Ja večna dilema... Samo je pa nekaj. Ko govorite o tem kaj se izplača in kaj ne... Diesel se izplača že takoj, ko ga odpelješ iz trgovine! No govorim o dražjih vozilih in ne o nekem Clio-u, kjer je druga zgodba... Poglejte malo ceno 5 let starih avtomobilov, pa boste videli kje je finta. Sploh nima veze, koliko km na leto narediš, izguba vrednosti je bistveno različna... No poleg tega pa sama vožnja, pospeški in podobne reči, ki niso primerljive. Do sedaj je bil edini bencinar, ki me je res navdušil v Audiju A4 2.0 TFSI s serijskimi 200 konji. Pelje se podobno kot recimo 2.0 TDI s 170 konji, tudi navora je po občutku skoraj isto, začne se mu dogajat le kakšnih 400 vrtljajev višje, torej nekje pri 2.000 vrt/min, gre pa rad v rdeče polje preko 6.000.
Torej če vam je všeč priganjanje motorja v vrtljaje nad 5.000, potem je bencinar prava stvar, tisti pa, ki imate radi hitro vožnjo ob majhni porabi, potem samo še diesel.
Pa še nekaj. Sodobni bencinarji res pokurijo malo goriva in so se precej približali diesel-om, vendar to velja samo za umirjeno vožnjo. Ko se greste malo prehitevanja po regionalnih cestah, pa je poraba bencinarja hitro dvokratnik dizla. No mojega Audija pri "teranju" recimo Ivančna gorica - Vinica še nisem uspel spravit čez 8 l/100km, kolegi z enako močnimi bencinci pa z lahkoto šibajo na 15 l/100km. Ali pa recimo Novo mesto - Zadar (po stari cesti čez Plitvice). Primerjava... Vožnja eden za drugim, torej enaki pogoji... Razlika v porabi nekako ni samo 10% ali pa jaz ne razumem matematike...
LP, Sandi