Najprej nisem vedel, kaj je avtor te teme mislil "da ne oscilira", potem mi je kapnilo
OK, vsi motorčki za brisalce imajo polžasti reduktor in se konstantno vrtijo v eno smer. Pomembno je vedeti, da nekateri motorčki ne marajo vrtenja v drugo smer kot je to v originalu. Saj deluje normalno, ampak zaradi polžastega reduktorja aksialno premika gred rotorja oziroma cel rotor. Pri nekaterih motorčkih je to lahko problem, ker ima kroglico na koncu gredi samo na eni strani, aksialnih ležajev pa nima. Torej, če je za projekt vseeno v katero smer se vrti, bo dober vsak motorček, naj se vrti v tisto smer, kot se vrti originalno v avtu.
Podobni so motorčki za pomik stekel, niso pa narejeni za daljši čas obratovanja, so premajhni in se pregrejejo. Sem naredil en projekt, prav fajn naredil prirobnico za pritrditev, sklopko ki je pasala na tisti zobnik na gredi, vse super, ampak ni za več kot nekaj minut, bolj kakšno minuto, potem mora počivat da se ohladi. Tudi pri nižji napetosti pri počasnih vrtljajih ni za stalno obratovanje. Še dobro da je bil projekt tak, da občasno deluje za kratek čas. Res pa je, da je tem motorčkom za pomik stekla vseeno v katero smer se vrtijo, narejeni so za obe smeri.
Za grill za peko, je poleg večinoma dodan še verižni prenos za dodatno zmanjšanje vrtljajev, vzameš dele iz bicikla...
Za regulacijo vrtljajev imaš 2 možnosti, če zmanjšaš napetost bodo vrtljaji nižji, žal močno izgubljaš na navoru. Če je PWM regulacija, je pri istih vrtljajih navor bistveno višji. Če sem čisto natančen oboje opisano še ni regulacija, je zgolj krmiljenje, regulacija nastane šele s povratno vezo, da ima regulator informacijo o dejanskih vrtljajih (tacho dinamo, impulzni dajalnik, ...)