STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zemlja kot hranilnik toplote?

Zemlja kot hranilnik toplote?

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Zemlja kot hranilnik toplote?

OdgovorNapisal/-a Uporabniško ime » 26.2.2019 19:24

Mogoče ti bo tole kaj v pomoč:
https://www.forum-irt.si/mma/p_3--dulc- ... 316331344/

Po moji logiki se to bolj splača za velike objekt, oz. za velike toplotne zalogovnike: volumen raste s tretjo potenco in s tem zaloga toplote, Zunanje meje zalogovnika in posledično izgube pa rastejo z drugo potenco (x6 za obliko kocke oz x5, če štejemo, da navzgor segreva hišo.)
Uporabniško ime
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a nitro46 » 27.2.2019 8:21

Ideja je bila podobna projektu SOLINTERRA. Očitno jim zadeva tudi v praksi funkcionira. Je pa res, da je projekt dosti večji od navadne hiše.

Hvala za vse odgovore. Če se bom slučajno lotil projekta, objavim rezultate, da bodo v pomoč ostalim.
nitro46
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 27.2.2019 21:47

glej narediti boš moral toplotno bilanco, koliko toplote boš imel poleti in jo akumuliral v zemljo s toliko in toliko tonami..., ji dvignil temperaturo za nevem koliko stopinj, in pa koliko jo boš potreboval pozimi, da boš grel hišo in iz te zemlje nazaj vlekel toploto, predvidevam s toplotno črpalko, ja, naredi kak izračun..., dobro toplotne črpalke delajo tudi zemlja voda, ali kar koli..., malo si nariši in piši in računaj...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.2.2019 7:51

Nismo še nič rekli o načinu ogrevanja. Za nizkoenergijsko hišo pride verjetno v poštev zračno ogrevanje = zrak iz prostora se segreje v zemeljskem zalogovniku in gre v prostor. V tem primeru mora imeti zalogovnik temperature iznad 30°C, v jeseni ustrezno več. Da bi se izognil toplotni izolaciji tako velike količine zalogovnika, je treba dodati še potrebno količino za razmeroma velike toplotne izgube iz koristnega dela zalogovnika na okoliško zemljino (te izgube so skozi vse leto).
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nitro46 » 28.2.2019 9:48

Toplotno bilanco sem si že poizkusil izračunati, žal se mi je vse skupaj ustavilo, ker mi je neznanka toplotna izguba takšnega hranilnika skozi tako dolgo obdobje. Naredil sem tudi približne izračune s pomočjo spletne strani: https://www.engineeringtoolbox.com/sensible-heat-storage-d_1217.html

Približni izračuni brez upoštevanja toplotnih izgub (upam, da sem si pravilno izračunal):
- Potrebna toplotna energija za pokritje toplotnih izgub hiše: 7 MWh
- Potrebno bi bilo segreti vsaj 600 m3 zemlje za 30°C
- Sklepam, da bi moral narediti vsaj 10 m globoke vrtine

Načeloma se mi zdi zanimiva ideja, ker:
- Rešil bi si poletne presežke temperature solarnega sistema
- Energija je okolju prijazna in skoraj brezplačna
- S talnim gretjem ni potrebne po izredno visokih temperaturah
nitro46
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dm84 » 28.2.2019 10:59

nitro46 napisal/-a:Toplotno bilanco sem si že poizkusil izračunati, žal se mi je vse skupaj ustavilo, ker mi je neznanka toplotna izguba takšnega hranilnika skozi tako dolgo obdobje. Naredil sem tudi približne izračune s pomočjo spletne strani: https://www.engineeringtoolbox.com/sensible-heat-storage-d_1217.html

Približni izračuni brez upoštevanja toplotnih izgub (upam, da sem si pravilno izračunal):
- Potrebna toplotna energija za pokritje toplotnih izgub hiše: 7 MWh
- Potrebno bi bilo segreti vsaj 600 m3 zemlje za 30°C
- Sklepam, da bi moral narediti vsaj 10 m globoke vrtine

Načeloma se mi zdi zanimiva ideja, ker:
- Rešil bi si poletne presežke temperature solarnega sistema
- Energija je okolju prijazna in skoraj brezplačna
- S talnim gretjem ni potrebne po izredno visokih temperaturah

Pred par leti sem delal v velikem slo. podjetju, kjer so bili na razpolago eu mio. za razvoj takih rešitev. In smo/so računali, risali, simulirali, sestanki, neki prototipi in meritve ipd. Itak, v velikih sistemih se stvari dostikrat premikajo prepočasi in neefektivno, pa vendar. Težko to pije vodo. Če jo tehnično, jo pa ekonomsko ne in obratno. Vsaj za manjše objekte ne. No, do danes iz tega ni nič, mene pa tudi ne več tam. Skratka, tak hranilnik bi enostavno stal mnogo preveč glede na korist ki bi jo nudil... Pa brez zamere in bom vesel če vam uspe doseči nasprotno, res.
dm84
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.2.2019 15:29

Skratka, tak hranilnik bi enostavno stal mnogo preveč glede na korist ki bi jo nudil...
Bi bilo treba malo ekonomskega računa: cena dodatne 6 m visoke spodnje izolirane kleti (zapolnjene s kamenjem) + sončni kolektorji za toplo vodo glede na koristno toploto v zimskem času ( glede na TČ zemlja/ voda) za življensko dobo kleti in kolektorjev.
Zemeljski akumulator toplote brez toplotne izolacije verjetno ne pride v poštev zaradi prevelikega odvoda toplote (izgube) v zemljino izven območja hiše.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.2.2019 20:43

nitro, če vse to veš kar bi moral naredit, samo po gasu, kje vidiš problem, še vedno boš pa dobil nazaj kar nekaj manj kolikor boš vložil, računaj..., glej "izkoristki" so vsaj do danes res žal manjši kot 1 (z besedo ena), odločitev je samo tvoja, projekt pa nebo hec....
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov