijatelj je s takimi plehi pokril celotno kmetijsko lopo, ampak so nekje strojno ravnali te plehe... sem pa tudi že videl pokrito s slabo poravnanimi. Nebarvana površina zgoraj zarjavi dokaj enako in niti ne zgleda grozno, le spodaj pod streho je vse pisano.
Za letošnjo zimo imam v mislih en poseben projekt za katerega sploh ne bo zelo pomembno kako bo poravnano, ker bo pleh v celoti zakopan v zemljo. Plašče bom prerezal na pol in dobil cca 43cm široke trakove, plehi bodo zakopani pokonci kot bariera okrog njive, da voluharjem preprečim prost dostop po zemlji... bodo morali preko, kjer jih bo ujel maček

En del sem že probal lansko leto in deluje, dostop imajo še vedno, tam kjer pleha ni, kopljejo ob plehu do tja, kjer ga ni več.
Z leti ljudje začnemo delati vse sorte neumnosti, čudne inovacije, ...