STROJNISTVO.com • Poglej temo - Inzenir zacetnik placa

Inzenir zacetnik placa

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Re: Inzenir zacetnik placa

OdgovorNapisal/-a grega09 » 16.8.2019 10:37

Kar si omenil glede sindikatov in upoštevanja inflacije se strinjam in po mojih podatkih je enako v Avstriji. Če prav razumem je to tudi pri nas zajeto v splošnih pogodbah o zaposlitvi ali ne? Če ni skrivnost me zanima v kateri večji slovenski firmi si pa delal? Kaj veliko velikih tako ni več.... :(

Glede očitanja boljših pogojev drugim se pa strinjam. Bolje kot to bi bilo usmeriti energijo v izboljšanje pogojev pri sebi, kot pa skozi govoriti, kako je nekaterim fajn, drugim pa ne. Samo v praksi ne gre oz. je težko. Fovšija se prerine skozi vsepovsod... Je tudi lažje klamfati kot pa kaj narediti, ker narediti tu kaj, da bo bolje, ni enostavno.

Me pa osebno včasih jezi, ko se govori povsod, da nekega kadra primanjkuje, potem pa pridejo ljudje na razgovore, pa se o minimalcih ali malo nad pogovarjajo. Nekako se poruši temelj ekonomije o ponudbi in povpraševanju, če mene vprašaš. Razmišljam potem, da sta dve možnosti. Ena je, da kadra ne primanjkuje, druga pa da ga primanjkuje, samo nekega nižje do srednje kvalificiranega, ker več pa tako naše gospodarstvo ne rabi. Kdor pa bi rad pa kaj več, pa gre v tujino...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mate07 » 18.8.2019 7:21

Za min.plačo 620-640 ne bo noben začel delat!
Tko da velik sreče z iskanjem takega kadra.
Mate07
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 18.8.2019 15:13

Mate07 napisal/-a:Za min.plačo 620-640 ne bo noben začel delat!

Glede na to da se gre za govora o začetnih plačah, koliko ljudi je pripravljeno požreti manjšo plačo, za obljubljene "dobre" izkušnje? Ali pa ker je lažje odmislit 100, 200, 300 evrov mesečno kot pa glavobol zaradi menjave službe, novega priučevanja, novih sodelavcev.. Pa še pogodba ni več za nedoločen čas, ti pa 2 otroka, kredit za hišo in passata na lizing. Znan slovenski recept ne?

čeprav to bolj velja ko imaš plačo nad jurja in si že dobro situiran. Pri minimalcu ti ponavadi vsak evro šteje.

@Grega saj se ponavadi ne govori o minimalcih glih, samo je pač catch da če maš ti oddelek kjer ti majo celoten kolektiv plačilni razred npr. 20-25, ne more prit novi zunanji sodelavec pa zahtevat 32 grupo ne? Čeprav je bolj verjetno da je celotni kolektiv podplačan, ker se večje firme težje prilagajo trgu. Predstavljaj si da se je povprečna bruto plača dvignila za 200 evrov zaradi izredne gospodarske rasti kot smo jo imeli 2014-2019, podjetje pa ima 1000+ inženirjev. Ni šans da to podjetje zdrži. Mentaliteta vsake kadrovske pa je itak taka, da kader že pri vratarju čaka na zaposlitev. Samo odhod kvalificiranega kadra pa priučevanje novih ljudi ni nikoli ovrednoteno. Tebe ceni šef, pa njegov šef, višje pa si samo številka za zaprtimi vrati.

Kar se pa tiče v kateri firmi sem bil pa ne bom razlagal javno. Lahko pa namignem da si ze bil v tej firmi, ko si kupoval svoj vertikalni center, ker sem ti jaz predstavljal Siemensov krmilnik :)
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 18.8.2019 23:00

Tu si me pa z nekom zamenjal. Nisem še kupoval vertikalnih centrov, pa nihče mi ni nikoli predstavil Siemensovega krmilnika. :D :D :D
Ne rečem, da ga ne bi imel, samo tako daleč še nisem prišel, kot ti tu pišeš. Če sem se kdaj na kakšnem sejmu mogoče malo informativno zanimal, to je bilo pa to. Po napisanemu in mojih izkušnjah z našimi kraji si delal pa v BTS-u. Je še kakšna druga možnost? :D

Tudi tvoj priimek mi ni znan, če lahko predvidevam, da je del tvojega uporabniškega imena tukaj... :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 19.8.2019 9:52

Nisem od BTSa, sem pa njihova stranka :)

Bom ti poslal na zs ob priložnosti katero podjetje.

Drugače pa itak ni vse v denarju.. Če delaš vsaki dan po 10h za 2000 al pa efektivnih 5-6 ur za 1200 eu je to razlika med stanjema ko dan in noč. Služba se ti načeloma ne sme prelivat v privatno življenje, razen če je kak lušten projekt. Kak začneš stres domov nosit bo nekaj popustilo. Al odnosi al pa zdravje :)
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 21.8.2019 19:03

Glede na to da sem imel jaz kakšnih 10 začetnikov čez tekom preteklih 10 let - eden je kasneje postal moj vodja, drugi vodja proizvodnje... lahko rečem da si začetniki ne zaslužijo več kot 800€ neto. Preprosto ni takšen output kot bi pričakoval, saj traja bistveno dlje kot recimo priučenje varjenja. Varilec se nauči delat v roku 1 tedna pa do 1 meseca, konstruktor pa v več letih ali pa nikoli.
Je pa zato usposobljeni inženir bistveno več vreden kot začetnik, vsaj za faktor 2. Dober inženir je nenadomestljiv in nekakšen temelj v podjetju.
Če ciljaš na vodstveni položaj moraš biti dober čvekač (vsaj tako kaže pri nas da to velja) neglede na omejeno znanje ali nizke miselne sposobnosti. Vodstveni položaji so spet bistveno bolje plačani, vsaj za faktor 2 kot ga ima povprečno plačani podrejeni.
Predvidevam pa da je vse stvar dogovora, tako da verjetno moraš dati obvezno svoj predlog za plačo pri pogajanju za ceno in ne samo sprejeti tisto kar ti ponudi.
Jaz bi začel z 900€ neto, potem pa vsaj 1500€ neto. Za manjše podjetje moraš reči več, saj boš bistveno več izkoriščen (več dela, manj svobode pri odločanju, delal boš kot robot) za manj denarja kot v večjih podjetjih, kjer boš bolj specializiran in boš imel možnost izvajat po lastnih delovnih postopkih za dosego cilja.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 21.8.2019 19:19

Mislim ... štorast si kot babja bergla, od nekdaj.
Kako se lahko v enem samem sestavku 5 x negiraš? Mislim - kako so ti lahko dali v izobraževanje začetnike, praviš da zadnjih 10 let, če se pa še sam sebe ne poznaš :o . Saj si jih že na začetku samem uničil! :o

Upam, da si samo nespreten na tipkovnici, ker tole kar si napisal, je grozljivka.

Če dobiš kader, ga je treba vzgojiti. Morda bi šel na neko vrtnarijo, kjer ti v par letih pokažejo, kako se vzgaja. Ne pa, da ga zatreš že na samem začetku ! :-? In - to ni denar. Niti približno. To je naložba za v naprej. Pri mladem so cilji tisti, denar je šele na drugem mestu. Če boš pa mlademu dal že na začetku prevelik denar, je pa tako kot bi mladega psa (nemškega ovčarja) po ušesih božal. Ostanejo klempavi.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 22.8.2019 10:48

Nisem se nobenkrat negiral.
Sam sebe odlično poznam.
Jaz nobenega ne zatiram in pišeš nekaj kar nisem napisal.
Zaradi mene ni še noben odšel od podjetja, kvečjemu mi jih je uspelo zadržat.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a favorites » 22.8.2019 10:53

Vsak človek je nadomestljiv, razlika je samo v času nadomestitve ;)

Zaslužiš si odvisno od tega koliko znaš. Nekateri že v štartu 1500+, nekateri niti 700eur (tudi če je magister s povprečjem 10).
Lp
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 24.8.2019 21:29

favorites napisal/-a:Vsak človek je nadomestljiv, razlika je samo v času nadomestitve ;)

Zaslužiš si odvisno od tega koliko znaš. Nekateri že v štartu 1500+, nekateri niti 700eur (tudi če je magister s povprečjem 10).

znanje in produktivnost nič ne pomenita v privat sektorju.
dobiš toliko kot se zmeniš, delodajalec bo pa gledal kako te bo ožel kolikor se da.
pri 100 zaposlenih če vsakemu odtrga 50€ pri plači na tak ali drugačen način, pa še kakšnih 200€ pri prispevkih, potem ti je jasno da se to izplača. Na letni ravni to pomeni tudi 200k€ ali več.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 25.8.2019 4:59

KrajncM napisal/-a:
Mate07 napisal/-a:Za min.plačo 620-640 ne bo noben začel delat!

Glede na to da se gre za govora o začetnih plačah, koliko ljudi je pripravljeno požreti manjšo plačo, za obljubljene "dobre" izkušnje? Ali pa ker je lažje odmislit 100, 200, 300 evrov mesečno kot pa glavobol zaradi menjave službe, novega priučevanja, novih sodelavcev.. Pa še pogodba ni več za nedoločen čas, ti pa 2 otroka, kredit za hišo in passata na lizing. Znan slovenski recept ne?

čeprav to bolj velja ko imaš plačo nad jurja in si že dobro situiran. Pri minimalcu ti ponavadi vsak evro šteje.

@Grega saj se ponavadi ne govori o minimalcih glih, samo je pač catch da če maš ti oddelek kjer ti majo celoten kolektiv plačilni razred npr. 20-25, ne more prit novi zunanji sodelavec pa zahtevat 32 grupo ne? Čeprav je bolj verjetno da je celotni kolektiv podplačan, ker se večje firme težje prilagajo trgu. Predstavljaj si da se je povprečna bruto plača dvignila za 200 evrov zaradi izredne gospodarske rasti kot smo jo imeli 2014-2019, podjetje pa ima 1000+ inženirjev. Ni šans da to podjetje zdrži.
Mentaliteta vsake kadrovske pa je itak taka, da kader že pri vratarju čaka na zaposlitev. Samo odhod kvalificiranega kadra pa priučevanje novih ljudi ni nikoli ovrednoteno. Tebe ceni šef, pa njegov šef, višje pa si samo številka za zaprtimi vrati
.

Kar se pa tiče v kateri firmi sem bil pa ne bom razlagal javno. Lahko pa namignem da si ze bil v tej firmi, ko si kupoval svoj vertikalni center, ker sem ti jaz predstavljal Siemensov krmilnik :)
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KrajncM » 25.8.2019 9:37

korenje napisal/-a:
favorites napisal/-a:Vsak človek je nadomestljiv, razlika je samo v času nadomestitve ;)

znanje in produktivnost nič ne pomenita v privat sektorju.
dobiš toliko kot se zmeniš, delodajalec bo pa gledal kako te bo ožel kolikor se da.
pri 100 zaposlenih če vsakemu odtrga 50€ pri plači na tak ali drugačen način, pa še kakšnih 200€ pri prispevkih, potem ti je jasno da se to izplača. Na letni ravni to pomeni tudi 200k€ ali več.

Ojoj, vi pa imate zgleda res slabe izkušnje z delodajalci. Valda vsak razmišlja da more čim več potegniti iz svoje firme in zaposlenih, vendar ne na način, da jim trgaš od ust. Razlika med motiviranim in nemotiviranim človekom je razlika kot med zdravim človekom in bolnikom. Se res delodajalcu splača na mesečni ravni prišparat 100-200 evrov pri plači, za koliko se ponavadi pogajamo? Pomoje da ne. Če delavec samo 1 uro na dan zabušava na podlagi nemotiviranosti (daljše pavze, internet, ...) je to na mesečni ravni 20 ur. Zdaj pa ker sklepam da ste inzenir, ima vaš delodajalec z vami na uro vsaj 15-20 evrov stroškov... kar pomeni vsaj 300-400 evrov ki jih na zgubi na podlagi tega. Da rečem da da smo še počasnejši, površni in da s svojo slabo voljo vlečemo dol tudi ostale delavce.

Marsikateri ima najbrž teh 50 evrov na zaposlenega kot izgovor, da podjetje obratuje z nulo. Vendar imamo v Sloveniji veliko primerov, kjer podjetja izredno hitro napredujejo zaradi dobrega vodstva. Najboljši primer je RLS merilna tehnika, ki mislim da ima nekje 100 zaposlenih pa 18k evrov dodatne vrednosti na zaposlenega (bil članek v irt3000). Tako da če imate občutek da vas nateguje delodajalec na vsakem vogalu, je bolje da potegnete črto in iščete nekje drugje. V službi praktično preživite 50% svojega odraslega življenja (spanca ne štejem), tako da ne vem zakaj bi kdo bil 50% svojega časa nezadovoljen al pa še več, ker ta stres domov nosi. Da grete na kak razgovor vas nič ne stane, razen časa pa bencina. Kvečjemu obratno, če vidite da so že razmere drugje slabše, bote začeli cenit trenutno delovno mesto. Je pa moj nasvet takšen da če vas kaj moti v službi, se vedno prvo pogovorite s svojim nadrejenim. Je pomoje vsem v interesu da ste zadovoljni, razen kakšnemu sadistu.

Lep pozdrav
KrajncM
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 25.8.2019 17:54

KrajncM napisal/-a:Zdaj pa ker sklepam da ste inzenir, ima vaš delodajalec z vami na uro vsaj 15-20 evrov stroškov...

Tole je malo mimo po moje. Obrazloži prosim, kako si prišel do te cifre. Ravno nek približno zgleden bruto bruto pokriješ. Kje so še vsi ostali stroški. Oprema za delo, itd. Seveda je tu odvisno, kaj podjetje počne...
KrajncM napisal/-a:Najboljši primer je RLS merilna tehnika, ki mislim da ima nekje 100 zaposlenih pa 18k evrov dodatne vrednosti na zaposlenega (bil članek v irt3000).

Tole tudi ne bo šlo skozi. Tudi obrazloži prosim. RLS je imel v zadnjem poslovnem izidu okoli 26 miljonov € prihodkov in 11,5 miljonov € odhodkov (javno dostopno na AJPES-u). Čez prst je to pri povprečno 155 zaposlenih (podatek v bilanci) okoli 90.000€ dodane vrednosti na zaposlenega. Kar je seveda krepko nad našim povprečjem (40.000€) in večinoma težko dosegljivo za podjetja pri nas, ki nekaj proizvajajo. Dobička pa cca. 50.000€ na zaposlenega. Tako da, vsaka jim čast. Dobro podjetje, je tudi že meni večkrat padlo v oči...

Glede revije IRT3000 imam pa zadnje čase slabo mnenje - če to berejo naj vzamejo za konstruktivno kritiko, ko je ravno priložnost :D. Strokovnost prispevkov bledi in vedno bolj so podobni napisanim in daljšim oglasom. Pa v zadnji reviji se je en prispevek kar ponovil nekje po polovici revije. Tudi napake v tisku se kopičijo, itd. Malo me je vse tole zmotilo in bom verjetno naročnino odpovedal. Če ne berejo jim bom tako ali tako obrazložil takrat. Če bo kak plus ali pa ne... :D Malo komentarja za vmes, ker se opiramo na članke iz IRT-ja.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 25.8.2019 18:36

sej ni kej pisat o stroških. podjetje ima skoraj 1/2 bruto plače/zaposlenega v čistem dobičku.
potem se pa uvaja še trganje minut za prihod in odhod iz dela... to je še dodatnih 250€/zaposlenega na leto.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 25.8.2019 19:02

Korenje... tebe razumeti?
Že več kot 10 let konstruiraš stroje za mleko, v isti firmi, ki je v tem času zrasla za 5x.
Da si majstr svojega foha, v to ne dvomim.
Vodstvo že 10 let kritiziraš.
A si s pajčevino privezan?
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov