STROJNISTVO.com • Poglej temo - Težave z vbodno žago - listič se ukrivi

Težave z vbodno žago - listič se ukrivi

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Težave z vbodno žago - listič se ukrivi

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 16.7.2019 15:54

Živjo, da se malo po dolgem času spet vrnem v delavnico.

Imam majhno težavo pri uporabi vbodne žage za rezanje ravnih rezov. Poskusil sem rezati že les debeline 20 mm ter plastiko PVC debeline 20 mm. Imam manjše plošče, ki bi jih želel čim bolj ravno odrezati. Ker je vbodna žaga v bistvu prostoročno orodje, sem se odločil, da bom na ploščo namestil ravno vodilo. Vzel sem kvadratni aluminijasti profil, ki sem ga kupil v Merkurju in ga s sponama pritrdil na ploščo ter na delovno mizo. Vbodno žago sem potem namestil ob vodilo ter pričel z rezanjem.

Težava je pa naslednja: Po deset do dvajset centimetrih rezanja se mi rezalni listič prične kriviti tako, da rez s časoma ni več pravokoten na zgornjo ploskev obdelovanca ampak je pod kotom npr. desno stran od vodila (raven je pa še vedno, vsaj na vrhu obdelovanca). Res pa je, da med rezanjem z žago poleg navzdol tudi rahlo pritiskam ob vodilo, da se ga žaga konstantno dotika.

Ima kdo kak nasvet kako bi tole rešil? Bi bilo bolj smiselno uporabiti kako drugo vrsto žage (katero)? So pa obdelovanci manjši kosi npr 30x50 cm.

lp
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Težave z vbodno žago - listič se ukrivi

OdgovorNapisal/-a hine » 16.7.2019 16:43

Predlagam tračno žago.
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 17.7.2019 7:48

Verjetno list žage in vodilo nista popolnoma vzporedna in ko enkrat list začne krivit, je vedno slabše. Poleg tega je pa debelina reza (20 mm) kar konkretna za takšno žago.

Nabavi krožno ročno krožno žago (ima naslon/vodilo za vzporedno rezanje), če pa nimaš velikih plošč za rezati, je pa še boljša mizna žaga.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 17.7.2019 12:20

po "moje" ti je na eni strani kaka "pihdarija" žage skrgalo zobe... zamenjaj žagico z "novo", bo najlažje ugotoviti "feler"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 17.7.2019 16:44

Ti se nabrž hecaš, ko praviš,da bi v vinkel rezal z vbodno žago 300x500mm komade.Žaga je pa najbrž una ki ima 3-5let garancije. :o
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 18.7.2019 1:11

uporabi žagico za les z močno "šrenkanimi" zobi pa bo OK.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 19.7.2019 18:49

fikus_ napisal/-a:Poleg tega je pa debelina reza (20 mm) kar konkretna za takšno žago.
Čisto odvisno od lista oz. rezila. Nekatera za les oz. iverico so tudi do 40mm, vsaj tako piše na škatli z rezili.

fikus_ napisal/-a:Nabavi krožno ročno krožno žago (ima naslon/vodilo za vzporedno rezanje), če pa nimaš velikih plošč za rezati, je pa še boljša mizna žaga.
Krožno že imam za les oz. iveral. Bo pa držalo, da so omenjene plastične plošče premajhne za takšno žago. Katero "mizno" si pa imel v mislih? Jaz sem razmišljal, da bi, kot je omenil ihne, kupil tračno.

vili napisal/-a:po "moje" ti je na eni strani kaka "pihdarija" žage skrgalo zobe... zamenjaj žagico z "novo", bo najlažje ugotoviti "feler"...
Sem že poskusil z veliko različnimi lističi. Najbolje se še odnesejo rezila, ki jim zobje štrlijo malo ven levo/desno oz. imajo rahlo navjugano rezilo, najslabše pa čisto ravna rezila za "gladke" reze.

Deutz napisal/-a:uporabi žagico za les z močno "šrenkanimi" zobi pa bo OK.
Kot sem že napisal, se le za silo odnesejo z vodilom. Potem bi bilo skoraj bolje, da odrežem prostoročno kolikor ravno pač gre in potem pobrusim do ravnega na tračnem brusilcu. Bom še parkrat poskusil, če pa ne bo šlo, pa nova (drugačna) žaga...

lp
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 19.7.2019 20:59

Nekaj takšnega:

https://www.merkur.si/krozna-zaga-za-le ... ts-2025-u/

Ali kaj takšnega:

http://www.lestroj.si/novi-stroji/formatne-zage.html

Odvisno od financ.
V vsakem primeru pa pravi list žage za določen material.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 20.7.2019 5:30

Če nimaš veliko tega za žagat bo ta OK. Les odreže fantastično ravno ker ima veliko hitrost rezila ne vem pa koliko je vzdržljiva. Plastiko nisem žagal in je odvisno tudi kakšna je "plastika" !? Je res PVC ?? lahko je tudi zelo trd ali pa hudo mehek, krhek ali pa žilav!?
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 20.7.2019 15:06

Vbodno žago vedno zanaša, saj je jasno, že ko vidiš, da je vodena samo na zgornji (pogonski) strani.. Vbodna žaga ni za natančne reze.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 20.7.2019 22:18

Demz napisal/-a:Vbodno žago vedno zanaša, saj je jasno, že ko vidiš, da je vodena samo na zgornji (pogonski) strani.. Vbodna žaga ni za natančne reze.

Hm... pa ta niti ni tako slaba !? https://www.youtube.com/watch?v=-rwzOe4No6w

Je pa pri debelejših obdelovancih pomembno vključiti pomik naprej-nazaj da se izognemo močnega pritiskanja žage v smeri naprej katero vsekakor prispeva deformaciji reza !!
https://www.youtube.com/watch?v=Pd5b57QK-eY

.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov