STROJNISTVO.com • Poglej temo - hišni filter za vodo

hišni filter za vodo

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

hišni filter za vodo

OdgovorNapisal/-a clovek » 14.9.2022 19:53

Gledam da bi kupil boljši filter za pitno vodo.
Klasični trojni hišni filter za vodo se dobi za manj kot 150 €

Potem pa opazim 6 filtrirni sistem z reverzno osmozo za ca 300€.
Npr.: https://www.pure-pro.com/ec106m.htm
https://www.reverzna-osmoza.si/filtri-ro-membrane.html

RO filter se zamenja na 2-3 leta. Ostali filtri na 1 leto.

Je zadeva v praksi res učinkovita in ali se ne sčasoma nabirajo alge ipd. in na koncu sploh ni tako OK kot hvalijo?
Kaj bi se zgodilo če filtrov ne bi zamenjal 2 leti?

Ali RO filter res očisti vodo do te mere da bi šla ta, brez dodanega filtra z minerali, skozi stene žil? Ne spomnim se več kje sem to slišal.
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: hišni filter za vodo

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 14.9.2022 22:54

Spet en tak, da kar :roll:
Za 150 eur ne bo dobro, pa tudi za 300 ne. Moraš kupit nekaj za 600 eur, torej boljši-boljši filter, to pa bo! Da voda ne bo šla skozi stene žil. :o :D :roll:
Močan občutek imam, da ne rabiš filtra ampak se preseravaš. Od kod si, kakšen vodovod imate, pogledaš letna poročila komunalcev o kakovosti vode? Imaš kakšno konkretno težavo zaradi nečiste vode?
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 15.9.2022 12:33

Predvsem zaradi klora ki ga dajejo povsod.
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.9.2022 13:04

a ni ta klor kot plin raztoplen v vodi, kako se pa ta plin iz vode izloči s filtri pa pojma nimam, se pa izloča s hlapenjem, tako mi je na kratko razložil naš kemik forumaš, ja podobno kot raztopljen zrak - plini iz zraka v vodi..., torej toplejša bo voda več plinov se bo iz nje izločilo, hladnejša je verč se jih bo v njej raztapljalo, to se malo spomnim iz kemije iz gimnazijskih let...

pa še zgodba ispred parih destletih, ko se je naša reka zaradi vročine sredi poletja toliko segrela, da je primanjkovalo kisika v vodi in so ribe na površju hlastale za zrakom, ščuke tudi meterske++..., no so jih ribiči pobirali, pa ne samo njih in jih vozili v hladnejše vode bliže izviru...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cingl » 17.9.2022 8:38

kontaktiraj to firmo iz Velenja. Se ukvarjajo z kakovostjo vode. Daš vzorec vode in na podlagi vzorca ti izdelajo potreben filter.
www.aquavallis.si
HTZ Velenje I.P. d.o.o.
Partizanska cesta 78
3320 Velenje
tel.080 81 89
cingl
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 17.9.2022 12:14

Jes pa grem pu voda za pit na studenc put skala.
Nivo skus enak...divjina... Analiza komunale = Voda je neustrezna...!

F hiš mam pa na vodovodi tut filter.
Zarad peska, da ne vnič pip. Uradno je voda "ustrezna".
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 17.9.2022 14:12

ja pred desetletji je voda tu pri nas iz pipe res malo zaudarjala po klori, pa smo preživeli, tudi tu pri nas, pa ni nihče delal panike glede tega, zdaj pa sprašujem, da ni tega vonja po kloru zdaj ni, a morda vodo florirajo???, to so pred destletji počeli skandinavci, ko so naši vaselajtengarji še pridno klorirali, imamo pa tu v naši dolini res pravo kraško vodo z nevem koliko raztopljenega apnenca in nevem s koliko 100 m jo pumpajo, krasna pitna voda, je pa jeba za el. grelce zaradi izločanja kotlovca to pa, pa na par let spucša bojler, jebiga, to vodo ista žila pa polnijo v kao COSTELLO grajsko vodo), ko so zalaufali polnilnico se je poraba na vodovodu fara povečala za 5x, lepo vas prosim ne delajte panike glede pitne vode...dobro imaš tudi hidrofobe, če sem prav malo bolj pametno napisal, popravite me..., bo kak kemik gor skočil...

ma te firme pa prodajajo samo meglo..., kdor to kupi kar naj..., ja je potrebno ukiniti vse dodatke v vodi, se pa spomnim, ko se je tu pri nas pojavil TIFUS - epidemija tam okoli leta 60, to je bila grozljivka, res panika...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 17.9.2022 18:19

V mojem času je bil cel kletni štuk kemijske fakultete namenjen točno vodam. Zadeva je tako kompleksna, da si zares zasluži posebno obravnavo.

Fluoriranje - ne da me je presenetilo, -ja, me je, ko so pred nekaj leti avstrijci objavili, da fluorja nočejo niti v zobnih pastah. Za fiziološko ga dobimo dovolj skozi prehrano, medtem ko če ga dodatno uvajamo skozi sistem, je pa lahko skrajno škodljivo. Fluor je izjemno reaktiven element, poleg tega pa še tako majhen, da se z lahkoto vrine vmes v vsako kristalno strukturo ki nastopajo v naši naravi. Fluor tako lahko razdejani praktično vsako molekulo odznotraj navzven :-? .

S klorjem ubijamo bakterije v pitni vodi - toda paziti da je koncentracija ustrezna! Sicer dobimo korozijo in sorodne učinke kot pri fluorju. Po reaktivnosti je takoj za fluorjem. V vodo se dodaja kot hipoklorid z aktivnim klorjem, ki se topi v vodi in tvori rahlo kislo HCL (ker ga je pač malo). Če ga je več ... :o Je pa zelo hlapen in se iz vode na ta način izloči. Nekaj se ga pa izloči skozi trdotne elemente v vodi, kjer tvori kloride (kalcijev, magnezijev klorid, bla bla bla). Tudi kuhinjska sol je natrijev klorid npr.

S klorjem je lažje delati kot s fluorjem - paziti je pa vseeno treba, da ga ni preveč.

Pri čiščenju vode imamo v nadaljevanju še uvajanje ozona, da pobije še zadnje preostale aktivne bakterije, ter presvetlitev z UV svetlobo.

Če voda smrdi po kloru, je zagotovo oporečna. Lahko jo odzračiš da se klor izdiši, toda vnaprej veš da je bilo nekaj narobe v pripravi.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 17.9.2022 18:40

demz:
zdaj pa še povej kaj so ga zasrali v toplicah olimje pri naših sosedih, i pa kako ta klor s filtri ločiti iz vode razloži, prosim...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 17.9.2022 18:54

Ne vem ... moja kemija je zelo zastarela. Lahko mu nastaviš sadro in bo tvoril kalcijev klorid, lahko mu nastaviš apnenec in bo tvoril kalcijev klorid - vse to je vodotopno. Lahko ga pa tudi preprosto odzračiš in bo šel kot prost klor v ozračje. Itd.

Filtri kot si jih omenil, običajno pomenijo nekaj od tega (po moje :-? )
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov