epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
Brusilec1 napisal/-a:Demz napisal/-a:Tebe matra količina energije in ne volumen. /quote]
govora je bilo o goljufanju pri točenju.. jst bi rekel da tudi tisto kar res piše na cisterni ne drži, oziroma da tudi to kar zračunaš ne drži. Vsaj moja cisterna ni taka da bi jo zmeril z metrom in izračunal točen volumen. če se misli kdo prej kregat z nekim bogim šoferjem nej se prej vsaj res prepriča kolikšen volumen cisterne ima, oziroma koliko prostora še ima če je nekaj ostalo še od lanskega leta. Tako da bi jst rekel da je edini način da se zmeri, ne pa zračuna.
1 cm napake v višini znaša na moji cisterni cca 15 litrov (izračunano, ne izmerjeno![]()
Je že kdo izmeril volumen na čisto novi cisterni in primerjal z navedeno, izračunano? Imajo nove cisterne naveden izmerjen volumen?

Demz napisal/-a:
Ok, nisem mislil ravno razlagati pripetljaja, vendar imam dve zgodbi na to temo - obe na račun Petrola.
Stara pumpa, ko je bilo točilno mesto samo eno, (ena sama pištola na stebru), števec je pa bil iz obeh strani - na moji je kazal čudno visoko številko, na nasprotni strani pa - recimo, primerno, po občutku.
Drugič, ko je svak tankal nafto, in je nalil več, kot ima rezervoar sploh volumna po specifikaciji!![]()
V obeh primerih gre za Petrolovo črpalko, z istimi zaposlenimi ljudmi! Ti dve zgodbi sta stari nekaj let nazaj, zapisani sta pa na mojem kožuhu!![]()
Nadalje, ko se je pred nekaj leti Suzica nekaj čudil okoli porabe itd, vam povem, da je kurilna vrednost nafte (oprostite, kurilnega olja) lahko zelo različna. Okoli leta 90. sem imel velike probleme, ko so nam dobavljali nafto z nenormalno mnogo žvepla. Iz ene 150 kW peči sem po dveh letih kurilne sezone izpraznil za en ajmer (cca 10 l) elementarnega žvepla!Okoli cele posesti je ponoči strašno smrdelo po žveplu itd... Ko sem protestiral in zahteval analizo kvalitete goriva, so se vsi poskrili, kot podgane.
Že okoli 10 let se ukvarjam z mislijo, da bi cisterne postavil na tehtnico - pa mi je prevelik tehnični zalogaj. Tudi kurilno vrednost oz. entalpijo bi lahko meril - znanje je menda še, časa pa ne.
Pa se človek vpraša, zakaj futram to državo, saj je to vendar njena naloga.![]()
Če hočejo goljufati - lahko goljufajo, po mili volji. Mali uporabnik bo težko dokazal nepravilnost.

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost