STROJNISTVO.com • Poglej temo - Inzenir zacetnik placa

Inzenir zacetnik placa

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Re: Inzenir zacetnik placa

OdgovorNapisal/-a gapi2109 » 24.9.2023 1:21

Aja, pa še nasvet, da ne pozabim.
J*bat ga, prva zaposlitev ni ravno neko izhodišče za pogajanje. Cilj naj ti bo da se čimveč naučiš, pa pri naslednjem koraku potem več iztržiš.
Zmeni se za neko plačo za preizkusno obdobje. Po moje mora biti vsaj povprečna slovenska oz. bolje da začneš višje, škodi sigurno ne (preštudiraj bilance podjetja oz. se malo poduči tudi o tem, da boš vedel kam lahko sežeš - nekateri nimajo pa če se ubiješ - sem v prjlejšnjem prispevku napisal razlog), potem pa si zagotovi dogovor, da se po preizkusnem obdobju poviša in se letno povečuje. Za to pa se dogovori za neko metriko, preko katere boš vsako leto pokazal kaj v podjetje doprineseš.
Pa ne pozabiti da imata preizkusno obdobje oba - ti in delodajalec. Oba se lahko po koncu preizkusnega obdobja odločita da odstopita od pogodbe.

Jaz sem imel preizkusno obdobje że med študijem in se potem obema stranema ni bilo potrebno s tem zaj*bavati med začetkom same zaposlitve. Kar bi marsikomu priporočal - malo več samoiniciativnosti ne škodi...

Sej zdaj mi plača ni tok nujno potrebna, samo podjetje je v okolici, druga podjetja zdraven pa bom malo slabše plačajo. In je tudi tehnološko kar napredno. Sem se kar nekaj stari naučil od mentorja. Samo so delavci malo jamrali, da plače malo stojijo, pa da ljudje ki pridejo na novo imajo skoraj iste plače kot ljudje zaposleni že 10 let. Res da so navadni delavci, samo imajo en kup znanja in izkušenj, ampak jih je veliko nekaj let pred penzijo in šefi verjetno vedo, da ne bodo zapustili firme. Sem slišal sumljive svari, da se z potencialnim delavcem dogovorijo za plačo ustno, v pogodbi je pa nižja številka. Denar je, samo ga mal zase šparajo, oz. za priotizirane ljudi v vodstvu.

Sem vprašal malo okoli in študente preko študentskega servisa naj bi plačali tam 1475€ bruto. Poten bi bilo 1500-2000 neka razumna vsota. Verjetno bi bilo res dobro malo višjo plačo ker je dvignit res nočejo, mogoče 5% ampak tisto je inflacija.

Eni zaposleni so mi rekli, da me bodo takoj vzeli, ker baje rabijo ljudi. Sam ne vem koliko resnice je v tem, po praksi so me pohvalili in sem jih kontaktiral za študentsko delo in ni bilo odgovora. Eden je šel osebno vprašat pa ni dobil. Najbrž ker vejo, da bodo zdaj spet študenti in dijaki na praksi, katere pa plačajo 1.5€-2€ na uro na koncu jim pa še država da denar povrne z malo sreče na nekem razpisu. Zastonj delo vbistvu. Imajo nek notranji sistem sledenja uspešnosti za raznimi seznami opravljenih del in potem to sledijo. Ponavadi so dobro poslovali, lani je bilo pa nekaj izgube zaradi Rusije.
gapi2109
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a cr7 » 24.9.2023 12:36

gapi2109 napisal/-a:
Sej zdaj mi plača ni tok nujno potrebna,

Ne tega govort, nikoli. Tudi če zase ta trenutek tako vidiš, nikoli.
Kratkoročno boš s tem razmišljanejm škodil ostalim, dolgoročno pa sebi in ostalim.
Vedno se pogajaj. Ker si na začetku se pogajaj malo, še posebaj če že imaš nekaj za pokazat, kasneje več.
cr7
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 24.9.2023 17:21

gapi 2109, po tem kar pišeš je to standardno status quo slovensko podjetje, ki mu gre malo bolje in se zaveda svoje prednosti pred konkurenco, kar se novačenja kadra tiče.

Kot ti je bilo rečeno, pogajaj se, bo tako na dolgi rok za vse v branži bolje.

Verjemi pa, da sigurno potrebujejo sposoben in učenja željan tehnični kader. Edino opcija je da bodo raje še naprej vzdrževali ta status quo in iz trme zanemarjali napredek in to na dolgi rok ne bo dobro za podjetje.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gapi2109 » 25.9.2023 11:09

Sej vem. Mogoče nisem dovolj samozavesten, sej šolo sem naredil (skoraj, še malenkost), ampak mi kar nekaj predmetov ni šlo najbolje. Vprašanje koliko je višja šola vredna v primerjavi z visoko. Sej se poskušam mal tud sam naučit, samo je včasih težko dobit legalno software, npr. za Siemens. Sej se bom pogajat probal, samo nočem bit preveč požrešen, da ne bodo drugega kandidata namesto mene vzeli.

Res nimam občutka kakšna naj bi bla začetna plača za nekega začetnika, sem malo prebiral po forumu tukaj in so ljudje govorili "ja 1000€ neto za diplomiranega inžinirja strojništva je v slo začetna plača". Verjetno rea pametno reči na začetku za višjo plačo, ker pozneje nočejo višat, mogoče za malo, ko groziš z odpovedjo.
gapi2109
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 25.9.2023 11:59

gapi2109 napisal/-a:Sej se bom pogajat probal, samo nočem bit preveč požrešen, da ne bodo drugega kandidata namesto mene vzeli.

Večen problem trga v kapitalizmu. Tako pač je. Najdi si še kakšno opcijo in jo izkoristi, ker trenutno še nisi nezamenljiv. Redko kdo je, se pa včasih uspe komu temu približati. :D Sposoben tehnični kader je kar blizu temu trenutno, samo ne znamo tega izkoristiti.

Drugače pa ja, tole velja na tem svetu:
The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people are so full of doubts. - Bertrand Russell
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 25.9.2023 16:54

grega09 napisal/-a:Drugače pa ja, tole velja na tem svetu:
The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people are so full of doubts. - Bertrand Russell

Tole je tole drugače povedano...
Slika
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 25.9.2023 18:08

Ja veliko se jih ustavi tam na prvem vrhu. Potem pa dol in jih (nas) veliko tam tudi ostane, kar nekaj časa. Redko kdo spleza na drugi vrh... :D Traja kar nekaj časa in dela...

Je pa zanimivo kako je graf podoben Gartnerjevemu hype ciklu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gartner_hype_cycle
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 25.9.2023 20:18

Drugače se pa zadeva zelo enostavno razume, če veš za dejstvo da so naše plače obremenjene z najmanj 65% dajatev. Ob tolikšni obremenitvi ni šans da bi se plače sploh kdaj kaj popravile.

Lahko pa uzakonimo uravnilovko pri deficitarnih službah ... :P .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gojgl » 26.9.2023 8:22

V nadaljevanju podajam morda še neznano fizikalno razlago plačnega sistema :D

1. Iz splošnega življenja sta znana reka „Čas (=t) je denar” in „Znanje je moč (=P)”.
2. Iz fizike je znana definicija „Moč (=P) je skalarna fizikalna količina, določena kot Delo (=W), opravljeno v enoti časa (=t)” oz. kot formula P=W/t oz. "Moč=Delo/Čas".

Če v omenjeno formulo "Moč=Delo/Čas" vstavimo definicije iz točke 1, torej „Čas (=t) je denar” in „Znanje je moč (=P)”, dobimo formulo
Znanje=Delo/Denar.
Da dobimo vrednost Znanja (=Denar), premečemo omenjeno formulo in dobimo
Denar=Delo/Znanje.
Iz te formule sledi, ko gre znanje proti vrednosti nič, gre denar proti neskončno, ne glede na vrednost dela, tudi če je vrednost dela zelo majhna. Obratno gre denar proti nič, ko se vrednost znanja približuje neskončnemu, tudi če je vrednost dela velika.

Logičen zaključek: Manj ko imaš znanja, več denarja zasluziš.
---
Patentni zastopnik
gojgl
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost