epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

pss52ro napisal/-a:Cena projektiranja za ta ali podoben izdelek, ki ni kompliciran je cca 12% cene izdelka + DDV.
Ura projektiranja je pa 40€ in več oddvisno od zahtevnosti projekta.
lp
Stane

strojko napisal/-a:Kar zanimiva debata. Pa naj pridam še jaz svoje mnenje. S konstruiranjem se ukvarjam skromnih 10 let.Pred leti sem tudi sam delal podobne zadeve kot je ta transporter v sklopu nekega podjetja. Če bi mene nekdo vpašal za koliko mu naredim tak projekt bi bila cena med 1000 in 1500€ ali če pretvorim v ure med 50 in 75h, odvisno kakšna je konstrukcija posipala. Pridružujem se tistim, ki ocenjujete za taka dela 20€/h NETO, če delate npr. preko avtorske pogodbe. Kot je nekdo že napisal, ne moreš ocenjevati vse stvari enako. Tisti, ki pravite 10% od projekta, da ampak le takrat, ko gre za unikatni projekt in seveda če ti je naročnik pripravljen povedati koliko je projekt vreden. Takih stvari, ki se bodo izdelovale v nekih serijah pa ni mogoče tako ceniti. Kajti , če sklepam en tak transporter ga podjetje prodaja po ceni cca. 1200€/kos in če bi po tem računali bi bila projektantova cena 120€. Sem pa prepričan, da tale naročnik, ne bo izdelal le enega takega transporterja, torej bo pač vkalkuliral, da bo dobiček dveh transporterjev namenil projektni dokumentaciji. Verjemite mi, imam tudi izkušnje iz sedanje službe, ko delamo kar precej z zunanjimi izvajalci in nihče nima cene pod 20€/h za take zadeve.
Pa še nekaj se je potrebno zavedati, strojnikov tapravih je vse manj in ne si mislit, da če boste postavili tako ceno bo naročnik zlahka našel drugega. Sam sem z Goriške regije in vam povem, da je tukaj že problem najti nekoga, ki zna konstruirat in povrh še modelirat v 3D.
Pa obilo strojnih užitkov še naprej.

Vrni se na Inventor in Inventor Professional
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov