Je ja, se opravičujem. Sem se sredi noči zbudil s to mislijo
Če sem pravilno prebral vprašanje, gre za starejši motor. Včasih niso preveč komplicirali s hladilno vodo, samo da je tekla. Saj voda v sistemu se hitro odzrači, kisik ne bi smel biti problem. Toda notri so bakterije ki so anaerobne in "jedo" železo, posledica so obloge v cevovodih. Sploh je to problem koder je v vodi prisoten Mg, naprimer na Pohorju. Pa nasplošno v Slo. Poglejte v stare cevovode, ki so vsi zabiti od oblog - to naredijo bakterije. Zna biti da možakar opazuje ravno te obloge, ki se luščijo.
Seveda je galvanski člen nevaren, toda nebi smelo biti v takem merilu. Tako da - po moje je edino smiselno prepihana dihtunga in vodne obloge bakterijskega značaja, ki se luščijo. Rešitev - spustiti skozi cevovod natrijev polifosfat, ali pa kar Ferrosan, za morda pol ure, potem pa izprati in nevtralizirati z NaOH ali Ca(OH)2 (apnena voda), firma Austrochem ima nek imeniten inhibitor, ki se mu reče ravno "Inhibitor". Ampak - jaz tega na motorju še nisem delal. Sem pa delal na specialnih industrijskih cevovodih, kjer smo morali precej paziti, kaj vse vsebujejo. Razna mehka tesnila iz kositra ali brona je bilo treba pobrati ven. Itd.
Delo krepeli človeka.