STROJNISTVO.com • Poglej temo - Cena modeliranja

Cena modeliranja

3D modelirnik enostaven, sodoben in zmogljiv. Vprašanja, nasveti, komentarji….

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 3.2.2008 15:40

Pozdravljeni, 25 ur je res zelo malo za takšen projekt. Pa tudi cena je zelo nizka. Ampak, če je erikb, ali pa kdo drug, šele na začetku svoje kariere, si verjetno težko na začetku zbori eno pametno ceno. Pa saj ni edini, ki dela za takšen denar, s časom si bo pridobil izkušnje in se naučil sebe ceniti ter dogovoriti za pošteno plačilo.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a keops » 5.2.2008 8:28

pss52ro napisal/-a:Cena projektiranja za ta ali podoben izdelek, ki ni kompliciran je cca 12% cene izdelka + DDV.

Ura projektiranja je pa 40€ in več oddvisno od zahtevnosti projekta.

lp
Stane

Cena projektiranja varira od 5-25% od izdelavne (ne prodajne!) cene izdelka.Procent je odvisen od več faktorjev (obseg dokumentacije, pa tudi od deleža lastnih tehnoloških rešitev v izdelku, tehnološka zahtevnost izdelka, ipd.).
Da se tudi oceniti porabo časa in na podlagi predvidenega števila ur določiti ceno,
konec koncev, konstruiral sem že tudi na kg izdelka, seveda zelo (oblikovno in funkcionalno) podobne izdelke.
Dobro je priti do cene na različne načine in primerjati rezultate...

Ko pridem do okvirne cene, rečem ženi, naj izbere eno številko od (min. cena) do (max. cena) in to je to..

LP

Keops
keops
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a strojko » 6.2.2008 16:47

Kar zanimiva debata. Pa naj pridam še jaz svoje mnenje. S konstruiranjem se ukvarjam skromnih 10 let.Pred leti sem tudi sam delal podobne zadeve kot je ta transporter v sklopu nekega podjetja. Če bi mene nekdo vpašal za koliko mu naredim tak projekt bi bila cena med 1000 in 1500€ ali če pretvorim v ure med 50 in 75h, odvisno kakšna je konstrukcija posipala. Pridružujem se tistim, ki ocenjujete za taka dela 20€/h NETO, če delate npr. preko avtorske pogodbe. Kot je nekdo že napisal, ne moreš ocenjevati vse stvari enako. Tisti, ki pravite 10% od projekta, da ampak le takrat, ko gre za unikatni projekt in seveda če ti je naročnik pripravljen povedati koliko je projekt vreden. Takih stvari, ki se bodo izdelovale v nekih serijah pa ni mogoče tako ceniti. Kajti , če sklepam en tak transporter ga podjetje prodaja po ceni cca. 1200€/kos in če bi po tem računali bi bila projektantova cena 120€. Sem pa prepričan, da tale naročnik, ne bo izdelal le enega takega transporterja, torej bo pač vkalkuliral, da bo dobiček dveh transporterjev namenil projektni dokumentaciji. Verjemite mi, imam tudi izkušnje iz sedanje službe, ko delamo kar precej z zunanjimi izvajalci in nihče nima cene pod 20€/h za take zadeve.
Pa še nekaj se je potrebno zavedati, strojnikov tapravih je vse manj in ne si mislit, da če boste postavili tako ceno bo naročnik zlahka našel drugega. Sam sem z Goriške regije in vam povem, da je tukaj že problem najti nekoga, ki zna konstruirat in povrh še modelirat v 3D.
Pa obilo strojnih užitkov še naprej.
strojko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a keops » 7.2.2008 11:13

strojko napisal/-a:Kar zanimiva debata. Pa naj pridam še jaz svoje mnenje. S konstruiranjem se ukvarjam skromnih 10 let.Pred leti sem tudi sam delal podobne zadeve kot je ta transporter v sklopu nekega podjetja. Če bi mene nekdo vpašal za koliko mu naredim tak projekt bi bila cena med 1000 in 1500€ ali če pretvorim v ure med 50 in 75h, odvisno kakšna je konstrukcija posipala. Pridružujem se tistim, ki ocenjujete za taka dela 20€/h NETO, če delate npr. preko avtorske pogodbe. Kot je nekdo že napisal, ne moreš ocenjevati vse stvari enako. Tisti, ki pravite 10% od projekta, da ampak le takrat, ko gre za unikatni projekt in seveda če ti je naročnik pripravljen povedati koliko je projekt vreden. Takih stvari, ki se bodo izdelovale v nekih serijah pa ni mogoče tako ceniti. Kajti , če sklepam en tak transporter ga podjetje prodaja po ceni cca. 1200€/kos in če bi po tem računali bi bila projektantova cena 120€. Sem pa prepričan, da tale naročnik, ne bo izdelal le enega takega transporterja, torej bo pač vkalkuliral, da bo dobiček dveh transporterjev namenil projektni dokumentaciji. Verjemite mi, imam tudi izkušnje iz sedanje službe, ko delamo kar precej z zunanjimi izvajalci in nihče nima cene pod 20€/h za take zadeve.
Pa še nekaj se je potrebno zavedati, strojnikov tapravih je vse manj in ne si mislit, da če boste postavili tako ceno bo naročnik zlahka našel drugega. Sam sem z Goriške regije in vam povem, da je tukaj že problem najti nekoga, ki zna konstruirat in povrh še modelirat v 3D.
Pa obilo strojnih užitkov še naprej.

Se kar strinjam z oceno št. ur in ceno konstruiranja.
Ne razumem kaj predstavlja cena 20EUR/h NETO?
Kako izvedeti koliko je projekt vreden? Valjda lahko vsaj oceniš, če ne že kar točno izračunaš.
Pa še nekaj, mene popolnoma nič ne zanima, če naročnik dokumentacije proda en kos ali pa n-kosov.Informacija o serijski izdelavi je pomembna le zaradi pristopa h konstruiranju in tehnologije izdelave.
Običajno je težnja po ponovljivosti velika (s strani naročnika), vendar se postavlja vprašanje ali izdelati dokumentacijo kot da se izdeluje en kos in se "malenkosti dotera" pri montaži ali pa pristopiti bolj perfekcionistično, kar ponavadi pomeni večjo ceno in daljši dobavni rok (za dokumentacijo).
Na splošno pa povprečen naročnik (če ni ravno iz tehničnega področja) nima tri čiste niti kako sestaviti "projektno nalogo" oz. kateri podatki so pomembni (in seveda tudi kateri niso-navadno je teh več)

Strojniki vseh dežel, pokasirati čimveč, dokler so še dobri časi!
keops
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Inventor in Inventor Professional

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov