STROJNISTVO.com • Poglej temo - četrta os za rezkar - obnova

četrta os za rezkar - obnova

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

četrta os za rezkar - obnova

OdgovorNapisal/-a fogl » 3.7.2018 12:22

Dobil sem eno starejšo švicarsko četrto os za rezkar, in bi jo rad usposobil. Ima hidravlično vpetje mize - na vsaki strani je en cilinder, na katerega se natakne miza. Hidravlični pogon manjka. Zanima me, kako je rešeno tako vpenjanje: ali se hidravliko napumpa ročno, ali je to avtomatsko (ni mi jasno, kako je potem rešeno varnostno)?
Priponke
4os.jpeg
4os.jpeg (268.11 KiB) Videno 1214 krat
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: četrta os za rezkar - obnova

OdgovorNapisal/-a hscnc » 3.7.2018 22:37

Nič ne manjka hidravlični pogon, manjka električni servomotor...tisti "cilindri" pa so take ali drugačne zavore katere obdržijo mizo blokirano v predvideni poziciji.....seveda so ti cilindri delovali avtomatsko, sinhronizirano z delovanjem servomotorja.
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: četrta os za rezkar - obnova

OdgovorNapisal/-a fogl » 4.7.2018 7:25

Ja, motor je zraven, samo ni sestavljen - električni del ni problem.

Nekaj od hidravlike manjka - poglej da so cevi v zraku. Sem sicer kontaktiral proizvajalca, pa so hoteli 600 EUR za dokumentacijo (računali so 5 ur dela/iskanja). Nekaj informacij sem sicer dobil:
- v ohišju na levi strani je multiplikator tlaka 6bar zrak -> 220 bar olje. Ta stisne glavo da se ne vrti.
- potem pa sta še dva cilindra menjavo mize. Zadaj na sliki lahko vidiš še dva kvadratna profila, ki se ju ravno tako lahko vpne.
- na levi iz ohišja gleda en cilinder, ki ima kot nek lastovičji rep, da potegne mizo na glavo
- da desno pa je v ohišju drugi cilinder, ki ima samo čep, ki se nasadi na mizo iz druge strani in potiska mizo proti glavi.

Vrtenje mize in multiplikator tlaka morata biti sinhronizirana - to mi je jasno. Ne vem pa kako je bilo narejeno vpenjanje (ročno/avtomatsko) in na kakšen tlak. Ali misliš da sta ta dva cilindra, ki držita mizo, ravno tako popustila pri vrtenju? Ali se batnica lahko vrti v cilindru? Ali to pomeni, da nisi mogel imeti sočasnega vrtenja in obdelave, ampak samo nastavljanje fiksnih pozicij med obdelavo?
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov