STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava hidravličnega volana za traktor Nibbi rm4

Izdelava hidravličnega volana za traktor Nibbi rm4

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Izdelava hidravličnega volana za traktor Nibbi rm4

OdgovorNapisal/-a Sebek » 6.1.2020 17:05

Uf ste se razpisali :P :P
Pa gremo lepo po vrsti.

Tako je traktor je pregibni in podoben tomovinkoviču.

Volan imam namen predelati na čisto hidravličnega, ostane samo sornik z 1/3 zobnika na sliki. Ta sornik mora ostati, saj se okoli tega sornika traktor pregiba.
2016-03-30 18.03.03.jpg
2016-03-30 18.03.03.jpg (928 KiB) Videno 3309 krat

Zamenjati moram tole. V tem delu so še zobniki, v katerih nastane prevelika zračnost.
2016-03-31 13.06.35.jpg
Obstoječ volan
2016-03-31 13.06.35.jpg (864 KiB) Videno 3309 krat
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 6.1.2020 17:35

Tako zgleda predel kamor želim zmontirati hidravlični volan.

predel volana.jpg
Predel volana
predel volana.jpg (52.85 KiB) Videno 3301 krat

Takšen je pa traktor

traktor.jpg
traktor
traktor.jpg (57.23 KiB) Videno 3299 krat

Fikus po pregledu predlaganih katalogov nisem našel glave, ki bi imela max dovoljen tlak na priključku T več kot 50Bar. Kar je premalo za zadnjo hidravliko.

Vse zadeve imam namen vzeti pri enem prodajalcu, najverjetneje pri rositeh, ki mi je najbljižji.
Koliko pa imam izkušnje z prodajalci tehnične robe je pa tako, da hvalijo tisto kar imajo na zalogi. Če pa prideš k njim z kako specifično željo in če še čisto točno ne veš kaj bi rad, ti je po obisku jasno še manj ali pa kupiš kar nekaj.

Zato sem odprl to temo, da najdemo točni tip glave, ki je primeren, ter dodamo vse komponente da bo zadeva delala kot more.

To da bo zavijanje v levo hitrejše kot v desno in da bodo obrati volana različni me niti ne bo motilo. Sploh če je potrebnih obratov iz sredine vsaj 5.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 6.1.2020 17:43

Torpedo 55 ima delilec pretoka, pa samo na eni strani navadni dvostranski cilinder, ter različno hitrost in moč levo-desno.
Samo tale traktor ima najbrž že tako majhno črpalko, pa če bi še pretok delil, bo pa še manj, tako da ne eno ne drugo nebi več delalo kaj prida. Mogoče če bi črpalko zamenjal za večjo-enake priključne mere, samo malo daljša pride-če je kaj prostora.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 6.1.2020 17:46

Poglej oni Link na traktor forum, kjer je nekdo predeloval TV.

Če imaš možnost, ti predlagam posebej črpalko za volan. Manj komplikacij in zna biti tudi ceneje.

Imam en rabljen komplet doma, črpalka z jermenico, glava, rezervoarcek, povezano s cevmi. Naj bi bilo še ok. Vendar že nekaj let nisem videl zadeve, tako da ne vem, pod katerim kupom železna je :-?
Če te zanima, grem mogoče iskat in preverit če dela in velikost črpalke.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 6.1.2020 17:56

Poglej tukaj, kako ima narejeno AGT.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 2_mA5pse8Q

Mislim, da imam nekje se seznam rezervnih delov za AGT, moram poiskati.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vajenec32 » 6.1.2020 19:33

Sebek napisal/-a:Tako zgleda predel kamor želim zmontirati hidravlični volan.

predel volana.jpg

Takšen je pa traktor

traktor.jpg

Fikus po pregledu predlaganih katalogov nisem našel glave, ki bi imela max dovoljen tlak na priključku T več kot 50Bar. Kar je premalo za zadnjo hidravliko.

Vse zadeve imam namen vzeti pri enem prodajalcu, najverjetneje pri rositeh, ki mi je najbljižji.
Koliko pa imam izkušnje z prodajalci tehnične robe je pa tako, da hvalijo tisto kar imajo na zalogi. Če pa prideš k njim z kako specifično željo in če še čisto točno ne veš kaj bi rad, ti je po obisku jasno še manj ali pa kupiš kar nekaj.

Zato sem odprl to temo, da najdemo točni tip glave, ki je primeren, ter dodamo vse komponente da bo zadeva delala kot more.

To da bo zavijanje v levo hitrejše kot v desno in da bodo obrati volana različni me niti ne bo motilo. Sploh če je potrebnih obratov iz sredine vsaj 5.

https://www.bolha.com/hidravlika/hidrav ... las-153292

kontaktiraj tega gospoda,mislim da ti bo tako najlažje,pa še cel komplet dobiš pri njemu,na tomo vinkoviča montira tudi črpalke z večjim pretokom,tako da oboje hkrati dela nemoteno
vajenec32
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 6.1.2020 19:49

Prej sem malo zavajal. Na AGT volanski glavi je 5 priklopov. P,T,L,R/CF in povezava na ventil naprej (P za ventil). Zgleda da je prioritetni ventil integriran v glavo.

Sebek, našel sem tudi hidravlični volan, ki sem ga zgoraj omenjal. V bistvu je to volan, "polž" z ročico, mehansko povezano, pomaga pa hidravlika. S tem ne rabiš cilindra, ampak samo povežeš s ročico kontra del. Podobno kot na sliki spodaj (slika je od TV volana)

Če te zanima, povej, bom tukaj prilepil kakšno sliko.
Priponke
TV volan.JPG
TV volan.JPG (42.41 KiB) Videno 3265 krat
Zadnjič spremenil fikus_, dne 6.1.2020 20:03, skupaj popravljeno 2 krat.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kruster » 6.1.2020 19:51

fikus_ napisal/-a:Poglej oni Link na traktor forum, kjer je nekdo predeloval TV.

Če imaš možnost, ti predlagam posebej črpalko za volan. Manj komplikacij in zna biti tudi ceneje.

Imam en rabljen komplet doma, črpalka z jermenico, glava, rezervoarcek, povezano s cevmi. Naj bi bilo še ok. Vendar že nekaj let nisem videl zadeve, tako da ne vem, pod katerim kupom železna je :-?
Če te zanima, grem mogoče iskat in preverit če dela in velikost črpalke.

Se strinjam z napisanim, saj imata traktorček v osnovi malo zobniško črpalko, ki ti v štant gasu ne bo dajala zadostnega pretoka za servo glavo (tudi 50ccm), tako da bi volan normalno vrtel (moral boš počasi obračat volan , da bo črpalka dodajala potrebno olje),hidravlika pa ti sploh ne bo delovala šele mogoče pod visokimi obrati, ko prioritetni ventil zadosti prednastavljen pretok proti volanu.
Avtomobilske servo črpalke imajo namreč "prioritetni"ventil integriran v sebi , ki skrbi, ne glede na obrate motorja, konstanten pretok proti volanu, ostalo olje pa bay-pasira v sami črpalki.
Sam sem pred leti na Holderju A60 , ki ima v osnovi eno črpalko, prioritetni ventil nameščen v sklopu ventilov za ostalo hidravliko, dodal avtomobilsko črpalko , ker me je motilo , da a sem moral navijat gas , da bi delovala hidravlika. Sicer je bilo potrebno v krmilnem batku malo povečati luknjico (na velikost obstoječega), katera določa pretok proti volanu.
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 6.1.2020 20:38

Tako je, AGT ima glavo z 5 priključki podobnega tipa kot je hku 40/4pb. Ta že ima vgrajen prioritetni ventil.

Fikus hvala za ponudbo, ampak mi nič ne pomaga. Nimam pojma kako bi naredil povezavo ročice s sprednjim rotirajočim delom traktorja. Ta traktor nima nobenega končnika, da bi lahko naredil krmiljenje. Po moje je edina varianta z hidravličnim cilindrom, kjer bom moral narediti vpetje za cilinder na obeh straneh.

Se pa strinjam da zna biti črpalka malo švoh še za volan. Moram jo sneti da vidim sploh kakšna je, ker ne vem.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 30.8.2020 20:04

fikus_ napisal/-a:Obstajajo volanske glave z različno "iztisnino" na A in B ravno za namen krmiljenja z dvosmernim cilindrom z enostransko batnico, da je na obe strani do končnega položaja približno enako obratov volana.

Mogoče veš katere volanske glave imajo različno "iztisnino"?
Proizvajalec, tip?
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 31.8.2020 14:00

Pokliči npr. Rositeh, ti bodo točno povedali. Na njihovi strani imaš 3 tipe glav, če poguglaš oznako in proizvajalca, boš izvedel več.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 1.9.2020 5:12

Tako pravijo...
Hidro... "Zdaj si me pa dobil, ne vem, nisem prepričan."
Rosi... Nisem uspel zvedeti, kakšna je razlika med posameznimi glavami. Pravi, da vse to zmontiraš po navodilih in dela tako kot mora.
PPT... Pravijo, da imajo vse glave enako pretok L-D, da ni motočea razlika obratov volana. Je pa možno zadevo rešiti z montažo dveh cilidrov ali z cilindrom z obojestransko batnico.

Ta tazdanji je, vsaj po mojem občutku, še najbolj vedel kaj govori.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

Katero olje za hidravlični volan

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 15.11.2020 8:59

Da malo ubodim temo...
Katero olje, VG46 ali ATF, uporabiti za hidravlični volan traktorja? Prednosti, slabosti...
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 15.11.2020 12:24

Ponavadi VG46. ATF je sicer redkejši, pa tudi pri nižjih temperaturah se ne zgosti tako. Zato ga uporabljajo pri posipalcih za sol in hidravliki snežnih plugov. Je pa dost dražji. VG 46 se viskoznost glede na temperaturo bolj spreminja-pod ničlo je kar gost, zato je dobro, da pustiš zadevo nekaj minut delovat na miru, da olje precirkulira in se malo segreje, pa mu viskoznost pade. Če je olje hudo gosto, je nevarno, da kakšen semerink na kakšnem hidromotorju ven porine ( vsaj pri posipalcih, ki imajo hidromotorje)-pri volanu to ni tako, kvečjemu na volanski glavi. Zato imajo avtomobilski volani ATF not, ker ponavadi vžgeš, pa se odpelješ, ne čakaš, da se bo olje segrelo.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 17.11.2020 14:20

Sajko, hvala ti za podrobno razlago.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč