STROJNISTVO.com • Poglej temo - Hidravlični problem

Hidravlični problem

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Hidravlični problem

OdgovorNapisal/-a DonAndrino » 24.11.2009 18:29

Fantje lepo pozdravljeni!Po občasnem pregledovanju foruma,sem se prijavil tu gor,da mi pomagate pri problemu,ki ga imam.

Dva meseca nazaj sem si omislil (rabljeno) avtovleko z hidravlično pomično mizo (sicer sem prej že dan in noč uporabljal malega Iveco Dailyja z fiksno nadgradnjo,tako da sem na področju hidravlike novinec) in nosilnostjo (po homologaciji) 3.ton.
Do tu vse ok.
No,pred mesecem dni,ko so se temperature spustile tja do ničle in malo pod njo,pa je hidravlična črpalka,ki se vklopi z ročico prek odgona strahotno ropotala.Kontaktiral sem mojstra,ki je zadevo dve leti nazaj izdelal (profesionalno,ni kaj) in mi je malce odpredaval o oljih,upošteval sem njegov nasvet in nalil res kvalitetno hidravlično olje Mobil DTX 15 (46tka) in zadeva je delovala perfektno.
Vsa bremena je miza zmogla z otročjo lahkoto (recimo mojo dvotonsko sedmico),naložil sem tudi prazen tamali Daily (ki ima dejanskih 2360kg),no zadeva je funkionirala,a začuda nič več tako peresno lahko.

Včeraj pa veliki fiasko: nalagal sem prijateljeva RR sport,ki naj bi bil s svojimi 2700kg znotraj dovoljenih obremenitev.Vitel ga je potegnil po spuščeni rampi z lahkoto,toda le ta se ni in ni hotela dvigniti na svojo pozicijo na tovornjak (no,mogoče 15% delovnega giba).
Torej popolna sramota.Najsi sem poizkušal karkoli,hidravlika je bila nemočna.

Danes pa v akcijo;pokličem mojstra,ki je zadevo konstuiral in mi je zagotovil,da če je sistem tesen (torej,nikjer nič ne teče,kar ne) da hidravlična črpalka premalo pritiska.Ok,logično.
Skočim v LeTehniko v Kranj,kupim manometer,ga inštaliram na sistem in glej ga zlomka,manometer kaže max tlak,ki ga sistem dosega pri tovrstni nastavitvi varnostenga ventila 180bar-190bar,črpalkin nazivni tlak je 200bar.Torej v katerem grmu tiči zajec?
Kličem mojstra še enkrat in se ni mogel načuditi podatku.Res!Zagotovil mi je,da je stvar stestirana z 4tonami (tudi prejšni lastnik se je hvalisal z preobremenjevanjem in nakladenjem 3,8tone-bedak) in da cilindri MORAJO zadevo potegniti na svoje mesto brez problema.
Tudi zelo prijazni fantje v LeTehniki so se strinjali,da je edini možni krivec pumpa.Toda ta je ok (po pritisku).

No domislil sem se,da je mogoče še edini krivec pretok olja (?) ali morebiten zrak v sistemu (ko sem menjal olje),toda sicer delajo vsi gibi sistem brez problema!

Iščem mnenja,nasvete,rešitve... :D :wink: :o
DonAndrino
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a arepense » 24.11.2009 18:39

Fante še vprašaj če so varnostnega navili da je dvignil štiri tone,saj zobniška pumpa zmore tja do 300bar le da se ji življenska doba skrajša.
za male ljudi velike stvari
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kopron » 24.11.2009 18:55

V hidravličnem cilindru imaš zanič tesnilo na batu in ti olje uhaja mimo bata. Preveri na povratnem vodu iz cilindra ali ventila kakšen je tam tlak, oziroma pretok olja.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Hidravlični problem

OdgovorNapisal/-a Matej007 » 24.11.2009 20:28

Če si z štajerske, ti lahko jaz menjam tesnilo v cilindru
Matej007
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a petkovar » 24.11.2009 21:34

kopron napisal/-a:V hidravličnem cilindru imaš zanič tesnilo na batu in ti olje uhaja mimo bata. Preveri na povratnem vodu iz cilindra ali ventila kakšen je tam tlak, oziroma pretok olja.

Pozdravljeni!

Ali si pomeril pretok pumpe pri 5bar in pretok pumpe pri 300bar???(pretok se lahko zmanjša za cca 10%) pumpa ti bo, naj bo še tako slaba, dala 300bar ampak, če je slaba se bo njen pretok zmanjšal lahko tudi za 99% torej bo stvar stala na miru (v tvojem primeru cilindri).In Se nekaj, tesnila na batu cilindra zlepa ne bodo tako zanič da ti ne bi dvignilo bremena, le hitreje bo popuščal.
petkovar
Strokovnjak
Strokovnjak

???????????????

OdgovorNapisal/-a petkovar » 24.11.2009 21:41

arepense napisal/-a:Fante še vprašaj če so varnostnega navili da je dvignil štiri tone,saj zobniška pumpa zmore tja do 300bar le da se ji življenska doba skrajša.

Kako pa veš da je recimo "navil varnostni ventil da je dvignil 4tone"??????Ali imaš podatke o cilindrih kakšno silo oddajajo pri določenem tlaku??????? govoriš neumnosti????
petkovar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 24.11.2009 22:05

Če prav razumem, ti cilinder ali cilindra, ki nagibata mizo nista vrnila mize v vodoravno lego? Verjetno je res tesnilo na batu, možno je pa tudi, da se je odvil bat na batnici, ali pa celo počil-ni tako redka napaka, kot bi mislil.Črpalka ni kriva nič, če imaš 180 bar pritiska, pa če ti vitel normalno dela-on rabi dost več olja kot cilinder.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a DonAndrino » 25.11.2009 11:31

SAJKO napisal/-a:Če prav razumem, ti cilinder ali cilindra, ki nagibata mizo nista vrnila mize v vodoravno lego? Verjetno je res tesnilo na batu, možno je pa tudi, da se je odvil bat na batnici, ali pa celo počil-ni tako redka napaka, kot bi mislil.Črpalka ni kriva nič, če imaš 180 bar pritiska, pa če ti vitel normalno dela-on rabi dost več olja kot cilinder.

Bravo,točno tako!

Fantje,vsem izdatno hvala za ažurno pomoč :wink:

No,danes sem ugotovil napako!Hidravlika je popolnoma zdrava in OK,podatki o tlakih so tudi OK,kriva pa je poddimenzionirana miza!!!!! :evil:
Naj razložim: ko se zadeva skipa in zapelje nazaj,je recimo 60%mize "ošvohnjene",saj so vodila do konca raztegnjena,torej 60%vodil je enojnih,40%dolžine vodil pa nalega še na masivno šasijo mize.Če naložiš kratek in težak tovor (viličar s štirimi tonami recimo),je zadeva naložena povsem pri vitlu in torej na 40%tistega dvojno podprtega dela mize.
Če pa je tovor daljši (beri velik terenec ali naložen kombi),pa je velik del težkega bremena naložen na tistem oslabelem delu,na katerem pride tudi do (vizualnega!) povesa,malce se povesi tudi doooolga batnica cilindra,ki skrbi za vzdolžni pomik,"zvita" oslabela vodila,pa ne morejo lepo drseti po masivni ravni šasiji mize.Upor je prevelik in to je to.

Ravnokar sem zadevo poizkusil še s svojo sedmico,ki sem jo naložil povsem nazaj,na švohnejši del mize-le ta se je sicer povsem naložila na tovornjak,toda ko je bil avto na mizi se je z očesom videlo,da je zadeva malce lokasta (na previsu čez zadnja kolesa).Previs je sicer zelo dolg (2,39m).Ko sem avto pomaknil bliže vitlu oz. h kabini, se je bananasti občutek na konzoli razblinil!

Rešitev (po moje)-ojaćitve mize,oz.ojačitve v obliki dodatne kletke po vsej dolžini mize,pa bo,četudi izgubim recimo 150kg nosilnosti,da bo le varna! :x
Se pa samo po sebi postavi vprašanje,kako so usposobljeni tisti,ki izdajajo A test oz. homologacijo za tako stvar.... :(
DonAndrino
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bojan1976 » 25.11.2009 14:51

če bi olje uhajalo v cilindru pri manšeti, potem tlaka ne bi doseglo.
Kakšno pumpo imaš gor. Podaj podatke????
Z timskim delom do željenega uspeha, Black Belt Six Sigma training.
bojan1976
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kopron » 25.11.2009 16:56

Donadrino, tisti strokovnjak ki potrdi homologacijo ne gleda druzega kot to, da je predelava v skladu s priloženo projektno dokumentacijo. Če pa se tebi krivi miza je kriv projektant, kateri je izdelal načrt. Druga možnost pa je nekdo samovoljno spremenil napis za max. dovoljeno obremenitev.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: ???????????????

OdgovorNapisal/-a arepense » 25.11.2009 19:49

petkovar napisal/-a:
arepense napisal/-a:Fante še vprašaj če so varnostnega navili da je dvignil štiri tone,saj zobniška pumpa zmore tja do 300bar le da se ji življenska doba skrajša.

Kako pa veš da je recimo "navil varnostni ventil da je dvignil 4tone"??????Ali imaš podatke o cilindrih kakšno silo oddajajo pri določenem tlaku??????? govoriš neumnosti????

Ne trdim da so ga navili le vpraša naj preden gre v podiranje in preverjanje črpalke ter tesnosti ventilov in cilindrov,za premere celindrov pač ni dal podatkov drugače se da to enostavno zračunat.
Kar se pa govorenja neumnosti tiče,če ne razumeš napisanega potem je bolje da ne komentiraš.
za male ljudi velike stvari
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luka87 » 25.11.2009 21:59

Okoli teh vlek je bilo napisanega malo morje že na tem forumu. Zadeva je mogoče narejena za takšno težo. Ampak mateial se otrudi in se ti zavsak bolj zvija. Pazi le, da se ti kason ne prelomi (se je že dogajalo in se še bo). Najlažja in najmočnejša ojačitev ti je ojačitev samega roba kasona. Na notranjo ali zunanjo stran privari ploščato železo pa se ti bo veliko poznalo. Moraš pa vedeti, da izdelovalci kasonov zadevo delajo za denar in ne za delo. Sam si upam pri polno raztegnjenemu kasonu (3m) in naloženemu kombiju najprej dvigniti kason in šele nato vleči gor in ga mora potegniti brez problema.
luka87
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a DonAndrino » 26.11.2009 9:20

luka87 napisal/-a:Okoli teh vlek je bilo napisanega malo morje že na tem forumu. Zadeva je mogoče narejena za takšno težo. Ampak mateial se otrudi in se ti zavsak bolj zvija. Pazi le, da se ti kason ne prelomi (se je že dogajalo in se še bo). Najlažja in najmočnejša ojačitev ti je ojačitev samega roba kasona. Na notranjo ali zunanjo stran privari ploščato železo pa se ti bo veliko poznalo. Moraš pa vedeti, da izdelovalci kasonov zadevo delajo za denar in ne za delo. Sam si upam pri polno raztegnjenemu kasonu (3m) in naloženemu kombiju najprej dvigniti kason in šele nato vleči gor in ga mora potegniti brez problema.

Ja ti si to upaš,sem videl vaši dve vleki (tudi na fotki na forumu) in si upam trditi,da imate res bullet proof mizi.Super močni! :wink:
DonAndrino
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a luka87 » 26.11.2009 23:00

Ja na materialu res ne šparamo. Je pač zadeva narejena z voljo do dela in veseljem do njega. In ne z namenom zaslužiti kak €. Čeprav na koncu pride zadeva cenovno isto pa se svoje ure imaš slabo plačane. Ampak sam delam to predvsem iz veselja in pridobivanjem novih znanj.
luka87
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zakl » 27.11.2009 7:31

luka87 napisal/-a:Ja na materialu res ne šparamo. Je pač zadeva narejena z voljo do dela in veseljem do njega. In ne z namenom zaslužiti kak €. Čeprav na koncu pride zadeva cenovno isto pa se svoje ure imaš slabo plačane. Ampak sam delam to predvsem iz veselja in pridobivanjem novih znanj.

a lahko kasno sliko pripnes?
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov