STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kodermanov motor

Kodermanov motor

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Gost » 20.1.2005 8:47

Oprostite,toda že sredi debate sem opozoril da se pri nas večinoma dela z gobcem!
Gost

Še enkrat

OdgovorNapisal/-a Avtor » 24.1.2005 22:06

Ker so URL za prikaz v gibanju enega od izdelanih prototipov prikazan že v oddaljenem 39. prispevku na strani 3. jih tukaj še enkrat ponavljam, obenem pa moram opozoriti, da je potrebno zaradi precejšnje velikosti (kar nekaj MB) pri prenosu kar malo potrpeti. Najbolje jih je kopirati v kakšno na novo postavljeno mapo in šele kasneje predvajati.
Za manj vešče, pa moram dodati, da naj na svojem predvajalniku odprejo meni &predvajaj& in potrdijo polje &ponovi& ali uporabijo bližnjico (Crlt + T), da bo delovanje nazornejše. Tako kot so posnetki je sedaj izdelan tudi 3D-vektorski-CAD.
URL-ji:
http://users.triera.net/sestasim/XY02.avi
http://users.triera.net/sestasim/ASW4.avi
http://users.triera.net/sestasim/100c.avi
Za elektronski stik pa: koderman.ivan@siol.net , telefon doma: (01) 561 34 18
v službi: (01) 29 12759
I.K.
Avtor

Stroški

OdgovorNapisal/-a sas » 27.1.2005 9:53

Pogrešam 2 oceni, po katerih bi bilo marsikaj bolj jasno.
1. koliko bi stala izdelava DOBRO delujočega prototipa, takega ki bi se predstavljal v pozitivni luči in sam sebi delal reklamo.
2. pričakovana proizvodna cena takega motorja v veliki seriji, moči recimo 50 kW.
S prvim podatkom bi postalo jasno, kakšno ekipo je sploh treba da tole spravi v življenje. Z drugim pa za kakšno uporabo je zadeva primerna - mislim na obseg - če je cena primerljiva s sedaj najširše uporabljanim ottovim 4 taktnikom ali pa zaradi višje cene le za uporabo kjer pač prednosti to ceno odtehtajo
sas
Novinec
Novinec

Koliko naj bi stalo

OdgovorNapisal/-a Avtor » 27.1.2005 21:30

Strokovna ocena, ki je bila dana enemu od z zadevo seznanjenih vavčerjev, in sem zanjo izvedel indirektno, torej za to oceno ne upam dati glavo v ogenj, jo pa bom vseeno zapisal tukaj, z namenom, da bi ta morda karkoli pomagala in upam, da nebo zavajajoča, če ta podatek ni bil ravno takšen kot sem z njim seznanjen. Ta ocena naj bi prihajala iz krogov, ki so se v preteklosti baje že ukvarjali s podobnimi razvojnimi problemi v motorni industriji. Šlo naj bi za ničelno serijo desetih prototipov motorja (ne vem, če je tu vključen tudi potreben park obdelovalnih strojev). Ocena za to pa naj bi bila 670 tisoč Evrov.
I.K. :-?
Avtor

Pot naprej

OdgovorNapisal/-a kodrman » 17.2.2005 21:11

Ob prijetnem presenečenju, na lepo spremenjeno stran, za kar pohvala oblikovalcu, se po 20 dneh brez dodatnega impulza na do sedaj izrečeno v razpravi, sprašujem v sledečem.
Ali je za Slovenijo stvar morda res predraga. Ali se res ne upamo spustiti v nekaj drugačnega, razen seveda nas nekoliko, ki ste izjavili, da ste pripravljeni sodelovati in tvegati karkoli. Kaj če bi vseeno poskusili z odprtim namenskim računom. Ali so pogoji morda tudi za to ???
Prosim usmerite me. Ali pa naj opustim vse skupaj ?!
I.K.
Kodermanmotor
kodrman
Strokovnjak
Strokovnjak

,,,,

OdgovorNapisal/-a racekid » 18.2.2005 17:24

Imam občutek, da se debata vrti v krogu, ampak to je moje mnenje. Predvsem pa bi si rad prišel na jasno z dejstvi.
Kaj je avtor patentiral, cel motor to je mehanski in toplotni del ali samo del tega? Glede na razpravo mislim da je bistvo mehanski del. V tem smislu se strinjam, da je avtor presegel podobne primere.
Prednosti bi bile zmanjšanje trenja, kar je rezultat, ne vem ali je pri tem res dosežena tako dramatična razlika samo z novim mehanizmom, verjetno bi se to dalo dokazati s preizkusi.
Priznam pa, da me bolj zanima termodinamični del, ki je bistven z vsak nov motor, če hoče uspeti. Kje je tukaj bistvena izboljšava še do danes nisem odkril; o, ja dobil sem nekaj meglenih odgovorov.
Moje edino vprašanje avtorju je, kje je prednost vašega motorja s termodinamičnega stališča - beri samega procesa v valju?
racekid
Pripravnik
Pripravnik

Nekaj za odgovor

OdgovorNapisal/-a kodrman » 19.2.2005 12:06

Dobro nimam kaj izgubiti, pripravil bom grafični klip, kot je ta v patentu v ZDA pod »dvovaljni motor«. Poudarjam pa, da je to samo ena od možnosti.
Zasledujte in sodelujte, pripel ga bom tukaj v enem od naslednjih prispevkov.
Mislil sem namreč kasneje na zadevo z vsemi novimi dognanji narediti še eno patentno prijavo. Ker pa sem močno razočaran, glede na to kaj ti patentna pravica sploh lahko prinese, morda ne bom. Videl sem da je, če zadeve ne unovčiš, to samo strošek. Ker če ti to zadevo nekdo drug uporabi, ti zaščita prinaša edino le prednost. V sam pravni spor z tistim prisvojiteljem tvoje ideje (iznajdbe), pa se moraš podati sam, seveda če imaš za to dovolj sredstev. Torej če teh nimaš, pa ti tudi patent veliko ne pomaga. Večina skromnih novatorjev je prav v tem smislu prizadeta.
Upam da se bo v prihodnosti našel ustreznejši in pa pristopnejši način ščitenja dobrih idej, ki bo ustreznejše reševal ta problem. Posebno še, ker se nekatere ustanove, ki sicer finančno in tudi drugače podpirajo novosti, brez patentne prijave, o odkritju ne marajo s teboj niti pogovarjati.
I.K.
Kodermanmotor
kodrman
Strokovnjak
Strokovnjak

...

OdgovorNapisal/-a hard » 5.8.2005 0:30

zanima me ali se je končalo samo pri besedah?
hard
hard
Novinec
Novinec

Prav zanimivo

OdgovorNapisal/-a kodrman » 8.8.2005 1:20

Kruta resnica sedaj kaže, da dalje od teh (pogovori)ne znamo. :cry:
Koderman
Pa še to, če kdo ve kakšen boljši pristop, da bi se doseglo kaj več, naj da predlog, ali pa (pocuka) ustrezno odgovorno osebo (potreben je denar), ki bi lahko zadevo vsaj malo premaknila.
l.p. :roll:
Kodermanmotor
kodrman
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a racekid » 9.8.2005 14:46

Kodermanov motor se vleče že predolgo torej tu ni samo kruta resnica, pogovori, denar, cukanja za rokav... ampak bi bil potreben tudi dialog razumevajočih, širokih in samokritičnih ljudi. Na tak način kot doslej se bo zadeva vlekla še nadaljnih 30 do 40 let (upam da se nisem preveč zmotil). Predvsem pa se avtor ne sme izgovarjati na denar ali druga pomanjkanja, ker je tega že bil deležen (no, vsaj nekaj raziskovalnega)... V Sloveniji smo in še poznamo nekaj ljudi, ki z malim denarjem in veliko dobre volje delajo ali so delali motorje resda klasične in manjše toda po svojih zamislih.

Recimo, da vržem avtorju rokavico in ga izzovem, da izdela DELUJOČI model s pomočjo delov motorčkov za letalske ali avtomobilske modele. Za prepričanje avditorija s konkretnim morda malo slabšim modelom, ki pa bo delujoč, pa bo avtor že zbral nekaj sredstev in prikazal vse prednosti svoje zamisli.
racekid
Pripravnik
Pripravnik

Vržena rokavica

OdgovorNapisal/-a kodrman » 27.8.2005 19:44

Recimo, da vržem avtorju rokavico in ga izzovem, da izdela DELUJOČI model s pomočjo delov motorčkov za letalske ali avtomobilske modele. Za prepričanje avditorija s konkretnim morda malo slabšim modelom, ki pa bo delujoč, pa bo avtor že zbral nekaj sredstev in prikazal vse prednosti svoje zamisli.[/quote]

Recimo, da sprejmem, moj naslov, mislim vsaj tako ni neznan. Pridi predstavi možnosti, pokazal bom tudi stanje, mislim na tisto kar je že narejeno, kaj bi se dalo uporabiti, pa da vidimo, če imamo morda tukaj kaj možnosti, ker ne vem če se morda celo poznamo bi bil vesel tudi kratkega email-a: koderman.ivan@siol.net
l.p. Avtor
Kodermanmotor
kodrman
Strokovnjak
Strokovnjak

Delujoči model

OdgovorNapisal/-a joze-j » 21.9.2005 8:24

Lep pozdrav vsem.
Ali se je izdelava deluječega modela že začela? Mogoče lahko kaj pomagam pri tej izdelavi. Nimam CNC strojev, imam pa stružnico in manjši rezkalni stroj. Lahko naredim marsikaj, imam pa tudi znanje z več področij, med njimi tudi o motoroznanstvu in strojnih elementih.
Jože
Lep pozdrav,
Jože
joze-j
Novinec
Novinec

Re: Delujoči model

OdgovorNapisal/-a eustahije » 21.9.2005 10:34

joze-j napisal/-a:Ali se je izdelava deluječega modela že začela?
Jože

Denar, sveta vladar, ustavlja razvoj tega izdelka!
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a joze-j » 21.9.2005 15:51

Lp,

smola, tudi sam imam projekt, ki zaradi pomanjkanja tega sredstva stoji in čaka boljših časov.

P.S.:nisem v prejšnem postu povedal starost. Moja je 50 let, internet pa uporabljam še iz časov prvih modemov, tako, da tisto ne drži, da je na mreži samo mladina. Pravzaprav, tudi jaz in moja generacija smo bili nekdaj mladina.
Lep pozdrav,
Jože
joze-j
Novinec
Novinec

Ogledi

OdgovorNapisal/-a kodrman » 21.9.2005 21:47

Prototipe kar je bilo narejeno do sedaj, si lahko ogledate, pri tem morda lahko kaj zaključimo, morda celo najdemo kakšno rešitev za morebitno nadaljevanje. Oglasite se na mojem naslovu, iz Črnuč samo nekaj hiš naprej od Ruglja v smeri Litije ( na isti strani ceste)- Običajno je bela Sefija pred hišo. Doma me najlažje najdete po 17. uri.
L.P.
Kodermanmotor
kodrman
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov