STROJNISTVO.com • Poglej temo - Koliko zaslužimo strojniki - 2009

Koliko zaslužimo strojniki - 2009

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Re: Koliko zaslužimo strojniki - 2009

OdgovorNapisal/-a Demz » 9.1.2019 18:34

Vili, oprosti, morda nisi razumel.
Leto ni dolgo 2080 del. ur,ampak zgolj kakšnih 1600 ... in to brez računanih bolniških. Ker imamo 13 plačanih praznikov, povprečno vsaj 25 letnih dopustov, prihod na delo in malica, ... regres, ...

Ko gledaš delavca v obdobju enega leta, ti dela na šihtu okoli 1600 del. ur, zanj si pa plačal okoli 25 jurjev. Pa ni bil fant še nič na bolniški ! :o
Tako da pride to okoli 12 Ejev / uro. Pa če kaj naredi ali pa nič. :-? . Kje je pa delavnica, ibercug, priprave dela, računovodja ki ga tudi mora nekdo plačat, ... blond tajnica brez katere firma niti pod razno ne bo tekla, ... :o

Vsak ki dela, naj bo z računom, naj bo v fušu - torej izpod 20 Ejev, dela zastonj oz. bolj grobo povedano, izpodkopava naše strokovno delo. Ruši sistem. Dampira ceno na trgu, zato je naša uradno priznana delovna ura podcenjena. S tem da je strojništvo v splošnem najbolj kompleksna dejavnost, zahteva najdražja delovna sredstva, kot tudi znanje. Politik na koncu šihta samo obesi kuli v žep ter pospravi gobec, ti kot strojnik pa ugasneš delavnico za miljon in pol denarja. KI JO MORAŠ biti v vsakdanu sposoben tudi furati, jasno.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.1.2019 18:50

ma demz mat kur...
ma vse sem zastopu, samo sem te malo dvignil, ne biti hud no, pa tudi ostali ne..., ja tudi zdaj, če kaj "sfušam" ne gre pod 20€..., toliko se pa še vedno cenim...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 9.1.2019 19:41

Ja, Vili ... Buh vas živi starčke, :D , vi nam rešujete sistem ... sedaj nam ga boste menda lahko še uradno, po zaslugi Počivalška :lol: . Niste vaša generacija še oddelali svojega, mi pa tudi vemo, kako vas bomo zapregli.

... samo tako kot te gledam ... še kar dobro zgledaš, torej,DELAT ! :lol: Nema zabušavanja za penzioniste.

:lol: :lol: :lol:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.1.2019 20:09

demz:

ko sem bil še malo mlajši, pa, da si neboš slušajno kaj naredil glede starč...kov...., so rekli, nema "odmora dok traje obnova", glej ta rek je permanenten..., nismo še vsega obnovili...

malo sem samo spremljal Počivalška, dobro prej so nas totalno stisnili, če bo zdaj kaj bolje, tudi prav, sem za, bova delala na polno..., ja dam državi kar hoče, odprem tudi SP, samo tisti hurčev penzin mi ne "diraj", u3pm ta je moj, ja so malo prišli k sebi u3pm..., bedaki... :evil: , vem, da ne gre delati na "solarni" sistem plačila..., ampak do zdaj je šlo tako, na vse možne načine, ker je država jebala..., mi smo pa korak pred njo..., haha, ja imam tudi vnuke in moram prispevati z mojo dejavnostjo in prispevki tudi za njih,..., ma a nisem za "ime tedna", me bo kdo dal na 202..., ma se bom dal sam..., če se sam neboš hvalil, te drug tudi nebo... :D :D :D
Zadnjič spremenil vili, dne 9.1.2019 20:16, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 9.1.2019 20:13

Samo za primer:
Dvakrat sem iz zanimanja beležil ure gradbinca, ki sem ga imel pri hiši dvakrat po dva tedna. Jaz sem od sebe dal točen popis del, prišla je ponudba za delo in material posebej. Pa ne nek one-man-band, ampak manjša gradbena firma, kalkulacije za ponudbe dela šef.
No, na koncu sem sam ocenil, da dela zidar za 15 €/h. To je bila končna postavka, ki so mi jo zaračunali kot stranki (zraven je potem še 9,5 % davka seveda), sicer ni bila nikjer omenjena. Jo pa uporabljajo za oceno stroška del. Če seveda dobijo kvaliteten popis. Drugače je pa klasično pregovarjanje kdo je kaj pozabil in spregledal in zakaj ni tako kot bi naj bilo in ni bilo pa je bilo... :D To je torej uradna ura zidarja, tu se pa pogovarjamo o čisto drugih stvareh.

Meni osebno se zdi še malo premalo, samo ko pa večini to omeniš je pa :o . Problem je, da ljudje ne ločijo svoje neto plače od urne postavke, ki se jo zaračuna stranki. Že večkrat sem dobil odgovor, da je urna postavka tistega, ki dobi 1000 € neto plače za 174 ur mesečno 5,75 €/h. :D :o

Je pa res, da sem nekaj časa nazaj tudi sam videl samo svoj neto znesek in me ni brigalo ostalo. :oops: Zdaj pa ni več tako... :-?

Inženirji in ves tehnični kader se premalo srečujejo s finačnim ozadjem projektov. Samo slišijo, da je predrago, ko nekaj naredijo, zakaj pa je tako, pa nihče ne ve. Kalkulacije po zaključenih projektih so ključne za prihodnost, to je ena izmed mojih izkušenj, ki jo prosto delim z vsemi, ki jo ne poznajo in tega še ne počnejo.
Razen, če nimaš koga, ki ti to že na začetku pove. Jaz nisem imel in še zdaj nimam nikogar.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 9.1.2019 20:17

Narobe je, ker se povsod pogovarjamo o NETO zneskih. Dejanska plača je bil vedno BRUTO in tega mnogi ljudje ne razumejo.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 9.1.2019 20:22

vili napisal/-a:demz:

............

haha, ja imam tudi vnuke in moram prispevati z mojo dejavnostjo in prispevki tudi za njih,..., ma a nisem za "ime tedna", me bo kdo dal na 202..., ma se bom dal sam..., če se sam neboš hvalil, te drug tudi nebo... :D :D :D

Tako je res. :lol:
Dobro blago se samo hvali ... če ga že nobeden drug noče. :lol:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 9.1.2019 20:30

Sedaj sem prebral :
Ja, @Grega in Duro, to je problem pri poslovanju - ki sicer ne bi smel biti problem. Spada k "poslovnim skrivnostim". Če teh tarif ne veš, pač ne moreš poslovati. Pove ti jih pa itak nihče, dobiš jih skozi kilometrino.

Ni najbolj pošteno, ampak tako je. Jaz moje nabavnike (na drugi strani) ob vsaki priložnosti šraufam, kakšne so dobili kontraponudbe, pa mi vedno povedo v hieroglifih. :roll: Pa če ga imam še tako podmazanega, mi bo v tem primeru vedno klopotal nazaj v hieroglifih. :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 9.1.2019 20:31

Duroplast napisal/-a:Narobe je, ker se povsod pogovarjamo o NETO zneskih. Dejanska plača je bil vedno BRUTO in tega mnogi ljudje ne razumejo.

Delno je to to kar sem hotel zgoraj povedati. Za bruto bi se morali zanimati zaposleni, za delodajalce je strošek bruto bruto, potem pa še vse ostalo za končno urno postavko...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.1.2019 20:32

ko sem bil še sp-jevec sem imel s partnejem pogodbeno uro 25€, delo je bilo kontinuirano, hišni konstrukter - tehnolog, mesečno od 100...180 ur in to je bilo to, (malo libero), vmes pa še kak posel za podobno urno postavko ali po računu, ki je bil vedno plačan in mašine so se vrtele..., kar pa ni bil več predmet pogodbe...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cnc-123 » 9.1.2019 21:03

Zivjo

Jaz se pa tukaj strinjam z kennyem “za pohistvene cevi svasat je 15€ ok”

Pa saj mora zidar tudi kaj “vedet” ce ti skarpo betonera....kot bi svasu police iz cevi
Dela hiso....vari nadstresek za tri avte
Burj kalifi....sasija od vesoljske rakete...

Demz brez zamere ampak to da hoces ti z delavnico za miljon konkurerati nekomu k ma fleksarco pa svasaparat je tvoj problem!

Lp
cnc-123
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a six10 » 9.1.2019 21:14

Očitno so plače res predobre, ker vsi debatirate nekaj v 3 krasne, nihče pa konkretno ne pove kaj dela in koliko zasluži.
six10
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 9.1.2019 21:34

Ne govorim o tem, koliko zaslužimo. Zaslužiš pač toliko kot si iztržil.
Govorim o fiksnem strošku delavca. V redu?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.1.2019 22:03

six, nič nisem u 3pm, sem napisal kaj sem in kaj počnem, malo virtualizma..., malo se zajebavam s 3d modeliranjem - "igračkanje", pa malo svetovanja glede varilstva EWE, pa malo cam - a in to je to..., je v redu..., ne ... me...

pa ti povej kaj počneš za en kuras...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a simcek » 9.1.2019 22:18

Ta diskusija je le potrditev, zakaj strojniki delamo za mizerne zneske. Za 15€/h lahko posodiš npr. varilca nekomu, da vari, ali podobna dela. V ceni so vključena osnovna osebna zaščitna sredstva (delovna obleka, čevlji,...). Strošek stroja je pri naročniku.

Za inženirska dela ne bi smeli zaračunati kupcu manj od 50€/h. Ker vsega porabljenega časa nikoli ne moreš zaračunati, pokalkulacija ne bi smela pokazati manj od 30€/h. To je pa cena inženirja pripravnika v Avstriji. (1600 ur letno, - stroški delovne opreme, pisarne, prodaje, nabave, tajnice, računovodstva...).
Ker zastojnkarji te kalkulacije ne boste razumeli, boste še naprej delali pod ceno in jamrali. Dokler boste fušali za to mizerijo, ne pričakujte plač 2000€ neto/mesec in več, ker 15€/h pomeni največ 1900 neto/mesec bruto bruto, oz 950 € neto/mesec.
Če nekdo na fuš zasluži 15€/h bo ekonomist pričakoval, da bom tudi jaz, ki živim od dela v lastnem podjetju, delal za primerljiv znesek. Meni v tem primeru ostane za plačo 950 €.
Tu je srž problema!!
simcek
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov