STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zamenjava kompresorja?

Zamenjava kompresorja?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Zamenjava kompresorja?

OdgovorNapisal/-a pocar » 5.12.2022 16:10

Še specifikacije za batne kompresorje:
dvostopenjski (po manjših delavnicah jih skoraj ni): https://www.lincos.si/kategorije/kompre ... #undefined

Pa bolj običajni in razširjeni; kar zmogljiv stroj: https://www.lincos.si/kategorije/kompre ... #undefined

Zdaj pa realna presoja moje trditve. Pištola s porabo 400 l/min bi mogoče delala pri največji nazivni moči mogoče največ 3min.

Pa da me ne bi kdo obdolžil, da delam reklamo za njih, ker z njimi nimam nič.
pocar
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 5.12.2022 16:31

Ne uporabljaš je 3 min skupaj, ampak približno 3-4 sek po vijaku za odvijanje, torej za eno kolo približno 12-20 sek.
Če pogledaš na lincos-ovi strani, pa pištole rabijo že 200 in več litrov na minuto pri tlaku verjetno 6 bar.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 5.12.2022 23:37

za par vijakov odvit je tudi 25l kompresor dovolj. Za tiste par sekund se bo že nabralo tlaka. Bolj je po mojih videnjih važna pištola. Sem inter diskont pristaš za zadeve ki jih potrebuješ parkrat na leto. Dotično pištolo je imel sodelavec po dveh letih skoraj vsakdanje rabe v orodjarstvu na velikih orodjih 2-3m dolžine kjer je ogromno vijakov ji ni nič manjkalo.

Sam imam raje baterijsko makita orodje, pa sem za "hec" kupil kopijo makitine "šraufarce". po treh letih za 30€ še vedno deluje kot urca, po youtubu so delali teste namesto 550nm jih ima dejansko 250. Ampak za občasno delo je ok, odvila je vse feltne, milfakei je crknil po cca mesecu dela, kladivo skakalo ven ves čas. Kako so za 30€ naredili koristno kopijo z skoraj isto notranjosto je pa drugo vprašanje.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 6.12.2022 9:33

pocar napisal/-a:Še specifikacije za batne kompresorje:
dvostopenjski (po manjših delavnicah jih skoraj ni): https://www.lincos.si/kategorije/kompre ... #undefined

Pa bolj običajni in razširjeni; kar zmogljiv stroj: https://www.lincos.si/kategorije/kompre ... #undefined

Zdaj pa realna presoja moje trditve. Pištola s porabo 400 l/min bi mogoče delala pri največji nazivni moči mogoče največ 3min.

Pa da me ne bi kdo obdolžil, da delam reklamo za njih, ker z njimi nimam nič.

O raznih "noname" kompresorjih z zavajajočimi podatki raje ne bom razpravljal.
Stojim za izrečenimi podatki 400l/min, saj sem porabo izračunal sam, kar lahko stori vsak. Moji podatki so iz prakse in preračunov.
Podatki v specifikacijah prodajalcev kompresorjev so zgolj teoretični in pri batnih kompresorjih veljajo zgolj za sesalni del.
Kaj več o komprimiranem zraku pa lahko preberete iz vodnika:
http://www.energetika-portal.si/fileadm ... mpzrak.pdf
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 6.12.2022 9:59

kenny napisal/-a:za par vijakov odvit je tudi 25l kompresor dovolj. Za tiste par sekund se bo že nabralo tlaka. Bolj je po mojih videnjih važna pištola. Sem inter diskont pristaš za zadeve ki jih potrebuješ parkrat na leto. Dotično pištolo je imel sodelavec po dveh letih skoraj vsakdanje rabe v orodjarstvu na velikih orodjih 2-3m dolžine kjer je ogromno vijakov ji ni nič manjkalo.

Sam imam raje baterijsko makita orodje, pa sem za "hec" kupil kopijo makitine "šraufarce". po treh letih za 30€ še vedno deluje kot urca, po youtubu so delali teste namesto 550nm jih ima dejansko 250. Ampak za občasno delo je ok, odvila je vse feltne, milfakei je crknil po cca mesecu dela, kladivo skakalo ven ves čas. Kako so za 30€ naredili koristno kopijo z skoraj isto notranjosto je pa drugo vprašanje.

baje so zelo dobre: https://youtu.be/AERn5japFs8?t=472
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 6.12.2022 11:47

kenny,

"""za par vijakov odvit je tudi 25l kompresor dovolj. Za tiste par sekund se bo že nabralo tlaka. """

Glede na moje praktične izkušnje se zelo motiš. Preberi, kaj sem napisal...
Če ne kapiraš: 25l (pretoka !) je teoretično dovolj za kakih 5 sekund dela pištole, toda tlak v 25l volumnu ! rezervoarčiča takoj pade. Pištola sicer 'zalaufa', delati pa nima več s čim.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 6.12.2022 12:18

Nima veze kam priklopiš,pištola enostavno nima dovolj moči.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 6.12.2022 13:26

KOUTER napisal/-a:Nima veze kam priklopiš,pištola enostavno nima dovolj moči.

Večina pnevmatskih vijačnih pištol je dovolj močna, če ima na voljo zadostno količino zraka (pretok/min) in tlaka (8-10 bar).
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 6.12.2022 14:54

Od sebe ne dajo momenta zaradi pretankih (svetli premer) in predolgih cevi, ker tlak zraka pri velikem pretoku preveč pade.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 6.12.2022 19:43

Tlak pade zaradi prevelike porabe in premajhne kapacitete kompresorja.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 6.12.2022 22:58

Slavc napisal/-a:Tlak pade zaradi prevelike porabe in premajhne kapacitete kompresorja.

....ni pomembna kapaciteta kompresorja dokler je v keslu zahtevan pritisk !!!! :evil:
Tanka in dolga cev predstavlja povečan upor za pretok zraka (kot dušilka) in posledično pade pritisk, pretok in maksimalni moment... Torej, če bi z ustreznim momentom lahko odpustil vijak v treh sekundah bi porabil (400/60)x3=20 lit. (pri atmosferskem pritisku) je to pri 8 bar približno 2,5 lit kaj pa je le 10% prostornine malega 25 liternega "kitajčka" in po tem bo v "kitajčku" še vedno bilo približno 7 bar pritiska, kaj pa je še vedno več kot pa nominalnih 6 bar pritiska za pištolo...
....Ja, ....bo treba debelejšo in krajšo cev uporabit kot je že prej Slavc omenil:
Slavc napisal/-a:Pnevmatska pištola 1/2" potrebuje pretok zraka 400L/min, da normalno deluje., ne glede na to ali je kitajska ali nemška. Priključna cev pa mora imeti notranji premer vsaj 8mm in po možnosti priključena direktno na tlačno posodo, brez hitrih spojk in regulatorjev tlaka.
Na tlačno posodo zmontiraj krogelni ventil 1/2" in na njega priklopi sev za pnevmatsko pištolo.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 7.12.2022 9:13

V tlačni posodi s prostornino 25L je na voljo le 50L zraka (od 8-6 bar =25L). To količino porabiš takoj, ko stisneš pištolo. Zato nikakor ni mogoče vijačiti s kompresorjem 25L.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 7.12.2022 14:48

Če ima pn. pištola porabo 400 l/min pri 6 bar, potem 25 l tlačna posoda pri tlaku 8 bar (tako čez prst, zanemarjene tlačne izgube) omogoča delovanje pištole okrog 7 sek, ko pade tlak na 6 bar, kar je dovolj za odvitje enega vijaka.
Sem pa gledal porabo pištol že od 180 l/min in moment čez 800 Nm. Ali so podatki pravi, pa ne vem oz. malo dvomim.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ssecnik » 8.12.2022 21:09

Hja,za mazanje vijakov na kolesih je najboljši Tektil al pa Dinitrol.Za tiste,ki ne vedo,to je zaščita za kovino,ene sorte bitumen,včasih smo vse avte spodaj s tem namazali.
Danes se to dobi v spreju,v lonček našpricaš ta sprej,počakaš,da topilo izhlapi,nato pa povaljaš vijak v to gosto tekočino.To sredstvo drži "večno",zato ker se v vročem disku ali bobnu lepo stopi,ko se ohladi pa zopet postane trdnejše.Olja in masti v pol leta izginejo,ta zadeva pa traja in traja....na mojem bivšem Cliu,ki ga vozi sedaj hči,že od 2006 leta nisem ponovno namazal.
Ja,prsti znajo bit črni,to pa.

https://www.operi-avto.si/antikorozivna ... vozja.html
ssecnik
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov