zdravo, ali lahko odprem podjetje ce hocem izdelovati avtomacke tehnice za polnjene vreč? Po poklicu sem Strojni tehnik. podjetje se lahko odpereš ali problem je verjetno z pridobitvijo obrtnega dovoljenja? Za stroj potrebujes tude CE certifikat?
irgo22 napisal/-a: lahko odprem podjetje ce hocem izdelovati
Kakšno vprašanje - tak odgovor. Izdeluješ lahko kar želiš, če ni našteto med kazniva dejanja. Za prodajati svoj izdelek pa moraš pridobiti državno dovoljenje. So različni pogoji za odprtje podjetja glede na dejavnost. Še nasvet: dober podjetnik je vedno prijazen; tudi do tistih, ki mu prijaznosti ne vračajo. (marš....)
Obrtne dejavnosti in ustrezne poklicne usposobljenosti za katere je treba pridobiti obrtno dovoljenje: https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=URED6436 Če odpreš d.o.o. potem ne rabiš obrtnega dovoljenja. Verjetno bo potreben CE certifikat. Zaradi električnih komponent in zahtevane fizične zaščite premikajočih delov izdelka.
Potreboval boš nekoga za umerjanje in papirologijo povezano s tem. Lahko to delaš tudi sam, za to moraš imeti primerno opremo ter biti usposobljen za to.
smo delali komunalno opremo, pluge, posipalnike..., potreben je bil CE, ki ga izdelaš sam, za domači in tuji trg, vse informacuje glede CE sem dobil na tržnem inšpektoratu v N Mestu, krasen možakar, moja izkušnja..., za tlačne posode, smo imeli pa zunanjega tresojevalca, TUV, potem pa biro veritas...
Prej preštudiraj in se pozanimaj kaj vse rabiš: certifikati, dovoljenja, zascita…, ko imaš izdelek pripravljen in zadeve nastavljene, takrat pa odpri podjetje in se truditi za trg. upam da je to kakšna dobra niša. svetujem ti da greš z doo- jem. Ne ker si tehnik imaš zadosti kar potrebuješ.
Najlažje je začet z popodanskim s.p. , najmanj stroškov pa delaš lahko kot normalna firma. Pazit moraš kaj boš registriro pod glavno dejavnost, da ne boš pado pod obrtna dejavnost ali kaj drugega. Ko sem jaz pred 20 leti odpiral in spraševal kaj potrebuješ je bil vedno drugačen odgovor, pa tudi če si vprašal ljudi z enako dejavnostjo je vsak odgovoril drugače, pa še vedno je tak. Celo na obrtni zbornici so se vsi smejali ko sem jim povedo, kaj bi rad delo in kako. Težava je v tem, da v Sloveniji ne dobiš vseh informacij na enem mestu.