STROJNISTVO.com • Poglej temo - Koliko kurilnega olja nam dejansko natočijo

Koliko kurilnega olja nam dejansko natočijo

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Koliko kurilnega olja nam dejansko natočijo

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.11.2015 20:45

Brusilec1 napisal/-a:
Demz napisal/-a:Tebe matra količina energije in ne volumen. /quote]

govora je bilo o goljufanju pri točenju.. jst bi rekel da tudi tisto kar res piše na cisterni ne drži, oziroma da tudi to kar zračunaš ne drži. Vsaj moja cisterna ni taka da bi jo zmeril z metrom in izračunal točen volumen. če se misli kdo prej kregat z nekim bogim šoferjem nej se prej vsaj res prepriča kolikšen volumen cisterne ima, oziroma koliko prostora še ima če je nekaj ostalo še od lanskega leta. Tako da bi jst rekel da je edini način da se zmeri, ne pa zračuna.

1 cm napake v višini znaša na moji cisterni cca 15 litrov (izračunano, ne izmerjeno :)
Je že kdo izmeril volumen na čisto novi cisterni in primerjal z navedeno, izračunano? Imajo nove cisterne naveden izmerjen volumen?

Ok, nisem mislil ravno razlagati pripetljaja, vendar imam dve zgodbi na to temo - obe na račun Petrola.

Stara pumpa, ko je bilo točilno mesto samo eno, (ena sama pištola na stebru), števec je pa bil iz obeh strani - na moji je kazal čudno visoko številko, na nasprotni strani pa - recimo, primerno, po občutku.

Drugič, ko je svak tankal nafto, in je nalil več, kot ima rezervoar sploh volumna po specifikaciji! :o

V obeh primerih gre za Petrolovo črpalko, z istimi zaposlenimi ljudmi! Ti dve zgodbi sta stari nekaj let nazaj, zapisani sta pa na mojem kožuhu! :evil:

Nadalje, ko se je pred nekaj leti Suzica nekaj čudil okoli porabe itd, vam povem, da je kurilna vrednost nafte (oprostite, kurilnega olja) lahko zelo različna. Okoli leta 90. sem imel velike probleme, ko so nam dobavljali nafto z nenormalno mnogo žvepla. Iz ene 150 kW peči sem po dveh letih kurilne sezone izpraznil za en ajmer (cca 10 l) elementarnega žvepla! :o Okoli cele posesti je ponoči strašno smrdelo po žveplu itd... Ko sem protestiral in zahteval analizo kvalitete goriva, so se vsi poskrili, kot podgane.

Že okoli 10 let se ukvarjam z mislijo, da bi cisterne postavil na tehtnico - pa mi je prevelik tehnični zalogaj. Tudi kurilno vrednost oz. entalpijo bi lahko meril - znanje je menda še, časa pa ne.
Pa se človek vpraša, zakaj futram to državo, saj je to vendar njena naloga. :roll:

Če hočejo goljufati - lahko goljufajo, po mili volji. Mali uporabnik bo težko dokazal nepravilnost.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pepe007 » 2.11.2015 9:18

V vsako vozilo sem še lahko natankal več kot je deklarirano v prospektih. Običajno je v podatkih samo volumen rezervarja, cev pa ni prišteta.
Pri kurilnem olju verjetno malokdo upošteva, koliko se raztegne cisterna, ko je polna. Malo bi že morala postati "trebušasta". Merilna naprava ima gotovo lahko neko dovoljeno odstopanje v + ali v -. Povsem točno ni na tem svetu nič. Verjetno se vsak trudi, da je odstopanje blizu max minusa.
Pepe
Pepe007
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 2.11.2015 10:56

Mmja, saj nisem tako absolutno mislil. Ampak pri cisterni 4m3, ki sem jo nekoč sam naredil in izmeril, pa da pride razlika pri nalivanju 200 - 300 litrov, je pa preveč. Toliko se pa material ne more nategnit :o .

Pa svak, ki je tankal dizel v rezervoar 80 litrov, nalil jih je pa 86 litrov, če se še prav spomnim, tudi ne gre, a ne! Sploh ker je še vedno notri neka rezerva, vsaj 7 - 8 litrov.

Tako da - malce tu, malce tam, in je dobiček (za črpalkarja seveda :evil: )
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Petrol » 2.11.2015 18:42

Demz napisal/-a:
Ok, nisem mislil ravno razlagati pripetljaja, vendar imam dve zgodbi na to temo - obe na račun Petrola.

Stara pumpa, ko je bilo točilno mesto samo eno, (ena sama pištola na stebru), števec je pa bil iz obeh strani - na moji je kazal čudno visoko številko, na nasprotni strani pa - recimo, primerno, po občutku.

Drugič, ko je svak tankal nafto, in je nalil več, kot ima rezervoar sploh volumna po specifikaciji! :o

V obeh primerih gre za Petrolovo črpalko, z istimi zaposlenimi ljudmi! Ti dve zgodbi sta stari nekaj let nazaj, zapisani sta pa na mojem kožuhu! :evil:

Nadalje, ko se je pred nekaj leti Suzica nekaj čudil okoli porabe itd, vam povem, da je kurilna vrednost nafte (oprostite, kurilnega olja) lahko zelo različna. Okoli leta 90. sem imel velike probleme, ko so nam dobavljali nafto z nenormalno mnogo žvepla. Iz ene 150 kW peči sem po dveh letih kurilne sezone izpraznil za en ajmer (cca 10 l) elementarnega žvepla! :o Okoli cele posesti je ponoči strašno smrdelo po žveplu itd... Ko sem protestiral in zahteval analizo kvalitete goriva, so se vsi poskrili, kot podgane.

Že okoli 10 let se ukvarjam z mislijo, da bi cisterne postavil na tehtnico - pa mi je prevelik tehnični zalogaj. Tudi kurilno vrednost oz. entalpijo bi lahko meril - znanje je menda še, časa pa ne.
Pa se človek vpraša, zakaj futram to državo, saj je to vendar njena naloga. :roll:

Če hočejo goljufati - lahko goljufajo, po mili volji. Mali uporabnik bo težko dokazal nepravilnost.

Spoštovani,

Zavod za meroslovje RS redno preverja umerjenost agregatov na Petrolovih bencinskih servisih, kjer dnevno toči goriva več tisoč ljudi. Pri tem se nekajkrat letno zgodi, da kupci v rezervoar natočijo več goriva, kot je to predpisal proizvajalec avtomobila. Na Petrolu smo opravili natančen test in ugotovili, da je v rezervoar pod določenimi pogoji ter ob popolnoma enakem izhodiščnem stanju mogoče natočiti sorazmerno dokaj različne količine goriva. Tako je ob »deaktiviranju« posebnega tlačnega ventila, ki ureja odzračevanje rezervoarja, v rezervoar mogoče natočiti tudi občutno večjo količino goriva, kot jo deklarira proizvajalec vozila. Več o testu si lahko preberete tukaj: http://www.petrol.si/zapisi/koliko-gori ... ega-vozila.

Kakovost kurilnega olja, ki ga v Petrolu nudimo kupcem, v celoti ustreza vsem zahtevam, po nekaterih lastnostih pa jih celo presega, zato lahko upravičeno trdimo, da je Prima kurilno olje gorivo visoke evropske kakovosti. Če pa menite, da temu ni tako oziroma imate slabo izkušnji, vas prosimo, da sprožite reklamacijski postopek. Lahko pa vzorec kateregakoli goriva kadarkoli (tudi anonimno) prinesete v naš laboratorij kot pravna ali fizična oseba. Več o tem si lahko preberete tukaj: http://www.petrol.si/za-podjetja/storit ... e-storitve. V primeru dodatnih vprašanj se lahko na nas obrnete tudi preko sistema Povej Petrolu (http://www.petrol.si/povej).

Lep pozdrav,

Klemen Geršak
OE Trženje
Petrol d.d., Ljubljana
Petrol
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Demz » 2.11.2015 21:35

Se strinjam. Leta 90 in v okolici tistih let pa zelo ni bilo tako! Kako je pa z meritvami ... glede na izkušnje opisujem dogodivščine :-? , tako je to.

Opravičite vaše franšizerje, ki so goljufali, pa gremo naprej! Če mi aparat na moji strani kaže 40 litrov, na nasprotni strani pa 32 litrov - aparat pa samo enostranski, torej bi morali biti na obeh straneh številki enaki, enaki, tudi izmerjeno enaki !!!

- torej, kako bo z verodostojnostjo?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 2.11.2015 21:42

Nadalje, če pokurim na leto okoli 80 m3 nafte, vi mi pa prodajate nafto na podlagi vaše meritve, ki se z mojo ne sklada, še manj se pa ne sklada glede na pričakovano energetsko vrednost, -

ker sem mali kupec, lahko zgolj skomignem z rameni in rečem, - yebiba! :evil:

Lobi! Dimnikarski lobi npr. se je začel šele danes reševati, po 25 letih! <<<<kdo bo plačal storjeno škodo odiranja za teh 25 let? Vi?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 2.11.2015 21:47

Pa še ena: Ko sem se odzval v preteklosti na povpraševanje za dobavo opreme na vaših servisih, mi je vaš nabavnik po telefonu zabičal, da: "če boste kasneje hoteli prilagoditi svojo ceno itd, ... pomeni, da ste nas hoteli pri ceni napetnajstiti! ".

Norci, s takimi ljudmi nimam kaj delati v življenju! :evil:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 2.11.2015 23:24

raje povej, zakaj nisi kar sam nesel vzorca olja v analizo?
briga tam enega lokalnega črpalkarja, kaj ti govoriš okol testov, on itak nima možnosti za narediti kaj takega. nesel bi ga v kakšno firmo v analizo pa bi bil problem rešen.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov