STROJNISTVO.com • Poglej temo - Centralno ogrevanje - težava

Centralno ogrevanje - težava

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Centralno ogrevanje - težava

OdgovorNapisal/-a dugi117 » 9.10.2009 12:19

Spoštovani!

Obračam se na prave ljudi v zvezi s težavo, ki se mi pojavlja pri ogrevanju hiše. Pred dvema letoma smo doma (dvoetažna hiša, skupno cca. 280 m2 ogrevanih površin) montirali deDietrichovo plinsko peč DPSM 3-25. Prej smo kurili na olje s Ferotermovo pečjo. Hiša je bila zgrajena leta 1989 in inštaliran je bil enocevni sistem, ki je takrat bil popularen zaradi kozmetike - razvod je bil povsem skrit. Danes pa se nam dogaja, da nekateri radiatorji ostajajo hladni, medtem, ko drugi žarijo. Sam sem po izobrazbi inženir in kar nekaj stvari mi je jasno, med drugim: radiatorji so rebrasti jekleni in jih bomo menjali drugo leto; termostatski ventili so stari 20 let (Titan Kamnik) in jih bomo menjali hkrati z radiatorji. Sprašujem se torej ali naj ob vseh teh menjavah predelam zadevo na dvocevni sistem ali pa bo dovolj menjava radiatorjev in uporaba najmodernejših ventilov? Pri ogrevanju s s staro pečjo (režim 90/70) je zadeva delovala odlično.

Zdaj pa konkretno k vprašanjem.
1. Ali obstaja možnost, da peč "rajši" obratuje z dvocevnim sistemom kot z enocevnim?
2. V kolikor sistem razvoda ne vpliva na delovanje peči ali bodo novi radiatroji in novi ventili rešili problem?
3. Če sem popolnoma brcnil v temo ali imate kakšen drug nasvet zame?

Za vse odgovore se Vam vnaprej najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav.
dugi117
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a princ1 » 9.10.2009 12:34

Kolikor je meni znano deluje enocevni sistem tako, da pride topla voda do prvega radijatorja gre skozi njega in potem na naslednjega in tako naprej, če na prvem radijatorju zapreš ventil ne greje več nobeden za njim vključno s prvim, prav to ti naredi termostatski ventil. Odpri vse ventile do konca, pa bi moralo delovati. Če obstajajo mogoče posebni termostatski ventili za enocevni sistem pa ne vem. Naj me kdo popravi.
princ1
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a pavel.paradiz » 9.10.2009 12:58

Zdravo!

Če imaš enoceni sistem- potem moraš imeti tudi ventile na radiatorju za enocevni sistem, če pa imaš slučajno ventile za dvocevni sistem, potem pa se ti lahko zgodi tisto, o čem je govoril princ1. Tvoj problem je v peči, če se sploh lahko reče problem, verjetno imaš še zunanjo regulacijo, peč deluje na nižjih temperaturah in ne več 70/90, ampak nekje okoli 60st., ko je mraz, drugače pa še nižje. Voda se enostavno preveč ohladi od enega do drugega radiatorja. Bolje bi bil dvocevni sistem, ali pa moraš popraviti enocevnega-, s tem mislim več vej, vejo kopalnica-spalnica,...
pavel.paradiz
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 9.10.2009 13:05

če na prvem radijatorju zapreš ventil ne greje več nobeden za njim
Pri enocevnem sistemu so posebni ventili - neke vrste kretnica, ki preusmerja tok vode skozi radiator ali mimo njega v nadaljevanje voda. Ventil je lahko kriv le, če ni montiran ta pravi. Za posamezni radiator je lahko kriv njegov ventil, ki je zaštekal (se ga ne da več regulirati). Radiator ni kriv za opisano napako, razen če ni odzračen.

Pri enocevnem sistemu je prvi radiator najbolj topel, ostali so postopoma hladnejši, zadnji najmanj topel. Temu ustrezno mora biti tudi izbrana njihova velikost (drugače kot pri dvocevnem).

Zamenjava peči ne more vplivati na delovanje sistema, kakor tudi enocevni sistem ne vpliva na delovanje peči.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dugi117 » 9.10.2009 13:07

Ventili so za enocevni sistem. Če enega zapreš je še vedno obtok naprej. Je pa zanimivo, da dva zaporedna radiatorja v najvišjem štuku različno grejeta. Eden je vroč, drugi pa popolnoma hladen.
Lep pozdrav.
dugi117
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Marko73 » 9.10.2009 13:10

Po mojem pa glede na to, da je prej delovalo o.k. in zdaj ne, je edina razlaga v tem, da je zrak v sistemu.
Marko73
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.10.2009 14:58

da dva zaporedna radiatorja v najvišjem štuku različno grejeta
Verjetno si že ugotovil vzrok nepravilnega delovanja. Najlepši indikator je, da z roko potipaš temperaturo dovodne cevi in temperaturo radiatorja (lahko tudi s kontaktnim termometrom). Če sta pribložno enaka, je vse v redu. Če je radiator znatno hladnejši, voda ne teče v radiator - zaradi ventila ali zaradi zraka v radiatorju.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov