STROJNISTVO.com • Poglej temo - Različne tehnike varjena in rezanja

Različne tehnike varjena in rezanja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Krešo » 5.5.2008 10:57

Sam sem pred približno 5 let dobil dve zelo stari jeklenki in so mi jih brez problemov zamenjali na interini na kozini. Pri njih lahko menjuješ jeklenke, samo da zamenjaš jeklenko za jeklenko. Ni pomembna velikost niti vsebina. Pregledujejo pa da itak vsako jeklenko
Lep pozdrav

Tomaž
Krešo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tomevla » 5.5.2008 22:12

Matej in Tomaž hvala za nasvet.odpravil se bom v Ruše spotoma pa se oglasil v plinarni.bom javil kako se bo izteklo.
tomevla
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a tomevla » 9.5.2008 11:31

naistrabenz plini so jo brez problema zamenjali in tudi acetilen bodo zamenjali brez problema cena je kisik 15evr.acetilen 62evr. lep pozdrav.
tomevla
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zauran » 14.5.2008 12:41

In naša država proda RUŠE. Nek nemški inžinjer je pred 100 leti napisal da bo karabit (acetilen )odigral glavno vlogo v energecki krizi kot glavni oglikovodik za sinteze pridobivanja viših alkoholov ali goriv.
zauran
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Različne tehnike varjena in rezanja

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 14.1.2019 11:58

Malo obujam stara temo
Prosim,če mi lahko kdo svetuje kakšen tlak se nastavi na reducirnem ventilu pri avtogenem varjenju(acetilen,kisik).Imam pištolo in gorilnike od Teleoptika.Ali se za večji premer šobe gorilnika nastavi tudi večji tlak?Ali mogoče obstaja kakšna tabela,da nebi odkrival tople vode.
Hvala za pomoč.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a binko123 » 14.1.2019 19:17

V tabelah piše porabo plina na uro v litrih kar ti ne pomaga veliko.
Jaz recimo za gorilnik 1 dam 0.2-0.3 acetilena in 1 kisika
3 0.5 2-2.5
ko prižgeš odpreš samo acetilen nato kisik če ti bo ugašal ko odpreš kisik pomeni da je preveč pritiska

za rezanje maš pa na gorilniku tabelo
binko123
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Deutz » 15.1.2019 0:11

Pravzaprav prvo otpreš kisik minimalno (komaj da kaj slišiš) da se acetilen ne skadi in črne saje zaserjejo delavnico... potem pa kot so že povedali.

... za 4-ko pa lahko daš kr 0.5 acetilena in 4-5 kisika če bo pa preveč in ne boš mogel fino regulirat kisik boš pa malo zmanjšal pritisk kisika kot je že rečeno.
Ali imaš varovalke na pištoli ??? !!!... obvezno in ne se hecat... acetilen se lahko vžge v cevi ko ti poči na gorilniku potem pa cev lahko poči to pa ni dobro predvsem če jo držiš med nogami !! :x
Tudi kisik ne sme potisniti acetilen nazaj v jeklenko ker če se poveča pritisk acetilena lahko pride do samovžiga... takrat pa edino kaj mogoče pomaga je hlajenje in hlajenje in hlajenje jeklenke z vodo.
...ja in glej da bodo jeklenke vedno vezane za nekaj čvrstega z verigo ali pa vsaj drotom... ker če pade in odlomi ventil na kisiku pri 150 barih imaš V2 raketo v delavnici :lol:
In še nekaj... Acetilen ne smeš nikoli položit leže dokler uporabljaš kjer je notri v infuzorijski zemlji aceton v katerem se otaplja acetilen in tako rata pasiven...
Verjetno vse to že veš ampak opozorilo ni na odmet... tudi drugim ki to berejo
Jeklenko acetilena bi po pravilu blo treba odpret do koca močno ker takrat zatesni ta zgornji del osi ventila ki jo obračaš. Jaz delam nepravilno on odprem samo za en obrat da lahko čim prej zaprem če bi kaj šlo narobe.. pa to ni vredu.. namreč že sem imel spuščanje acetilena na cevi ki se prepogiba pri pištoli in se mi je že par krat vžgalo... nič ni bilo hudega ampak to ni dobro...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 15.1.2019 7:31

Hvala za konkretne odgovore.
Varovalke(nove) so seveda na pištoli,ker varnosti ni nikoli preveč.Uporabljam pa za občasno krivljenje pa za pogret kakšen kos,ki ne gre narazen.Kar se varnosti tiče pa poznam zadevo ampak ni odveč napisat,da še kdo prebere,ki še ne ve.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.1.2019 11:15

danes imaš v jeklenkah "disu plin" raztopljen eten - acetilen v acetonu, finta je, da ga lahko stisneš tudi do 15 bar, sam eten - acetilen je pa pizdarija, saj v tisti uparjalni plasti dela pizdarijo, ampak je učinek neznaten... ne pusti ničesar, bog ne daj mu dvigniti tlak, se še spomnim "šlosarjev" tu okoli, ko so imeli tiste razvijalnike acetilena in je voda kapljala na karbid..., enkrat je tudi počilo...
kolikor se še spomnim je pihdarija tista trojna vez med ogljikoma???..., bo demz - "alkimist" kaj več povedal...

ja jeklenka z acetilenom "vedno" pokonci...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 15.1.2019 16:45

Pa ti veš, Vili, da se da iz sulfidov in svinca zlato kuhat? :lol:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 15.1.2019 16:56

Živjo. Zelo poučno napisano. Hvala. Me pa zanima kje je pravilneje imeti varovalke; na pištoli ali na reducirnem ventilu? Če jih imaš na pištoli in prerežeš (prežgeš) cev je pot ognju do jeklenke prosta...
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 15.1.2019 17:16

V glavnem, ventili na flašah morajo biti vedno do konca odprti. Ali pa zaprti ... :-?
Sploh če sami plačujete račune.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 15.1.2019 17:23

dakomat napisal/-a:Živjo. Zelo poučno napisano. Hvala. Me pa zanima kje je pravilneje imeti varovalke; na pištoli ali na reducirnem ventilu? Če jih imaš na pištoli in prerežeš (prežgeš) cev je pot ognju do jeklenke prosta...

En šolan centralist je rekel, da morajo biti varovalke na gorilniku in na reducirnem ventilu. Če pa so cevi daljše kot 25 m (za dolžino cevi nisem siguren), pa tudi na sredini. Varovalke imajo tudi "rok trajanja". Preberi...
http://zavar.si/wp-content/uploads/2014 ... -splet.pdf
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 15.1.2019 19:00

Sicer pa, obstaja coprnija z acetilenom, ki topi volfram. Zares.
Imam nekaj bajto v razsulu, ampak če bom uspel najti tisto buklo nekje v kevdru ... - blizu 5000°C ! :D Od acetilena naprej je samo še atomska bomba.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.1.2019 19:18

dobro demz, kje sem ga zasral..., je bilo kaj naribe
...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja