STROJNISTVO.com • Poglej temo - Okna

Okna

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Re: Okna

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 1.4.2014 7:16

Najprej se odloči kakšmna okna boš imel! Les, les+alu (dobra varianta, ker aluminij ščiti les pred vremenskimi vplivi), PVC bela oz. PVC z barvno folijo imitacija lesa, . . .

Dejstvo je, da vsa zgoraj našteta okna dobro tesnijo, neprimerno bolje, kot 25 ler stara!

Izmeri kakšna okna+balk. vrata boš imel in pri več proizvajalcih poišči informativnao ponudbo. Tako boš dobil občutek o resnosti ponudnika. Pred končnim naročilom pa itak naj pridejo še oni enkrat pomeriti in ti dajo končno ponudbo. Vzemi si čas za iskanje oken!
Pri montaži je dobro da si zraven in jim gledaš pod prste, kaj delajo! Tako velja za vse obrtnike in kvaziobrtnike.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Re:

OdgovorNapisal/-a Brusilec » 1.4.2014 10:48

Enduraš napisal/-a:Noben pri nakupu novih oken ne pomisli na zračenje. Če je prostor majhen in so vrata zaprta...recimo kakšen kabinet, bo notri hitro slab zrak.

Stara okna so bila vsa zvita in so zato lepo počasi zračila prostor, nova pa fino zatesnijo in moraš vsake pol ure luftat, če te slab zrak moti.

Rešitev:
- reže v oknih za zračenje (malce hecno...nova okna z 6x zasteklitvijo in spodaj reža, da lahko hladen zrak piha v stanovanje...res zmaga :lol:)
- ventilacija z rekuperatorjem ('malce' dražje in veliko boljše)

Malce stara tema, ampak vseeno..
če se ne motim majo vsa nova okna možnost tudi priprtja,.. to ti po potrebi tudi spušča zrak v sobo (ne kipnjeno, ampak da okna ne čisto potegne).
Pa tudi druge rešitve so že.. tako da to nebi smel biti problem.
Brusilec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a majkeljanuar » 11.6.2014 13:53

V bistvu imaš danes na voljo le 2 dobri opciji, pvc in lesena, če pa želiš samo zaradi izgleda pa je na voljo danes tudi kombinacija obojega, tako da je je poskrbljeno tako za ceno kot izgled. Edina razlika med lesenimi in pvc je v ceni. PVC so cenejša, glede tega, da imajo nekateri plesen, so si pa itak sami krivi. Vsa okna danes tok tesnijo, da je treba zračit prostor. Če to delaš, ne boš mel plesni, pa je to pvc ali les.
majkeljanuar
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.6.2014 17:06

če se ne motim majo vsa nova okna možnost tudi priprtja,.. to ti po potrebi tudi spušča zrak v sobo (ne kipnjeno, ampak da okna ne čisto potegne).
Vpliv reklame: okna ki dihajo. Primerno le za občasno naseljeno stanovanje.

Prostor bivanja je treba prezračevati = odstraniti CO2, neprijetne vonjave in vlago (para v zraku) ter dovesti kisik.
V času kurilne sezone to pomeni, da si iz prostora odstranil določeno količino toplega zraka in ga nadomestil z hladnim zrakom = toplotne izgube zaradi prezračevanja.

Možnosti prezračevanja glede na toplotne izgube:
1- Najslabši izkoristek daje neprestano prezračevanje z naravnim pretokom (priprta okna, okna na kip, okna ki dihajo) Izgube so odvisne od količine izmenjanega zraka (velikost odprtine za neprestano zračenje).
2- Znatno bolje je prekinjeno prezračevanje z odpiranjem oken. Ko se nabere dovolj CO2, vlage, vonjav, odpremo vsa okna na široko za 1 do 2 minuti in vse zapremo. S tem smo zamenjali kakih 80 % zraka prostora, toplotne izgube pa niso velike, ker s tem nismo ohladili notranjih akumulatorjev toplote (pohištvo, predelni zidovi, ...
3- Kontinuirano prisilno prezračevanje z rekuperatorjem. Rekuperator nam vrne kakih 80% toplote, ki bi sicer šla navzven z izstopajočoin zrakom.
4- Avtomatsko prisilno prezračevanje z rekuperatorjem. Senzorji CO2, O2 in vlage regulirajo količino izmenjave zraka skozi rekupertator.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 11.6.2014 22:42

Sem jih včasih montiral pa lahko povem da so med lesenimi in plastičnimi ni kakšne hude razlike. Je pa lesena potrebno vzdrževati. Kvalitetna plastična so po 10 letih še kot nova. Če bi jih dajal na svojo hišo bi dal sigurno pvc višjega ranga. Nikar pa kupovati poceni pvc oken ker poznam več primerov ko so bila po nekaj letih zanič (povita, niso tesnila, se celo niso dala zaprti/odprti )

Glede plesni je pa tako da če se zračenje pravilno izvaja (do konca odprto okno za par minut) problemov s plesnijo nebo, razen če vam kje moči stene. Plesen pa se hitro pojavi če pozimi zračimo z okni na kip (priprto), ker se stene ohladijo in nato se ustvari kondenz.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a majkeljanuar » 13.6.2014 12:27

Se mi zdi, da so tisti, ki imajo toliko enih pomislekov s plesnijo na pvc oknih zdaj dobili odgovor od bivšega monterja, ki je tako praktična kot teoretična.
majkeljanuar
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a susa » 14.6.2014 9:22

Plastika- žalost !!
Če drugje ne pa pri morebitnem požaru. Steklo v trnutku pade iz okna in ti zagori v stanovanje.
To se zgodi da ti zunaj v bližini okna pride do požara. Plastika se v trenutku stopi.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igorb » 17.6.2014 7:29

jaz imam plastična, zakaj razlika v ceni med najdražjimi plastičnimi trojni termopan ,in enakovrednimi lesenimi je bila 100%,okna se lepo zapirajo tesnijo v burji testirano lani sunki do 180km/h,žleb je odtrgalo okno je ostalo, res je da nisem pomislil na požar,hišo tudi zračimo,oz stalno se nekdo sprehaja in odpira vrata,lesena so lepa ampak glede na razliko v ceni so bila zame predraga.
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a susa » 17.6.2014 10:26

Pošten odgovor igorb.
Odločil si se glede na ceno in to je ok.
Vsa okna so dobra le ljudje smo različni in imamo različno globoke denarnice.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igorb » 18.6.2014 7:00

nisem se odločil glede na ceno,odločil sem se na razmerje cena kvaliteta,oboja okna imajo isti termopan ali zasteklitev,skoraj enako oziroma zapiranje je vpeto oz ko je zaprto drži enako število zatičev,steklo ima enako toplotno prevodnost,debelina profila je 88mm,največje krilo je 1200 x 2400mm to so mi svetovali ker je hiša na burji,menda se večja površina stekla bolj upogiba in je nevarno,cena plastike z vgradnjo po pogajanjih in 50% avansu 8200€,okna enakih gabaritov izdelana z lesenimi lepljenci 15000€.
kar me je najbolj prepričalo malo sem se naredil "glup"in si ogledal proizvodnjo lepljencev,ves slab les so lepili na sredino,ko sem delavca(dosti naokrog) vprašal zakaj je odgovoril da tega itak nobeden ne vidi ker je na sredini lepljenca,lahko verjameš da je bil tam les ki ni bil vreden svojega imena,moje mnenje lesena okna,da če je masiva ampak to kar delajo danes z lepljenci (verjetno ne vsi) ampak jaz nimam časa gledat tega čeprav moj kolega (prodaja lesne stroje,on se nasmehne in pravi da skoraj vsi)
res ni vredno te razlike v ceni.
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a susa » 18.6.2014 15:41

lepljenci so boljši kot masiva! Seveda zunanji sloj in notranji morata biti dolžinsko nespojena. Boljši od masive zato, ker se ne zvijajo.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a majkeljanuar » 21.8.2015 9:46

A kdo ve kako je s tem ponudnikom oken - http://www.okna-vranesic.si/?
Vidim, da nudi okna s 5, 6 ali celo 7 komornim profilom. A je za hišo sploh smiselno imeti 6 oziroma 7 komorni profil?
majkeljanuar
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.8.2015 10:12

Ko kupuješ okno, ne nasedaj hvali profila, šipe, ... ampak primerjaj le skupno toplotno prevodnost (okno kot celota).

Na ekonomski račun, katero okno se bolj splača, pa vpliva tudi: podnebno področje (razlika med Izolo in Babnim poljem), cena tvoje toplote (energent) ter predvidena življenska doba okna.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 21.8.2015 11:35

majkeljanuar napisal/-a:A kdo ve kako je s tem ponudnikom oken - http://www.okna-vranesic.si/?
Za sama okna in prvo montažo ne vem, ampak po tem, kar sem videl pri menjavi na eni marlesovi montažni hiši, so šalabajzarji, sposobni bajto zrušit.
Original 30 let stara okna so imela tesnenje z ekspandirnimi trakovi (torej kot pri ral montaži, le brez finesnih detajlov današnjega standarda), oni pa plastiko na les filali s purpeno, nepotrebna zračnost med stavbo in oknom kot da se vgrajuje v vijugasto 150 let staro kamnito hišo... Garantirana tesnost...

In najhuje, stebri med okni/vrati (kjer so bila okna/balkonska vrata druga ob drugem), ki so pri montažni hiši nosilna konstrukcija, postavljeni vsake 1.2m: so jih kar požagali... ker jim je bilo lažje okna skup zvijačit pa škatlo za rolete čez 3 luknje...
Ko sem videl to njihovo "delo" je bilo le :o
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov