STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kako določiti pravo debelino pločevine

Kako določiti pravo debelino pločevine

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Kako določiti pravo debelino pločevine

OdgovorNapisal/-a helena » 5.1.2008 17:18

Pozdravljeni
sem verjetno ena redkih žensk ki ima strojniški problem - zato upam na vašo kavalirstvo :D
pri hiši imam v betonski plati,ki je debela 14cm, 3 ločene odprtine, ki so velike 105X28cm v eni je na višini 12cm gledano od spodaj zob, ki je velik 1cm na ta zob bi rada položila pločevino na ostalih dveh pa je po dolžini zabetonirano pravokotno železo 14x12cm vse tri odprtine bi rada pokrila s pločevino, ki pa mora prenesti vsaj 225kg teže. Ali mi lahko pove kakšno pločevino rabim da se mi nebi skrivila. pa še to odprtina ki ima zob se občasno uporablja in ne sme biti fiksa.
lepo pozdravljeni in malo pozno veliko sreče v letu 2008
helena
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 5.1.2008 17:50

Pomojem je uporaba samo 1cm robu preveč tvegana. Boljše bi bilo za držalo pokrova namestiti poseben kovinski okvir izdelan iz L profila in nato privijačen v plato.

Kakšna pa bo tista obrmenitev? Neko porazdeljeno breme?

Namesto precejšne debeline plošče bi predlagal ojačitev le te z navarjanjem profilov, saj bo nasprotnem primeru pokrov precej težji.

Lažje bi kdo kaj svetoval, če bi prilepili kakšno sliko, povedali namen tega pokrova, kaj bo na njem...
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.1.2008 18:48

Nisi povedala, kaj in kako povzroča to obremenitev.

Če je to gumikolo, ki pritiska na tla vsaj na 10 x 10 cm mora biti pločevina debeline 6 mm.

Če je to pritisk na vso površino pokrova (recimo nasipano žito debeline blizu 1 m) pa zadošča pločevina 3 mm.

Če je kaj drugo pa povej.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a helena » 5.1.2008 18:53

Se opravičujem jaz sem mislila da sem vam zatežila s preveč podatki :-? zdaj pa vidim da sem premalo napisala.
Slika
To kar je narisano je "avtorsko delo zato se ne smejte prosim" mansarda, ki nam služi tudi kot proizvodnji prostor zato včasih pripeljemo materijal ki ga ni več kot 215 kg + "rudl" zato potrebujem zgornjo odprtino pohodno da nam ni potrebno nositi v zadnji prostor ampak samo pripeljemo sedaj preko desk ko pa potrebujemo cev za gorivo odstranimo deske (ne me vprašat kaj je mislil mož ko je računal kakšne morajo biti luknje mislim pa da je mislil na mini dvigalo) ostali dve pa sta namenjeni elevatorju ki naj bi nekoč prišel na njuno mesto morati pa ravno tako prenesti enako breme kot prva včasih pa na njiju postavimo materijal. Po vašemu odgovoru g.Nicomajstr***???*** sem šla še enkrat pogledat in mislim da nebi bilo nič narobe če bi zob povečali-razbili beton za toliko kot bi bilo potrebno da bi držalo sigurno. A mislite da bi za ostali dve luknji lahko pločevino samo pritrdili z varenjem ali bi bilo boljše še uporabiti kake vijake.

lep pozdrav
helena
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a luka87 » 5.1.2008 21:29

Po moje je bolje, da se pločevina, da čez rob kakih 5cm in se privijači. Uporabil bi 5mm pločevijo, ki bi jo na spodnji strani še malo ojačal in okoli naredil okvir, da se lepo osede v luknjo.
luka87
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 6.1.2008 0:33

Moj predlog, če sem pravilno razumel vse skupaj.
Tisti dve odprtini, ki nimata zoba bi pokril takole: v plato okoli odprtine bi naredil zob, ki bi bil globok enako kot jeklena plošča, širok pa 3cm. Potem pa, če je profil postavljen tako, da je v enaki višini kot vrh plate, bi na njega privaril po dolžini na obeh straneh L profil (30×30), tako, da bi do vrha plate bilo ravno še toliko kot bo debela jeklena plošča. Nato bi na predpripravljeno mesto položil odrezano ploščo, ter jo s spodnje strani privaril na L profil. Če pa je profil preveč pod vrhom plate bi navaril takšen profil, da bi do vrha ostalo samo še za debelino plošče, okoli odprtine pa ravno tako naredil zob, ter čez celotno odprtino dal eno ploščo, ter jo na spodaj privaril na tisti sredinski profil. Tukaj bi dal pločevino debeline 6 mm. Na koncu vse špranje še zasilikonal in bi pomojem moralo zdržati še veliko več kot potrebujete (upam, da bo varnostni faktor v tem primeru izračunal Žerjavar, ker moja mehanika še ni tako daleč, da bi to znal :( )

Za tisto s pokrovom, bi pa ravno tako okoli odprtine naredil zob, potem pa še okvir iz L profila, ki bi ga z vijaki privil v odprtino. Zgornji del tega okvira, bi bil od zoba oddaljen 30mm. Okvir bi bil obrnjen tako, da bi v prerezu izgledal narobe obrnjen L. Nato bi odrezal ploščo, nanjo privaril okvir iz kvadratne cevi 30×30×2, ta okvir iz cevi, bi bil na zunanjih straneh skoraj enako širok kot odprtina v plati, privaril bi še eno diagonalo tega okvira. Na težišču plošče izvrtal luknjo (fi 10), vrtal bi iz tiste strani kjer bi bil okvir (saj se bi prevrtala diagonala tega okrirja in da je točno na sredini kvadratne cevi bi vrtal od spodaj). Na tisto diagonalo kjer bi bila lukja bi privaril še matico s prirobnico. To bi bilo namenjeno dvigovanu pokrova, saj bi potem iz zgornje strani samo še privili tisti vijak z ušesom na vrhu in bi lahko dvignili pokrov. Za to bi uporabil 5mm ploščo, potem bi pokrov tehtal okoli 22kg.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.1.2008 11:34

Kako namestiti pločevino na odprtino? Prilagam skico za odprtino, ki ima na betonu zob. Predlagam, da se v odprtino vstavi varjeni okvir in se podlije in zalije z betonom na ustrezno višino (lahko iz kvadratne cevi 15 x 15 x 1,5). Pločevina bo naslonjena na jekleni okvir in ne bo drobila betona pod sabo. Predlagam, da se jo v oglih privijači z vgreznjenim vijakom M8, da bo fiksna. Če želimo imeti lepo gladka tla, navarimo na okvir še dvignjen rob in do njega poravnamo tla. Ker je dejansko potrebna odprtina dosti manjša, kot je izdelana, lahko v okvir na ustrezno mesto uvarimo prečko (kv.cev 30 x 30 x 2) in pločevino delimo v dva dela, da ne odpiramo vse velikosti odprtine. Če se dela v pločevino luknja za lažje dviganje, pomislimo, da bo skozi luknjo tudi kaj padlo v spodnjo etažo - pa ravno nekomu na glavo.

[img][img]http://www.strojnistvo.com/images/forum/1199615397_aabeton.JPG[/img]

Za drugi dve odprtini pa nebi ugibal potrebne izvedbe. Presek čez odprtino s prikazom oblike železa 14 x 12 in položaj pod pohodno površino bi mi dosti pomagal.[/img]
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a helena » 6.1.2008 14:41

FANTJE in MOŽJE :(
hvala za vaš dosedanji trud - ko so mi svetovali vaš forum so že vedeli zakaj :wink:
g. Žerjavar vas bi pa vsaka rada dobila znate tako lepo obdelat temo da mi je kar neroden - če boste kdaj rabil uslugo iz davčnega svetovanja me kar kontaktirajte.
Glede mojega problema pa upam da sem zadela to kar ste želel imeti :oops: v opravičilo nisem strojnica. železna pravokotna cev je 3-4mm pod vrhom in na sredini po dolžini luknje baje je debeline 4,5 mm - tako mi je rekel bivši tast. vse to sem imela namen narisat pa nisem znala zato sem vam napisala.
še enkrat
HVALA Slika
helena
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.1.2008 17:55

Hvala za pohvalo, spet sem pridobil eno kolo, pa jih imam že tako in tako preveč.

Ker je vgrajena kvadratna cev le 3 mm pod zgornjim robom, predlagam sledeče:
Vogal betona okrog odprtine odštemati v širini 3 in globini 3 cm.
Iz kvadratne cevi 15 x 15 x 1,5 zvariti dva polovična okvirja in ju privariti na obstoječo cev.
Okvir podliti in zaliti z betonom.
Na okvir položiti pločevino 6 mm in jo na vseh štirih vogalih privijačiti z vgreznjenim vijakom na okvir.
Tako bo površina pločevine 3 mm višje kot ostala tla. Upam, da ne bo motilo. Odprtina pa se bo brez problema lahko še uporabila za prvotni namen.
Slika
Bo kdo pomislil, zakaj ne vzamem kotnika za okvir. Kotnik je enostaven, vendar rabi še privarjena sidra, kvadratna cev pa ne.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a helena » 6.1.2008 20:42

HVALA vsem za trud in potrpljenje bom mojstrom pokazala kako morajo narediti - nadzirat pa znam :wink:
helena
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a WETA » 8.1.2008 13:39

nisem prav dobro razumel same situacije na odprtinah.
ampak glede na nekatere predloge, ki vključujejo razbijanje in betoniranje ali pa privijanje L profilov v odprtini, bi sam predlagal, v kolikor ni obvezno, da je odprtina prektita s pločevino, da se v odprtino na rob velik okoli 3 cm položi navadno desko debeline 25 mm, oz eventuelno debeline 50 mm. dimenzija odprtine je majhna, zato deska povsem normalno prenese zahtevano obremenitev. rešitev se mi zdi poceni in hitra.

sam bi privijačil v odprtine po robu , v kolikor to že ne obstaja, L profil od zgornjega roba oddaljen za debelino deske, izžagal desko velikosti odprtine in jo položil vanjo. zadeva je normalno pohodna in prevozna z bremeni opisanimi v prvem postu.
WETA
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.1.2008 14:37

WETA Ideja ni slaba. Ali lahko poveš tip, velikost in število vložkov za privijanje? Izvrtina bo največ 7 cm od roba, da ne bo odkrušilo betona.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a WETA » 8.1.2008 15:24

žerjavar..ne vem ali to rabiš ti ali helena..ma ok.

točnega števila in tipa vijakov in vložkov nebi zdaj računal. sam bi zadevo zagotovo predimenzioniral oz. ugotovil zadostno število vijakov z obremenjevanjem. Kaj dosti vijakov pa ni treba. če montiraš jekleni kotnik 35x 35 mm samo po dolžini, bi ga privil s kakšnimi močnejšimi vijaki fi 8 mm in vložki fi 10 ali 12 mm, globine kakih 80 mm. recimo 5 vijakov na vsako stran. mislim da bi zadostovalo.
deske oz. ploha pa sploh ne bi fiksiral na kotnik, saj ga sam betonski rob dovolj omejuje.
če montiraš kotnik in nanj postaviš desko debeline 28 mm, so vijaki cca 50 mm od zgornjega roba betonske plošče, kar je dovolj globoko, da se ne bo krušilo. če pa je ploh debeline 50 mm, pa še ccaa 20 mm nižje.
WETA
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.1.2008 16:09

Vprašanje je bilo res zame. Z plastičnimi vložki v betom in lesnimi vijaki imam že dolgo probleme. Nikjer še nisem našel tabele ali izračuna dopustne obremenitve. Vsake toliko časa pa me kakšen vijak razočara in popusti, čeprav sem bil prej prepričan, da bo vzdržel.

Pri taki odprtini kot je Helenina pa se ni za igrati. Spodaj so ljudje!
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 8.1.2008 16:44

Žerjavar napisal/-a:Vprašanje je bilo res zame. Z plastičnimi vložki v betom in lesnimi vijaki imam že dolgo probleme. Nikjer še nisem našel tabele ali izračuna dopustne obremenitve. Vsake toliko časa pa me kakšen vijak razočara in popusti, čeprav sem bil prej prepričan, da bo vzdržel.

Pri taki odprtini kot je Helenina pa se ni za igrati. Spodaj so ljudje!

V tem primeru uporaba vložkov sploh pomojem ni smiselna, bolje vzeti vijake za v beton ali še bolje sidra.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov