STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izračun za krožno žago

Izračun za krožno žago

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Izračun za krožno žago

OdgovorNapisal/-a sturmuros » 14.11.2019 15:54

Pozdravljeni storjniki

Bil bi zelo hvalažen tistemu ki bo pomagal rešiti ta problem in napisal zraven še razlago.
Imam krožno žago motor 1445 obratov na minuto na njemu je jermenica fi 100mm
na osovini je jermenica 90mm ter pritjen žagin list 700mm

Zanima me po kateri enačbi moraš zračunati?
-obrati na osvini
-obrati na krožni žagi
-kotna hitrost na žaginem list?

nekaj sem že računal a se mi ustavi že pri začetku saj ne vem ali je pravilno da izračunaš
100/90=1.11 prestavno razmerje to pa pomnožiš z obrati kar je sledeče
1.11*1445=1603 obratov ali 0.9*1445=1300 obratov
sturmuros
Novinec
Novinec

Re: Izračun za krožno žago

OdgovorNapisal/-a vili » 14.11.2019 16:30

v osnovi:
mala jermenica na gredi žage in velika/večja jermenica na motroju, ti bo dalo na žagi za toliko več vrtljajev kot je razmerje, med jermenico na motorju in na gredi žage, to malo podeliš in dobiš prestavo (d1/d2), ja imaš kar tistih 1600 na "šajbi"
torej, velika jermenica na motorju, manjša na gredi žage, se bo ta vrtela hitreje kot motor, če bo obratno, manjša jermenica na motorju večja na gredi žage, se bo žaga vrtela počasneje... bo šlo, če ne vprašaj...

kotna hitrost, kaj te pa ta zanima...???, to so radiani na sekundo... ali misliš na obodno... v m/s...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sturmuros » 14.11.2019 16:48

vili napisal/-a:v osnovi:
mala jermenica na gredi žage in velika/večja jermenica na motroju, ti bo dalo na žagi za toliko več vrtljajev kot je razmerje, med jermenico na motorju in na gredi žage, to malo podeliš in dobiš prestavo (d1/d2), ja imaš kar tistih 1600 na "šajbi"
torej, velika jermenica na motorju, manjša na gredi žage, se bo ta vrtela hitreje kot motor, če bo obratno, manjša jermenica na motorju večja na gredi žage, se bo žaga vrtela počasneje... bo šlo, če ne vprašaj...

kotna hitrost, kaj te pa ta zanima...???, to so radiani na sekundo... ali misliš na obodno... v m/s...

JA mislil sem obodno hitrost a sem po pomoti zamnejal..rabil bi za izračun da lahko primerjam ali je ta žaga prehitra samo za drva.

prosil bi še za tale izračun, drugače pa najlepšsa hvala
sturmuros
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 14.11.2019 16:52

kaj rabiš obodno hitrost m/min ali m/s...

generalno:

vo = pi * D * n (enostavno)...

pi = 3,14...
D = premer žaginega lista, pazi na enote, metri!!!
n= vrtljaji, če boš imel vrt/min boš dobil m/min, če bodo vrt/s (sekundo), boš dobil m/s, tako nekako..., probaj...
Zadnjič spremenil vili, dne 14.11.2019 16:59, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sturmuros » 14.11.2019 16:59

vili napisal/-a:kaj rabiš obodno hitrost m/min ali m/s...

lahko tudi že v m/s
sturmuros
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 15.11.2019 9:12

Pred par leti sem si izdelal žago za drva z nihajnim člebom, žagin list fi 700 z rezili iz karbidne trdine. Žagin list sem naročil iz Nemčije, med transportom sta dva zoba odletela in so mi naknadno brez vračila poškodovane poslali novo. Polomljeno mi je nekdo popravil - nalotal nove ploščice.
Prodal sem jo nekemu sosedu, ki jo je montiral na stroj z veliko previsokimi vrtljaji. ( na sami žagi je napis 1400 vrt/min). Moja dela brezhibno, že nekaj deset kubikov drv, ta s prevelikimi vrtljaji pa je bila neuporabna, list se je pregreval in začel nevarno opletati. Morda tudi vpetje ni bilo povsem natančno ?? Kupec mi je žago vrnil, prodal sem drugemu in ni bilo več reklamacije, ker jo je verjetno pravilno uporabljal.
Torej ti svetujem, da se držiš navodil proizvajalca. Nisi napisal ali je klasičen žagin list ali karbidna trdina. Pri tvojih podatkih boš imel nekje 59m/sek hitrost, kar verjetno ne bo še prehitro, ali pa morda že.
Moja dela z cca 51 m/sek. Režem tudi do 30 cm debele hlode brez problema (z obračanjem, z enim rezom nekje do 26 cm)
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 1234 » 15.4.2023 17:01

Koliko močan motor imate, je 1,5 kw dovolj za sekular če je rezalna hitrost cca 50-55 m/s
1234
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 16.4.2023 13:47

Za svojga, list 406 mm (16 col), K.Trdina, je 4 KW glih za glih. Trofazn se razume.
Tovarniško, max 4000 RPM (obratov na minuto), za list.
Pa tut list ne sme bit tanjši od 3 mm, kar se debeline pleha tiče.
Pr 1800 obratih, dela ko šus.
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 16.4.2023 14:15

magnum44 napisal/-a:Pred par leti sem si izdelal žago za drva z nihajnim člebom, žagin list fi 700 z rezili iz karbidne trdine. Žagin list sem naročil iz Nemčije, med transportom sta dva zoba odletela in so mi naknadno brez vračila poškodovane poslali novo. Polomljeno mi je nekdo popravil - nalotal nove ploščice.
Prodal sem jo nekemu sosedu, ki jo je montiral na stroj z veliko previsokimi vrtljaji. ( na sami žagi je napis 1400 vrt/min). Moja dela brezhibno, že nekaj deset kubikov drv, ta s prevelikimi vrtljaji pa je bila neuporabna, list se je pregreval in začel nevarno opletati. Morda tudi vpetje ni bilo povsem natančno ?? Kupec mi je žago vrnil, prodal sem drugemu in ni bilo več reklamacije, ker jo je verjetno pravilno uporabljal.
Torej ti svetujem, da se držiš navodil proizvajalca. Nisi napisal ali je klasičen žagin list ali karbidna trdina. Pri tvojih podatkih boš imel nekje 59m/sek hitrost, kar verjetno ne bo še prehitro, ali pa morda že.
Moja dela z cca 51 m/sek. Režem tudi do 30 cm debele hlode brez problema (z obračanjem, z enim rezom nekje do 26 cm)

OK - dva zoba sta odletela že med prevozom. Si upal tako žago sploh zagnati - oziroma si jo raje prepustil raje sosedu, da jo zažene ??? Svašta ...
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 23.4.2023 7:57

CNC tehnologija napisal/-a:
magnum44 napisal/-a:Pred par leti sem si izdelal žago za drva z nihajnim člebom, žagin list fi 700 z rezili iz karbidne trdine.

OK - dva zoba sta odletela že med prevozom. Si upal tako žago sploh zagnati - oziroma si jo raje prepustil raje sosedu, da jo zažene ??? Svašta ...

Pogrevanje stare teme. Me obtožuješ, da sem neko nevarno stvar podtaknil drugemu. Glej, zobe je pred prvo uporabo nalotal nek s.p., ki se že sto let ukvarja s popravili in brušenjem orodij-žag, rezkarjev... za mizarje. PROFESIONALEC. !!! Z listom ki sem ga takrat montiral sebi, še danes žagam svoja drva (7, 8 let, brez enega brušenja, list, ki sem ga pa prodal (zamejski Slovenec v Italiji) pa tudi ni bilo reklamacij, pripomb...torej deluje. Vsi živi, še vedno z vsemi prsti na rokah, žaga pa še vedno z motorjem 5 kW reže 26 cm debele hlode.....
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost