Pozdravljeni kolegi forumaši
Seveda jaz ne bi bil zdrav, če ne bi spet v delu te kosilne tehnike.
Tako je na stvari... V sosednji vasi sem naletel na BCS kosilnico ki ne vžge. Po mojih predvidevanjih naj bi bila zelo stara. Na njej je motor, ki ga do sedaj še nisem videl. Ker me take stvari vedno znova zanimajo in mi ne dajo miru, sem se odločil da zadevo spravim v pogon.
Me je zanimalo kaj to sploh za en motor je, na njem ni bilo nobene tablice, samo nalepka BCS.

Pa sem se lotil zadeve. Motor ni imel iskre. Sem malo pobrusil platine, res da so bile platine zelo uničene, pa vendar sem za silo dobil iskro. Spucal "frgazer", spihal dize, zamenjal tesnilo na frgazerju. Kompresija je takšna da ti lahko roko zlomi. Potegnem... Nič.

Sem nabavil nove platine... Prodajalec rezervnih delov mi je povedal, da je to star motor Condor. Rezervni deli za ta motor se že davno več ne dobijo. Poiskal mi je nek dober približek teh platin, baje da so od nekakšnega motorja Verdana.

Sem malo pobrskal po spletu in ugotovil, da gre za motor Guidetti Condor A 450 T. (slika je s spleta).
https://www.youtube.com/watch?v=WV2I6ldSv1ohttps://www.youtube.com/watch?v=9bMd_g7sVlwNo, sem zamenjal platine. Iskra da bi lahko vola ubila.Ne vžge. Zamenjal kondenzator (sem dal od Acme motorja, čeprav je z starim kondenzatorjem tudi imela iskro). Ne vžge.
Poizkusil sem že kar precej stvari:
- vzel kapo cilindra dol, videti vse normalno. Ventili tesnijo.
- še enkrat spucal frgazer, spihal dize
- probal 4 različne nove svečke
- dal stari kondenzator nazaj
- zamenjal kabl za svečko
- zamenjal kapico za svečko
- vlil malo bencina direktno na frgazer
- vlil malo bencina direktno v cilinder
- obračal plato z vžigom
- očistil kontakte na vžigalni tuljavi
- itd. mogoče sem še kaj pozabil, vendar sem že probal ogromno stvari.
Nič. Ne vžge. Niti najmanjšega znaka, niti glasa ne da od sebe.
Zanima me, je kdo že šraufal takšen motor? Je kdo že slišal zanj? Mi lahko kdo kaj pove o tem motorju? Mogoče še kakšen predlog, kaj naj še probam narediti?
Po treh popoldnevih šraufanja še vedno nisem obupal. Še vedno upam da bo vžgala.
Hvala za odgovore.
Lep pozdrav.