STROJNISTVO.com • Poglej temo - OSB plošče

OSB plošče

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OSB plošče

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.2.2019 16:05

Torej, če bi kdo izdal skrivnost, kje se jih dobi trenutno najbolj (torej najceneje, po domače povedano)

Ter, položiti moram okoli 150 m2, pisarniški prostori, nazadnje sem to delal v dveh plasteh, 18 + 12 mm. Ali je kaj drugače, če vzamem enake debeline, torej 15 + 15 mm ?
Aja, podprto bo na vsakih 625 mm na lesene morale 60 x 160 mm, plošče pa bi bile široke 1250 mm na pero in utor.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: OSB plošče

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.2.2019 16:59

Demz napisal/-a:nazadnje sem to delal v dveh plasteh, 18 + 12 mm. Ali je kaj drugače, če vzamem enake debeline, torej 15 + 15 mm ?
Aja, podprto bo na vsakih 625 mm na lesene morale 60 x 160 mm, plošče pa bi bile široke 1250 mm na pero in utor.
Za razmak podpor 650 mm vzameš le eno plast 18 mm na pero/ utor. Še bolje je dve plasti 15 mm, ki se polagajo križno ter med sabo vijačijo na 20 x 20 cm.
Še rabiš dušenje zvoka, da manj motiš spodnjo etažo, položi na stropnike deske 24 mm, nato 5 cm trda kamena volna in plavajoči estrih (OSB 2 x 15 mm vijačeno le med sabo, ob robovih odmaknjeno 10 mm od toge konstrukcije ter zapolnjeno z EPS 100 ali XPS.
Ali so morda morali položeni na talno betonsko ploščo (na zemljini)? Če ne, koliko je razpon (razdalja med podporama) stropnikov?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.2.2019 17:33

Gre za mansardo, morali 60x160 mm so lepljenci, razmik med nosilnimi tramovi (v bistvu konstrukcijo ostrešja) je 5 m (!). Ok, vmes so položene lege, ki držijo strop spodnje etaže, toda te niso ravno nosilne - vse to bom zvezal v celoto s temi mojimi lepljenci. Glavne obremenitve bodo na teh štirih nosilnih strešnih konstrukcijah. (Tri polja po 5 metrov )

Tla bi vseeno delal v dveh plasteh OSB, podobno rešitev sem že naredil pred nekaj leti, le da je bila tu jeklena podkonstrukcija. Med podkonstrukcijo in prvo plastjo OSB sem položil filc, med plastema OSB pa nič. Zaenkrat nič ne škriplje, toda se sprašujem tudi v tej smeri ... praviš, povijačiti na raster 200 x 200 mm - mi smo delali na pol metra.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.2.2019 18:51

Med podkonstrukcijo in prvo plastjo OSB sem položil filc, med plastema OSB pa nič.
Če ti zadošča kot dušenje zvoka, OK. Ne gre za škripanje pač pa za trd korak, padec žlice, …, ki se sliši v spodnjo etažo in je moteč.
so položene lege, ki držijo strop spodnje etaže, toda te niso ravno nosilne - vse to bom zvezal v celoto s temi mojimi lepljenci. Glavne obremenitve bodo na teh štirih nosilnih strešnih konstrukcijah.
Zaželjena skica, tega besedila ravno ne razumem enoznačno. Lepljenec 6 x 16 cm kot nosilec tal stanovanja, položen na razmaku 65 cm je samostojen dovolj nosilen z 340 cm med podporama.
razmik med nosilnimi tramovi (v bistvu konstrukcijo ostrešja) je 5 m (!).
Ali je to spodnji poveznik trapezne obese?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.2.2019 19:10

Žerjavar napisal/-a: Ali je to spodnji poveznik trapezne obese?

Ja. Zadeva je zdrava za videti.
Sicer je pa to delavnica, na teh tleh niti ne nameravam polagati tervola ... razen če se bo kasneje izpostavilo, da pa fantje le preveč ropotajo tam dol ... :lol:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 8.2.2019 19:16

Razmišljam ... morda bi pa res jutri šel prerisat profil - če si voljan svetovat.

Tvoje mnenje - Žerjavar - kaj meniš o OSB ploščah ? Dvoplastno, 18+12 , ali 15+15 mm ?
Nabavo delam v ponedeljek.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.2.2019 20:26

Ali je to spodnji poveznik trapezne obese?
Ja. Zadeva je zdrava za videti
Trapezna obesa, kot del nosilne konstrukcije je namenjena za obremenitev od teže komplet strehe (ostrešje + kritina) ter snega, kar je skupaj glede na lokacijo 200 do 300 kg/m2. Zdaj pa imaš namen dodati še težo tal prostora in premično obremenitev prostora (predpis) kar je 200 do 250 kg/m2. Obremenitev nosilne konstrukcije (trapezna obesa) bo skoraj podvojena. Jaz nebi tako. Naredi skico (tloris) nosilnih zidov, pa se nosilno konstrukcijo tal nasloni na zidove.
vmes so položene lege, ki držijo strop spodnje etaže, toda te niso ravno nosilne
V skico vriši tudi te lege (stropnike) in povej dimenzijo (presek).
o OSB ploščah ? Dvoplastno, 18+12 , ali 15+15 mm
Trdnostno bo enako, če je med sabo vijačeno. Zame praktično pa je samo ena dimenzija (15 + 15 mm).
Medsebojno vijačenje je namenjeno tesnemu spoju med plastema in s tem zmanjšanje deformacije ob stiku plošč ene plasti. Še bolje bi jih bilo ob vijačenju tudi lepiti, bi zadoščalo 12 + 12 mm.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov