STROJNISTVO.com • Poglej temo - Diesel-bencin

Diesel-bencin

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Diesel?

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 28.3.2008 9:57

Pozdravljeni,
imam Yarisa diesla, žena pa bencinarja 1.0. Poraba diesla je 1l manjša, ima pa 20 konjev več. Ko sem se odločal, sem ugotovil, da se mi bo izplačal nekje pri 200.000 (strošek višje investicije, vzdrževanja,...); to je v 5÷6 letih. Ampak ves ta čas se bom vozil z 20 konji več!
Če bi vzel bencinarja s primerljivimi konji, bi se mi diesel izplačal že pri 150.000 km.
S cenami goriva je pa tako: pozimi je diesel dražji, v ostalih letnih časih pa bencin...
Ni lepše rožice na svet, kot je ta vinska trta...
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a programer79 » 28.3.2008 10:55

hmmm zelo zolcna tema,vendar bi se strinjal s "kafer1",zadeve niso iste kot so bile vcasih ko so dizli delali 400 kkm bencinci pa 200kkm!

cela storija o vecjem udobju v avtu(beri elek.pomik stekel.... in raznorazna navlaka) so pac podrazili proizvodnjo avtomobilov zato proizavajalci znizujejo ceno tam kjer bi bilo bolje da jo ne bi (beri kaferjev komentar)!!
poraba i cena goriva se ne razlikuje vec tako drasticno kot vcasih

zato je stvar po moje taka
-ce nimas namena delat biodizla kupi bencinarja
-ce ne delas vsaj 35 kkm na leto kupi bencinarja
-ce ne maras bencina kupi pa dizla :P
programer79
bolje pocasi pa pravilno kot hitro pa narobe
programer79
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 28.3.2008 11:17

Zanimivo pri porabi goriva je to, da če računate z porabo npr. pri golfu II in vzamete da porablja 5,5 l/100km ob izkoristku motoja 30% in slovenski povprečni hitrosti 35 - 40 km/h dobite rezultat, da za premikanje avta porabljate približno 10 kW. Zato je govor o vožnji z 20 konji več neutemeljen. Povprečno vsi avti od tistih ki vozimo 33kW mrcine pa do tistih 200 in več kW zadevah ob enakih vsakdanjih obremenitvah porabljamo približno enako količino goriva. Razlika nastane kot posledica izkoristka, teže vozila in udobja ter večjih vstrajnostnih masam pri večjem motorju.
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 28.3.2008 11:55

kafer1 napisal/-a:Zanimivo pri porabi goriva je to, da če računate z porabo npr. pri golfu II in vzamete da porablja 5,5 l/100km ob izkoristku motoja 30% in slovenski povprečni hitrosti 35 - 40 km/h dobite rezultat, da za premikanje avta porabljate približno 10 kW. Zato je govor o vožnji z 20 konji več neutemeljen. Povprečno vsi avti od tistih ki vozimo 33kW mrcine pa do tistih 200 in več kW zadevah ob enakih vsakdanjih obremenitvah porabljamo približno enako količino goriva. Razlika nastane kot posledica izkoristka, teže vozila in udobja ter večjih vstrajnostnih masam pri večjem motorju.

Na moji relaciji je tistih 20 konjev vredno zlata! Če se zapeljem skozi Ljubljano, bi pa vseh 90 zamenjal za en bicikel!
Ni lepše rožice na svet, kot je ta vinska trta...
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vikk » 28.3.2008 12:16

Vendar pa po drugi strani v praksi vidimo, da ce pri isti hitrosti vozimo v visji prestavi, porabimo manj goriva. v visji prestavi pa lazje vozimo, če imamo nekaj moči več. Torej bi nam pri enakomerni voznji par konjev vec lahko tudi koristilo. Seveda pa se verjetno vse obrne pri speljevanju in pospeševanju, v kolikor nam večja moč daje tudi "težjo nogo".
Skratka, na koncu je poraba v precejšnji meri odvisna tudi od načina vožnje.
Vik
Vikk
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Sandi » 28.3.2008 15:22

Ja večna dilema... Samo je pa nekaj. Ko govorite o tem kaj se izplača in kaj ne... Diesel se izplača že takoj, ko ga odpelješ iz trgovine! No govorim o dražjih vozilih in ne o nekem Clio-u, kjer je druga zgodba... Poglejte malo ceno 5 let starih avtomobilov, pa boste videli kje je finta. Sploh nima veze, koliko km na leto narediš, izguba vrednosti je bistveno različna... No poleg tega pa sama vožnja, pospeški in podobne reči, ki niso primerljive. Do sedaj je bil edini bencinar, ki me je res navdušil v Audiju A4 2.0 TFSI s serijskimi 200 konji. Pelje se podobno kot recimo 2.0 TDI s 170 konji, tudi navora je po občutku skoraj isto, začne se mu dogajat le kakšnih 400 vrtljajev višje, torej nekje pri 2.000 vrt/min, gre pa rad v rdeče polje preko 6.000. :D

Torej če vam je všeč priganjanje motorja v vrtljaje nad 5.000, potem je bencinar prava stvar, tisti pa, ki imate radi hitro vožnjo ob majhni porabi, potem samo še diesel.

Pa še nekaj. Sodobni bencinarji res pokurijo malo goriva in so se precej približali diesel-om, vendar to velja samo za umirjeno vožnjo. Ko se greste malo prehitevanja po regionalnih cestah, pa je poraba bencinarja hitro dvokratnik dizla. No mojega Audija pri "teranju" recimo Ivančna gorica - Vinica še nisem uspel spravit čez 8 l/100km, kolegi z enako močnimi bencinci pa z lahkoto šibajo na 15 l/100km. Ali pa recimo Novo mesto - Zadar (po stari cesti čez Plitvice). Primerjava... Vožnja eden za drugim, torej enaki pogoji... Razlika v porabi nekako ni samo 10% ali pa jaz ne razumem matematike...

LP, Sandi
Sandi
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a programer77 » 28.3.2008 15:47

Sandi kar se tiče teranja po avtocestah imaš res, veliko pa se nas vozi (beri) jajca po navadnih cestah, če se le da v kolonah, kjer hitrosti redko presegajo 110km/h. Takrat pa vsi vozimo v peti prestavi lagano sportski. :lol: :lol: :lol:
Programerji vseh dežel združimo se!!!
programer77
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a spiralek » 28.3.2008 17:44

Meni se pa zdi da ogromno folka primerja sodobnega dizla z enim navadnim bencinarjem.
Sodoben bencinar npr. golf5 mislim da ima oznako tsi 1400ccm ima okoli 170 konjev, porabo pa 6-7 litrov.
Res je pa da pa ima turbino pa kompresor in s tem povezane stroške kot npr. tdi, dci...

lp Tadej
spiralek
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a moment » 28.3.2008 18:43

Pozdravljeni

Nisem dirkalniši tip, rad imam umirjeno vožnjo, zato je zame diesel zakon.Delam 35000 km letno, poraba majhna, na servisu ga še nisem imel, tako da ne vem koliko stane, slišim pravit, da je malenkost dražje, ma bomo vidli. Cena je v štartu malce dražja, res pa je tudi, ko ga čez določen čas prodaš, je še vedno dražji od bencinarja.Kar pa me pri dieslu najbolj navdušuje, je navor. Pri istih konjih bencinarja diesel vleče ko neumen.
Se pravi, tudi če je vožnja diesla malce dražja, ma ne vem, če je, če se mi vožnja z njim dopade naj gre nekam tista razlika. Saj jih vsak dan zagonimo za brezvezne stvari. A ni tako?
lep pozdrav :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
moment
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Abakus » 31.3.2008 7:06

Spiralek ima po svoje prav. Ne gre primerjati dizla s tirbino in bencinarja brez turbine. Če nas seveda zanima samo primerjava zaradi goriva. Velika večina razlike je v tem, da so praktično vsi dizli s turbino bencinarji pa brez. Kaj torej primerjamo? Kakšna je primerjava dizla proti bencinarju s turbino so pa nekateri že povedali.
Abakus
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost