STROJNISTVO.com • Poglej temo - radiatorji zgoraj vroči, spodaj mrzli

radiatorji zgoraj vroči, spodaj mrzli

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: radiatorji zgoraj vroči, spodaj mrzli

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 16.12.2018 19:09

sanka: če se bojite, da imate v ceveh v pritličju zrak, zaprite vse termostatske ventile v zgornjem nadstropju, poženite črpalko na najvejo hitrost, in počakajte pol ure, da se mehurji premaknejo v zgornje nadstropje ali pa v radiatorje v pritličju in jih odzračite.
melaga: ali imate možnost, da zaprete z enim ventilom dotok tople vode v celotni ogrevalni sistem vašega stanovanja. Če je tako, imate možnost, da popravite pretoke v radiatorjih.
Če pa je hiši več dvižnih vodov, ki napajajo radiatorje v več nadstropjih, se bojim da bo težka rešitev: sosed spi pri odprtem oknu in uspešno ohladi vodo v dvižnem vodu, posebno če imate enocevni sistem ogrevanja.
vili: ravno sem zamenjal vse radiatorje z novimi z enkrat večjo površino da dobim:... je še bolje ce je v riklaufu hladnejša voda..., in še manj toplo na vhodu v radiatorje, zaradi toplotne črpalke.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.12.2018 19:48

čiro:
če si dal "enkrat" večje niso nič večji, če si že, potem si dal "dvakrat" večje: 1*1=še vedo ena..."1", 1*2=2... :D :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 16.12.2018 21:42

čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.12.2018 21:59

bom vprasal hci..., jutri, mislim, da bo vedela...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a melager » 16.12.2018 22:06

Vili: hvala, razstavljati ne upam, ker ne vem, kako je ta narejen, da ne bom kaj zaje.al. Bom še iskal po netu, če najdem kak primer tega... In ja, odvil sem spodaj v levo :)

Čiro: hvala, ne morem zapreti, saj gre vod v bloku od prvega do najvišjega nadstropja.

Update: odstranil sem termostatsko glavo in testiral iglico. Lahko jo na silo pritisnem not in skoči nazaj ven. Sem pa pogledal na radiator v sosednji sobi in gre tale iglica cca 1-2 mm bolj ven... a lahko tu kaj naredim? Se da kaj nastavljati in kako?

Še slika:

https://drive.google.com/file/d/14W4u0DOgiWvAco87iADV__9CicdzItem/view?usp=drivesdk
melager
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a janza » 4.1.2019 11:52

Pozdravljeni. Naj se pridružim tej temi še jaz. Namreč trudi sam imam podobne težave z centralnim ogrevanjem dvostanovanjske hiše, kot jih tukaj nekateri opisujete. Je pa tako: peč stara 30 let+, Stadlerca ogreva hišo uspešno vsa leta brez težav. Pred ca 20 leti bila predelava- odstranjen bojler zaradi vgradnje peči z gorilcem na olje, posledično tem je bil montiran bojler ločeno od peči. Pred dvema letoma je ta bojler začel puščati vodo in zato je bil zamenjan z novim enake prostornine. No in takrat pa so se začele težave v ogrevalnem sistemu, mogoče zaradi novega točenja vode v sistem? Težava pa je v tem, da radiatorji v nadstropju grejejo povsem normalno, v pritličju pa se vod razveja in v eni veji kjer so trije radiatorji ti grejejo povsem normalno, medtem ko sta v drugi veji dva, ki pa sta topla le na vrhu- drugi oz. zadnji v tej veji je spodaj pravzaprav čisto mrzel. Poizkusil sem že vse nasvete ki jih tu opisujete, nekatere večkrat- črpalko na max. zaprl vse ostale radiatorje v hiši in pustil odprta samo ta dva in sta bila čisto vroča, ko pa sem ostale spet odprl se težava z njima spet povrne. Zračil sem že ničkolikokrat, ampak ZRAKA V RADIATORJIH NI! Dvignil sem tudi tlak v ekspanziji za 0.2 dar in dodajal vodo v sistem, vendar ni nobene spramambe- po vseh poizkusih težava ostaja. Ali je mogoče da se zrak zadržuje nekje v ceveh ki so povezane s tema dvema radiatorjema in kako je mogoče v takem primeru ukrepati in ga spraviti ven? Je možno da bi ga spravil ven oz. v radiator in iz njega odzračil tako da bi tolkel po ceveh? Je to smiselno ali mogoče obstaja kakšen drug postopek? Je morda že kdo imel omenjene težave in jih je rešil? Hvala vsem za morebitno pomoč in nasvete. L.p.
janza
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 4.1.2019 15:29

janza napisal/-a: je ta bojler začel puščati vodo in zato je bil zamenjan z novim enake prostornine. ... medtem ko sta v drugi veji dva, ki pa sta topla le na vrhu- drugi oz. zadnji v tej veji je spodaj pravzaprav čisto mrzel.
- Če je radiator zgoraj po vsej dolžini enakomerno topel, spodaj pa hladen, je vzrok premajhen pretok vode (priprt ventil, zamašek v cevi, …)
- Nič nisi omenil ventila na odvodni cevi radiatorja. Morda je zelo priprt. Podaj fotko, da se vidi priključka obeh cevi na radiator.
- Zrak v cevi bi šel ven, ko si imel ostale radiatorje zaprte in je črpalka potiskala vodo le skozi ta dva radiatorja.
- Tlak v ekspanziji ne vpliva na pretok vode, razen če je tlak vode nižji kot tlak plina v ekspanziji. Tlak plina izenači (medtem je voda manjšega pritiska)z hidrostatičnim pritiskom vode (višina sistema), tlak vode hladnega sistema naj bo 0,2 bar večji od plina.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janza » 4.1.2019 17:22

Ja sem pozabil napisat, vsi ventili na odtočnih ceveh vseh radiatorjev v hiši so ODPRTI na maksimum, tako da pretok vode nebi smel biti problem. Bi moral biti morda kakšen na zgornjem radiatorju priprt za boljši obtok na spodnjih? Tlak vode in tlak v ekspanziji je enak= 1,5 bar, bom še to vravnal z vodo za +0,2 bar če bo kaj pomagalo?! Naj še povem da je odtočna cev ki gre iz teh dveh slabo ogrevanih radiatorjev hladnejša kot pri ostalih , iz zadnjega pravzaprav čisto hladna. Vse skupaj me čudi zato, ker je v preteklosti ves ta sistem deloval normalno. Po potrebi bom tudi še sliko priložil.
janza
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 4.1.2019 17:47

in zato je bil zamenjan z novim enake prostornine.
Ali ogrevaš bojler z toplo vodo iz centralne kurjave? Če da, povej, kje je to priključeno - morda na cevi, ki gresta do problematičnih radiatorjev (z varjenjem zmanjšan presek) - morda skica dela sheme?
vsi ventili na odtočnih ceveh vseh radiatorjev v hiši so ODPRTI na maksimum,
Lahko si vzameš kak teden igre z odtočnimi ventili. Na vseh radiatorjih odpri vtočne ventile do konca, ter pripiraj odtočne ventile, da dobiš v vseh prostorih želeno temperaturo zraka. Delaš ob stalnem delovanju obtočnih črpalk in približno enako nastavljenimi mešalnimi ventili (če jih je več).
Tlak vode in tlak v ekspanziji je enak= 1,5 bar
Med delovanjem sta tlak vode in plina izenačena. Tlak plina se meri, ko je tlak vode manj kot višina sistema (dve etaži = 6 m ? = 0,6 bar). Ureditev tlaka ne bo pomagala pri odpravi težav z le zgoraj vročimi radiatorji.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 4.1.2019 17:49

tlak v sistemu skoraj nima pomena, zaduši radiatorje, v prostorih, kjer ni potrebna visoka temperatura, in tudi bojler, probaj najprej tega, zapri ventil, če je bilo pred menjavo vse v redu, pojdi po sistemu izločanja napak...,malo se bo treba igrati..., da boš sistem "uglasil"..., me je "granikar" prehitel...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janza » 18.2.2020 15:58

Hvala lepa fantje za vse vaše nasvete in razlage v preteklosti, za rešitev tega problema. Naj povem da sem to problematiko rešil v začetku lansko/letošnje ogrevalne sezone in sicer z enim samim preprostim posegom, po vseh poprejšnjih raznovrstnih in neuspelih poskusih. To mi je uspelo z delnim zaprtjem ventila na odtočni cevi iz bojlerja, ki sem ga zaprl do polovice, tako da ta še vedno ogreva vodo v zadovoljivem stanju, obenem pa je zato steklo tudi zadostno ogrevanje teh dveh "kritičnih" radiatorjev. Tako sem na nek način naredil kompromis med nanovo postavljenim bojlerjem in drugo vejo pretoka in ogrevanje teh dveh radiatorjev.
Čeprav še vedno ne vem vzroka za to hibo, pa sem vendarle zadovoljen da sem, tudi z vašo pomočjo, rešil to problematiko. V upanju da bo to pomagalo morda kdaj še komu vas lepo pozdravljam.
janza
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 18.2.2020 18:45

ja tudi jaz imam bojler in pipo na 1/4 četrtini odprtja..., še manj..., to je to, je voda letela tam, kjer so bili upori najmanjši, na radiatorjih pa Hanfossi...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 19.2.2020 12:54

Jaz nisem našel rešitve in sem radiator z jezo odžagal dol in namontiral novega, seveda pred tem sem moral malo steno popravit zaradi jeze.....zaenkrat dela ok. Pri prejšnjem ni bilo zamašitve, cevi so bile dejansko zelo čiste glede na leta uporabe in vodo v sistemu...
Ne razumem zakaj je prišlo d otega oz. kaj je bil vzrok.

lp
s
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov