STROJNISTVO.com • Poglej temo - Humanoidni roboti

Humanoidni roboti

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

Humanoidni roboti

OdgovorNapisal/-a KY » 27.1.2026 8:44

Verjetno ste že zasledili članke v zadnjih dneh, kako razvijamo humanoidnega robota, ki bo nadomučil pomanjkanje delovne sile v proizvodnjah. :o

Kje smo kot strojniki zavozili, da so se nam z delom začeli ukvarjati geeki, mi jim pa ne znamo, želimo, ali kaj tretjega, razložiti, da je človeško telo namenjeno plezanju po vejah in ne delu v proizvodnji. :o

Ne rabim vam razlagati, kaj lahko v proizvodnji naredi humanoidni robot, kaj pa dve scare 300 dosega, za desetino stroškov. :-?

In tak podvig seveda vrtijo po televiziji, strojniki se pa nasmihamo in smo tiho.
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Humanoidni roboti

OdgovorNapisal/-a KY » 27.1.2026 8:51

Se še kdo spomni te risanke

Slika

Danes nam Rombe vozijo po hiši.
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 27.1.2026 9:09

Te dni sem nekje zasledil, da SLO firma prodaja Kitajskega humanoidnega robota za 120 k€+programiranje, dvigne lahko 15 kg,....
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 533 » 27.1.2026 13:29

Samo tudi ta bo potreboval, mirovanje oz. bo treba imeti rezervne za med polnenjem bo rezervni igralec.
Kaj pa to pomeni za proizvodne delavce v velikih firmah, počasi odpuščanja.
Veliki bodo dobili subvencije in razne olajšave in to verjetno sledi?

Kaj pa ko zmanjka el. kdo bo pa takrat kaj naredil, kdo bo to servisiral - tam bo denar?
al ga bo Kitajc kar na daljavo, pa še čez kamero pogledal kaj delaš...

LP
533
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 27.1.2026 14:12

Prisoten sem tudi v neki firmi s kemičnimi proizvodi, kjer sem pred kakimi 15 leti opazil novo pridobitev - robota na koncu pakirne linije, kjer se 50 kg žaklji zlagajo na paleto. Ponavadi sta tam bila dva možakarja ... seveda sem zinil: "Mater ste skopušni! Ne bi raje dvema fantoma dali plačo itd :P , namesto 150 jurjev v ta železje."
Sploh ni bilo smešno. "Poglej, (je rekel), paleta mora biti zložena v centimeter natančno, ker se zadeva fila v ladijski kontejner in gre potem po svetu. Človek ti nikoli ne naloži palete tako točno. Poleg tega se začno po 40. letu starosti razne bolniške itd, za to delovno mesto kjer sicer delata dva delavca, rabim 5 ljudi :o ."

Bolje bi bilo, ko bi bil tiho.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 533 » 27.1.2026 15:43

ja drži in pritrjujem.
Ampak Humanoidni - so svoj segment.
Robotika jo že kar dobro vsi poznamo, strega strojev, varjenje, zlaganje... to že danes ima vsaj 50% proizvodnih podjetij in segment raste .

Humanoidni: ta bi- ta ti doma sesa, kuha, pere, nevem preobleče starejšega.
In moje razmišljanje kaj bodo mladi delal, kje se bodo kaj naučil, mi smo s starimi starši gor rastl, skupaj kuhal, pekli palačinke... se pogovarjali.
Danes - čez nekaj let bo otrok samo rekel in bo vse narejeno, kje se bo on kaj naučil? , imel spoštovanje, se naučil delit z drugimi...
gospodinje: že danes premožne gospe samo po salonih hodijo, doma imajo najeto kuharco, vzgojiteljico... narobe svet?

Enako bo pa v proizvodnji dejansko bo humanoidni lahko obrezoval sadje, zelenjavo pri neki firmi. sestavljal skupaj polizdelke, zlagal na polico v trgovini - veliko lažje kot samo robot in tukaj imaš še prostorsko neomejenost. Tukaj vidim dolgoročno nevem- problem, kaj bo delalo 1/2 ljudi.

Roboti so pritrjeni na stojalo, imajo 6 osi, v nekih primerih so na tirnicah 7os...to je načeloma to in to je industrijska raba.

Lp
533
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 27.1.2026 17:30

Da bi bilo veliko odpuščanja v proizvodnji zaradi teh robotov se ne bo zgodilo, ker že sedaj primanjkuje teh delavcev.
Večina mladih, ki so zaključili z srednjo šolo, znajo samo po telefonu štrckat, da bi si pa kateri sam zrajtal, da bi bilo dobro kaj počistit kje, je misija nemogoče. Res je tudi, da si ta humanoidni robot tega nebo zrajtal, ampak mu bo potrebno vprogramirat, da bo to naredil.

Drugo vprašanje pa je, kdo bo šravfal tega robota? Drugi robot? Ali pa bo moral priti popraviti, kar človek.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 27.1.2026 19:43

Kar se mojega mnenja tiče, so humanoidni roboti zgolj atrakcija. Nemogoče da bi imeli bodočnost. Človek kot telo in organizem je narejen za vsestransko gibanje v naravi, nikakor pa ni narejen za enostranska opravila kot je vsakodnevno ribanje tal, pospravljanje postelje, ometanje pajčevine, stanje za štedilnikom ... bla bla bla. Za to so mnogo primernejše specializirane oblike - robotov ko se že pogovarjamo. Ne razumem, zakaj bi gledal železno verzijo človeškega telesa, ki preriva sesalec po bajti, če je pa klasična Romba mnogo primernejša za to delo.

Brez veze. To je zame samo trenutni modni hit, da se pokaže, kaj je tehnika sposobna. In nič več. Če že, bi bila mnogo bolj primerna kaka oblika osmonožca ali pajka, ker s svojo obliko lahko doseže mnogo več kot pa dvonogi humanoid.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.1.2026 6:37

Demz napisal/-a:Kar se mojega mnenja tiče, so humanoidni roboti zgolj atrakcija. Nemogoče da bi imeli bodočnost.

Se ne strinjam. Robot je združenje človeka in stroja. Prav gotovo ima bodočnost, ker želi človek imeti več časa za svojo zabavo, izlete, ...
Če v nekem procesu majhnega obsega rabiš nadomestilo človeka v manjšem obsegu dela vendar zelo različnega, rabiš temu ustrezen stroj (univerzalna stružnica, rezkanje zobnikov različnih modulov oblik, ....). Če pa rabiš nadomestilo za polno zaposlenost z enoličnim delom pa je primeren specialni stroj (rezkanje ravnih zobnikov le enega modula, ...)
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 28.1.2026 7:00

Ja, pa svet smo si naredili po naši ergonomiji, zato neka podobna oblika v njem najlažje funkcionira.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 28.1.2026 7:33

Robotizacija bo šla zagotovo naprej do neke faze. Če gledamo recimo co-bote se sedaj dobijo že za 5000- 10000 € . Če zraven implementiramo še strojni vid in/ali malo umetne inteligence, dobimo delavca na liniji, ki ga dandanes težko dobiš.

Prav humanoidni roboti so zaenkrat po mojem mnenju res bolj kot ne atrakcija. Se pa zna zgoditi v prihodnosti, da bodo prišli do faze domačega pomočnika, fleksibinega delavca. Do takrat bo preteklo verjetno še nekaj časa. Ko bo znal en bolcn v h7 "podrejati" na prvomajki potem me bo začelo pa res skrbeti :D
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 28.1.2026 8:02

grega09 napisal/-a:Ja, pa svet smo si naredili po naši ergonomiji, zato neka podobna oblika v njem najlažje funkcionira.

In ti si predstavljaš humanoida, kako bo sesalec porival po hiši :o

Ponavljam, da je človeško telo namenjeno plezanju po vejah in proizvodnje se prilagajajo produktu, ne pa produkti strojem.

Bodo humanoidi, ampak predvsem na takih mestih kjer bo bistven psihološki vidik. :-?
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.1.2026 8:32

kenny napisal/-a: Ko bo znal en bolcn v h7 "podrejati" na prvomajki potem me bo začelo pa res skrbeti

Ali imaš tudi pomisleke na prvomajko, ki dreja različne bolcne na tudi H7? Ali ni to robot, ki si mu podal podatke o bolcnu?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 28.1.2026 11:26

KY napisal/-a:
grega09 napisal/-a:Ja, pa svet smo si naredili po naši ergonomiji, zato neka podobna oblika v njem najlažje funkcionira.

In ti si predstavljaš humanoida, kako bo sesalec porival po hiši :o

Težko rečem kaj bo, ker v preteklosti smo se večkrat že krepko ušteli, ko smo napovedovali kakšna bo prihodnost. Tako, da bo čas pokazal. Samo malo gledam prve poskuse in to kar sem napisal je problem. Niso pa roboti nič novega. To je zadnjih 40 let že vsak CNC v proizvodnji.

Še malo mojih izkušenj:

Doma imam robotskega sesalca, ki vsak dan sesa in pomiva 130 m2 keramike brez zatikanja in problemov. Smeti na tleh ni več, sesanja in pomivanja tal v bivalnih prostorih smo se skoraj totalno znebili. Če bi mi to kdo rekel pred tremi leti, bi ga samo debelo gledal. Ima pa ta zadeva problem, ker ne zna po stopnicah, kar v mojem primeru (še) ni velika težava. V pritličju imam 50 m2 bolj večnamenskih prostorov in delavnico in ne čistim redno in na nivo čistoče bivalnih prostorov. Mansarda pa še ni v redni uporabi in spet ni nujne potrebe po sesanju. Roborock je zdaj nekaj dal ven, kar naj bi znalo plezati gor in dol po štengah. Bomo videli.

Drugi je pa kosilinica, nad katero sem pa tudi navdušen in kosi cca. 400 m2 parcele. Tudi pleza po hribu in ga pokosi. Ima sicer veliko več problemskih robnih situacij kot sesalec, ampak se jo da naštudirati. Pa zunanje okolje je, kar je spet čisto druga pesem kot noter. Sem jo imel pa lani prvo sezono, zato letos planiram še malo več košnje brez zatikanja. Klasične košnje lani skoraj nisem imel več, razen po robovih in zunaj ograje vsake dva ali tri tedne.

V glavnem iz tržnega vidika je tole kar zanimiva zadeva. Trg enormno hitro raste. Seveda so glavni Kitajci, ker nam (trenutno) niti približno ne uspe spraviti skupaj produkta na podobnem nivoju po dostopni ceni.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 28.1.2026 15:05

Žerjavar napisal/-a:
Demz napisal/-a:Kar se mojega mnenja tiče, so humanoidni roboti zgolj atrakcija. Nemogoče da bi imeli bodočnost.

Se ne strinjam. Robot je združenje človeka in stroja. Prav gotovo ima bodočnost, ker želi človek imeti več časa za svojo zabavo, izlete, ...
Če v nekem procesu majhnega obsega rabiš nadomestilo človeka v manjšem obsegu dela vendar zelo različnega, rabiš temu ustrezen stroj (univerzalna stružnica, rezkanje zobnikov različnih modulov oblik, ....). Če pa rabiš nadomestilo za polno zaposlenost z enoličnim delom pa je primeren specialni stroj (rezkanje ravnih zobnikov le enega modula, ...)

Bodočnost imajo seveda, toda ne kot humanoidi. Tako kot je KY napisal, človek je konstruiran kot tavžentroža, lahko pleza, skače, teče, lovi, vse sorte opravil lahko počne s svojo univerzalno obliko. Humanoidni stroj ne potrebuje tako univerzalne oblike, saj v bajti ne bo plezal. Pa bojeval se verjetno tudi ne bo. Zagotovo ne bo rabil nosa kot organ za vohanje, pa ušes prav tako ne, tudi vseh 5 prstov ne bo rabil na roki, razen če mu bo namen tudi igrati na klavir. V tem primeru bi bilo bolje mu namontirati 10 prstov na vsako roko itd. :P Potem je pa že precej drugačen .??

V tem smislu sem pač mnenja, da humanoidna oblika robota nima neke bodočnosti razen kot atrakcija.
Zadnjič spremenil Demz, dne 28.1.2026 19:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov