epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
croco napisal/-a:MarioRo napisal/-a:Povrat vode (ohlajena) v obe peči imaš preko bojlerja za sanitarno vodo?
Bojlerja za sanitarno vodo nimam, prav zaradi nizke ogrevalne temperature v zalogovniku ( 65°C). Klasični 80l bojler se ni uspel dovolj segret v doglednem času za 4 člane družine, zato sem vgradil pretočni ploščni grelnik sanitarne vode. Sedaj imamo tople vode na pretek.
Vsi povratki, tako od virov in porabnikov toplote so združeni v enega. Na povratek pred pečmi je vgrajen mešalni ventil za zaščito peči pred mrzlim povratkom. Mešalni ventil sem vgradil kasneje, zaradi kondenzacije peči.

čiro1950 napisal/-a:Ali ste izmerili temperaturo cevi hladilnega sredstva , ki vodi iz kondenzatorja TČ( izmenjevalnika v zalogovniku) proti zunanji enoti TČ. Kondenzat bi moral biti čimbolj ohlajen (najverjetneje najmanj 25°C, kar je malo več kot izhodna temp. talnega ogrevanja) da se pridobi čimveč energije iz toplotne črpalke.

croco napisal/-a:čiro1950 napisal/-a:Ali ste izmerili temperaturo cevi hladilnega sredstva , ki vodi iz kondenzatorja TČ( izmenjevalnika v zalogovniku) proti zunanji enoti TČ. Kondenzat bi moral biti čimbolj ohlajen (najverjetneje najmanj 25°C, kar je malo več kot izhodna temp. talnega ogrevanja) da se pridobi čimveč energije iz toplotne črpalke.
Pri postavitvi TČ nisem meril povratka iz kondenzatorja. Želel sem le čim nižje potavit izmenjevalec v zalogovniku. S TČ doosegam maksimalno temperaturo v zalogovniku 55°C. Sčasoma sem opazil da pri nižjih temperaturah je učinek TČ znatno slabši, eno zaradi podimenzioniranosti TČ, drugo zaradi slabšega izkoristka TČ pri nizjih temperaturah (odtaljevanje), zato takrat preklopim na druge vire ogrevanja.

MarioRo napisal/-a:Meni je "majster" naredil priklop toplotne na zalogovnik direkt, ne preko izmenjevalca, v zgornji polovici zalogovnika, po izkušnjah pravi da je boljši izkoristek.

croco napisal/-a:MarioRo napisal/-a:Meni je "majster" naredil priklop toplotne na zalogovnik direkt, ne preko izmenjevalca, v zgornji polovici zalogovnika, po izkušnjah pravi da je boljši izkoristek.
Kako zgleda direkt priklop?
Razumem, da to je cevni izmenjevlnik vložen v zalogovnik. Izmenjava plin/voda v zalogovniku.
Za uporabo enega vira ogrevanja hkrati je montaža izmenjevalnika v zgornjem delu zalogovnika primerna.

MarioRo napisal/-a:Izmenjava plin/voda je v notranji enoti toplotne črpalke. Voda je pa kar tista iz zalogovnika, ni svoj zaprt sistem s spiralo v zalogovniku, tako imaš 1 prenos toplote manj (boljši izkoristek?)
Je možno da imaš sistem da kar s plinom v spirali greješ zalogovnik, sam logika je enaka, več cevi za plin, bolj komplicirana izvedba, več potrebnega plina?

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost