STROJNISTVO.com • Poglej temo - BCS - motor Condor ne vžge

BCS - motor Condor ne vžge

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

BCS - motor Condor ne vžge

OdgovorNapisal/-a atrofe » 31.8.2015 21:09

Pozdravljeni kolegi forumaši :D

Seveda jaz ne bi bil zdrav, če ne bi spet v delu te kosilne tehnike. :P

Tako je na stvari... V sosednji vasi sem naletel na BCS kosilnico ki ne vžge. Po mojih predvidevanjih naj bi bila zelo stara. Na njej je motor, ki ga do sedaj še nisem videl. Ker me take stvari vedno znova zanimajo in mi ne dajo miru, sem se odločil da zadevo spravim v pogon.

Me je zanimalo kaj to sploh za en motor je, na njem ni bilo nobene tablice, samo nalepka BCS.

Slika

Slika

Slika

Pa sem se lotil zadeve. Motor ni imel iskre. Sem malo pobrusil platine, res da so bile platine zelo uničene, pa vendar sem za silo dobil iskro. Spucal "frgazer", spihal dize, zamenjal tesnilo na frgazerju. Kompresija je takšna da ti lahko roko zlomi. Potegnem... Nič.

Slika

Slika

Sem nabavil nove platine... Prodajalec rezervnih delov mi je povedal, da je to star motor Condor. Rezervni deli za ta motor se že davno več ne dobijo. Poiskal mi je nek dober približek teh platin, baje da so od nekakšnega motorja Verdana.

Slika

Sem malo pobrskal po spletu in ugotovil, da gre za motor Guidetti Condor A 450 T. (slika je s spleta).

Slika

https://www.youtube.com/watch?v=WV2I6ldSv1o

https://www.youtube.com/watch?v=9bMd_g7sVlw

No, sem zamenjal platine. Iskra da bi lahko vola ubila.Ne vžge. Zamenjal kondenzator (sem dal od Acme motorja, čeprav je z starim kondenzatorjem tudi imela iskro). Ne vžge.

Poizkusil sem že kar precej stvari:
- vzel kapo cilindra dol, videti vse normalno. Ventili tesnijo.
- še enkrat spucal frgazer, spihal dize
- probal 4 različne nove svečke
- dal stari kondenzator nazaj
- zamenjal kabl za svečko
- zamenjal kapico za svečko
- vlil malo bencina direktno na frgazer
- vlil malo bencina direktno v cilinder
- obračal plato z vžigom
- očistil kontakte na vžigalni tuljavi
- itd. mogoče sem še kaj pozabil, vendar sem že probal ogromno stvari.

Nič. Ne vžge. Niti najmanjšega znaka, niti glasa ne da od sebe. :(

Zanima me, je kdo že šraufal takšen motor? Je kdo že slišal zanj? Mi lahko kdo kaj pove o tem motorju? Mogoče še kakšen predlog, kaj naj še probam narediti?

Po treh popoldnevih šraufanja še vedno nisem obupal. Še vedno upam da bo vžgala.

Hvala za odgovore.

Lep pozdrav. :)
atrofe
Sodelavec
Sodelavec

Re: BCS - motor Condor ne vžge

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 1.9.2015 6:29

Mogoče so razštelani ventili.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 2.9.2015 5:52

Če je iskra tam kot mora biti, če je bencin, pa če je kompresija, potem bi moral vsaj malo zakašljati.

ima mogoče motor kakšen dekompresor ??
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ivo111 » 2.9.2015 8:06

Pozdravljeni
Če večkrat potegneš z zagonsko vrvico, pa ne vžge, pa če je v uplinjaču vse v redu potem se mora videti da je svečka "mokra od bencina". Če pa ni mokra potem pa uplinjač ni v redu.
Imel sem primer, da se je naredila neka prevleka v šobi, videla se je luknjica skozi, pa ni bilo uspeha.
Vzel sem bakreno žico iz kabla in šel s to žico skozi vse šobe, kanale, odprtine v uplinjaču, potem pa je motor spet vžgal.
Nekateri prisegajo da uplinjač namočijo 24 ur v nitro razredčilo in nato prepihajo (odstraniti je potrebno vse plastične in gumijaste dele uplinjača), tudi deluje.
Če pa je svečka mokra pa ne vžge, potem z vžigom ni vse v redu.
Nastavi ga natančno kot je treba, tiste platine na sliki z gobico, tisto prebija skoraj sigurno.
Pa veliko uspeha.
L.p.
Ivo
ivo111
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a atrofe » 2.9.2015 18:52

Pozdravljeni,

razštelani ventili? Če bi bili razštelani ventili, potem verjetno ne bi kompresije imela, ali ne?

Motor niti malo ne zakašlja. Iskra pomoje je tam, ko mora biti. Nima dekompresorja.

Svečka se mi ne zdi ravno najbolj "mokra od bencina". Probal sem vliti malo bencina na frgazer... Pa tudi probal sem bliti malo bencina direktno v cilinder. Svečka je bila "mokra". ampak ni motor niti zakašljal. Mogoče je res kaj s uplinjačem narobe. Probal bom si nekje sposoditi uplinjač, ga dal gor, pa da vidimo kaj se bo zgodilo.

Probal bom še enkrat pogledati vžig. Zakaj naj bi tiste platine z gobico prebijale? Kaj je narobe? Če pa je iskra...

Lep pozdrav.
atrofe
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 2.9.2015 20:18

Hmm, kaj je lahko še narobe?

- Iskra je, - ali je malce pred GMT jem?
- Kompresija je, - ali je možno, da je odmična gred "zamaknjena" oz. da je obrnjena za 180 stopinj? ( ne poznam motorja, samo ugibam)
- ne dobi goriva, torej vplinjač ?

Če pred vplinjačem v zračni kanal špricneš malce bencina, mora vsaj trzniti - sicer je nekaj narobe s fazo ventilov ali vžiga.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a spidi64 » 2.9.2015 20:44

Vžigaš motor v pravo smer? :oops:
spidi64
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a abraham 60 » 2.9.2015 22:42

Preveri pravilen vrstni red delovnih taktov tega motorja in s tem tudi smer vrtenja
Ali odpirata oba ventila ter preveri njihovo zračnost?
Kakšna je zračnost platin in njihov čas začetka odpiranja?
Ali je iskra močna in bolj modra,ali je bolj rdečkasta in švoh?
Ali je v rezeruvoarju slučajno star bencin?
Ali je sesalni in izpušni kanal v redu?
To je le nekaj smernic,ki bodo mogoče kaj pomagale.L.p.
abraham 60
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a uros99 » 4.9.2015 11:32

Kolikšno razdaljo lahko iskra preskoči?
Testiraš lahko s tem, da v kapico daš kos žice ali žebelj ter pogledaš na nek gol del.
Razdalja bi morala biti vsaj 1 cm, nekako normalno je da je do 2 cm. Če ni poskusi zamenjati tuljavo (cinšpulo, bobino ...). To je pomagalo pri moji Lombardini la75.

Na mojem je vžigalni sistem za dobro pest velika zadeva (enako kot pri tebi). Montirana je na glavno gred preko parkljaste zveze (podobno kot dva prsta montirana na cevi v smeri osi). Ta zveza omogoča 2 poziciji (2x180°).
Ročno zavrti motor in glede na položaj ventilov si štej takte. Približno v zgornji mrtvi legi bi se morali odmikači razmakniti. Tako bi teoretično moral biti nastavljen tvoj vžig.
Če je pri tebi to mogoče sedaj vžig zasukaj za 180°. Poskusi (tako je delalo pri meni, govorim čisto iz izkušenj).
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a atrofe » 6.9.2015 19:29

Še vedno ne vžge. Kosilnico sem spravil domov, da jo doma lažje šraufam.

Še enkrat iskra je. Sem probal nastaviti platine z špijoni, na 0.40, 0.30, 0,25, 0.10.... Probal sem obračati tisto plato za predvžig. Probal sem z žebljem, kolikšno razdaljo preskoči iskra... Pomoje nekoliko manj kot centimeter (vseeno je iskra močna, debela, temno-modre barve, tako da cinšpula pomoje ni kriva). Glede vžiganja v pravo smer sem preveril. Tudi v sesalni kanal sem ji špricnil bencin.

Me je zanimalo če ni slučajno kaj z batnimi obročki narobe, ali pa z batom, cilindrom... Sem potegnil cilinder dol. Ojnica nima pretirane zračnosti, vsaj ne toliko kot bi človek pričakoval. Na batu in cilindru nič posebnega.Cilinder ima malo roba, obročki niso ravno novi... Ampak to bi moglo vžgati. Sem vse skupaj očistil z bencinom, pobrusil "zoglenele" ostanke na batu, sestavil nazaj.

Slika

Slika

Slika

Slika

Kapo cilindra sem očistil, ventile očistil, in jih pobrusil z brusno pasto... po domače povedano "požlajfal". Ventili tesnijo. Sestavil nazaj. Nastavil zračnost ventilov.

Kompresijo ima še večjo kot prej. Nekaj krat potegnem,... Začelo se je dogajati, da močno poka na uplinjač. Včasih se celo zgodi, da useka ca. 10 cm ogenj na uplinjač, tam kjer pride filter (označeno na sliki).

Slika

Še enkrat sem vzel uplinjač narazen, ga opral z nitro razredčilom, skozi dizo porinil tanko žico, vse spihal... Isto. Ne vžge. :( nisem pa si še probal izposoditi uplinjača, da bi z drugim probal.

Ne vem več, skoraj nimam več ideje zakaj ne bi vžgala. Če pa ma vse pogoje. To, da ne vžge, mi skoraj že ne da ponoči spati. Kišto piva, ali pa plato (kaj mu je ljubše) brez pomisleka kupim tistemu, ki jo spravi v pogon.

Lp.
atrofe
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a abraham 60 » 6.9.2015 22:25

Zanimiva stvar,toda če poka na uplinjač,mislim da bi morala biti napaka nekje na elektriki,mogoče ni nekega maksimalnega toka na vžigalno tuljavo v trenutku začetka odpiranja platin zaradi nepravega položaja magneta,mogoče je napaka na kondenzatorju ali da je kakšen čuden spoj okoli platin.Praviš da si že vse preveril,toda jaz še vedno mislim da je napaka nekje tukaj notri,saj mene tudi zanima kaj neki bi to lahko bilo.L.p.
abraham 60
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bpod » 7.9.2015 7:23

Izpuh je normalno prehoden?? Če je, potem je razlog iskra v nepravem trenutku. Ne more biti pa razlog v uplinjaču, ker ta očitno dobro dovaja mešanico.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a weta1 » 7.9.2015 10:14

ponavadi, če vžge skozi uplinjač, to pomeni, da iskra je, saj pride do vžiga, prav tako je prisoten bencin.
Toplo bi svetoval, da dobro preštudraš nastavitev predvžiga, ker to kat ti počne, kaže na zamaknjen predvžig. svečka da iskro, ko je sesalni ventil odprt, preveri če nimaš res zamaknjeno vse skupaj, da ti iskra ne vžge ko je kompresijski takt, temveč ti na sesalnem taktu
weta1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a abraham 60 » 7.9.2015 23:11

Zanimivo,da se bolj malo omenja kondenzator !
abraham 60
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bpod » 8.9.2015 10:38

abraham 60 napisal/-a:Zanimivo,da se bolj malo omenja kondenzator !

Pri takšnih znakih ni razloga za omenjanje kondenzatorja, še posebej, ker ga je že menjal.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov