STROJNISTVO.com • Poglej temo - Povečanje moči dvigalu

Povečanje moči dvigalu

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Povečanje moči dvigalu

OdgovorNapisal/-a zmark » 13.4.2017 14:33

Pozdravljeni.Pojavil se mi je en majhen problem,katerega bom poizkusil rešiti z Vašo pomočjo.Namreč izdelal sem si gozdarsko prikolico,na kateri imam montirano dvigalo Riko Kor.Zadeva mi solidno služi.Pred dnevi sem si izdelal pripravo za baliranje metrskih drv.Rad bi zložil eno balo drv na drugo in lej ga zlomka pri dvigu ,dvigalu zmanjka 20 cm,da bi postavil eno na drugo.Zanima me ali bi problem rešil z menjavo črpalke? Sedaj je gor nekakšna no name litoželezna na kateri je oznaka PN 40.Traktor dela pod 540 o/min.
Zahvaljujem se za koristne informacije in lep pozdrav Marko.
zmark
Sodelavec
Sodelavec

Re: Povečanje moči dvigalu

OdgovorNapisal/-a dakomat » 13.4.2017 14:57

Živjo. Če črpalka ni obrabljena, z menjavo ne boš nič rešil. Najlažje je sedaj malo prenastavit varnostni ventil. Čeprav to ni dobra rešitev ne za hidravlični sistem, ne za konstrukcijo.
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zmark » 13.4.2017 20:10

dakomat napisal/-a:Živjo. Če črpalka ni obrabljena, z menjavo ne boš nič rešil. Najlažje je sedaj malo prenastavit varnostni ventil. Čeprav to ni dobra rešitev ne za hidravlični sistem, ne za konstrukcijo.

Mislil sem ,da bi z močnejšo črpalko rešil zadevo.
zmark
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 14.4.2017 7:11

Mislim, da ne razumeš prav delovanja hidravličnih sistemov, v tem primeru hidr. sist. na dvigalu.

Črpalka da od sebe neko količino olja pod nekim tlakom. Vse to gre čez varnostni ventil, potni ventil do cilindra. Cilinder da od sebe silo in gibanje z neko hitrostjo. To je neposredno odvisno od tlaka in pretoka olja.
V tvojem primeru ti verjetno zmanjka malo tlaka olja. Ker nič ne omenjaš, da bi zadeva delovala prepočasi.
Sicer ne vem, kaj si predstavljaš pod "moč črpalke", ampak v tvojem primeru, če črpalka ni zrabljena, je menjava nesmiselna.
Rešitev tako kot ti je napisal dakomat. Vendar pri tem tvegaš mehanske poškodbe dvigala in krajšo življensko dobo črpalke.
Rešitev je tudi večji cilinder, ampak je tukaj spet omejitev nosilnost roke dvigala!
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zmark » 14.4.2017 12:08

Res je,o hidravliki nimam veliko pojma zato sprašujem.Vse dela normalno hitro.Pri dvigu bremena pa dvižni cilinder malo pred koncem "počepne".
zmark
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 14.4.2017 13:10

.Pri dvigu bremena pa dvižni cilinder malo pred koncem "počepne".
Počepne? Ali ne dvigne do konca? Morda ne dvigne do konca le težjih bremen?
Preveri rezervo olja, ob dvignjenem stanju - morda ga je zmanjkalo.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost